300 de români pe zi vor rămâne fără slujbă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În următoarele trei luni, cel puţin 30.000 de angajaţi îşi vor pierde locurile de muncă. Peste 8.500 de joburi din transporturi şi 7.500 din construcţii vor fi desfiinţate. Firmele din Bucureşti şi Bacău sunt în topul concedierilor.

NU RATA

Începe sezonul grevelor şi disponibilizărilor

Măsura şomajului tehnic se aplică din nou

Posturile vacante, salvarea funcţionarilor publici de la disponibilizare

Piaţa muncii va suferi noi şocuri până în primăvară: desfiinţarea a 30.000 de slujbe în următoarele 90 de zile este deja anunţată la Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă. Aceste notificări înseamnă că, în medie, în fiecare zi, 300 de angajaţi vor rămâne fără slujbă. Alţi 100.000 de disponibilizări sunt anunţate din sectorul bugetar pentru 2010. Numărul şomerilor din România era de 709.000 la sfârşitul lui 2009.

Patronii sunt pesimişti

Oamenii de afaceri nu sunt foarte optimişti în privinţa evoluţiei pieţei muncii, atât timp cât Guvernul întârzie adoptarea unor măsuri active pentru ocuparea forţei de muncă. Atât reprezentanţii patronilor, cât şi ai sindicatelor aşteaptă promovarea unei ordonanţe privind şomajul tehnic.

Mai citiţi şi:

Sute de concedieri în perioada următoare

Peste 900 de muncitori dâmboviţeni vor pleca acasă până în mai

Muncitori plătiţi pe jumătate „la negru“

În baza acestui act normativ, angajatorii ar fi scutiţi de plata contribuţiilor sociale şi a celor de sănătate pentru trei luni, timp în care salariaţii ar sta acasă şi ar primi 75% din salariu. O astfel de măsură, care ar putea fi adoptată astăzi, ar avantaja pe toată lumea, susţin patronii aflaţi în dificultate. Angajaţii şi-ar putea păstra locul de muncă, iar angajatorul ar avea forţa de muncă asigurată pentru momentul redresării afacerii.

Cezar Corâci, preşedintele UGIR 1903, spune că au existat societăţi ce au făcut disponibilizări şi au reangajat când au primit noi comenzi: „Dar, lucrătorul calificat pe care-l avusese şi-a găsit de lucru în altă parte. Şi e greu să găseşti oameni pricepuţi care să aibă şi patalama".

În opinia lui Corâci, economia va pierde câteva zeci de mii de locuri de muncă în primele şase luni ale lui 2010, înainte ca recesiunea să se îmblânzească: „Cu tot cu disponibilizările din sectorul bugetar, nu ar trebui să avem mai mult de 150.000 de şomeri noi, anul acesta". El afirmă că un milion de şomeri, cât a previzionat recent Fondul Monetar Internaţional pentru economia românească ar însemna o catastrofă. „Peste un milion de şomeri în plată este unul dintre parametrii la care economia românească explodează", a explicat omul de afaceri.

Grapini: „Este posibil un milion de şomeri"

Maria Grapini, preşedinta Federaţiei Patronale din Industria Uşoară, este mult mai pesimistă: „Este posibil să se ajungă la un milion de şomeri, dacă Guvernul nu ia măsuri active. De exemplu, micii producători nu pot lua credite, deoarece băncile nu mai acceptă terenurile ca garanţie.

Preţurile terenurilor au scăzut mult şi nu se mai tranzacţionează nimic, astfel încât băncile refuză să acorde împrumuturi garantate cu terenuri. Guvernul trebuie să facă ceva pentru a convinge băncile să reia creditarea IMM-urilor. Altfel, firmele nu mai pot cumpăra materii prime şi intră în faliment", explică Maria Grapini. Ea afirmă că în acest an 20.000 de şomeri ar putea proveni numai din industria confecţiilor.

Oltenii şi ardelenii, loviţi de criză

Mii de doljeni urmează să rămână fără slujbă în perioada următoare. Un prim val de disponibilizări are loc la combinatul Doljchim, deţinut de Petrom. Conducerea companiei a anunţat la sfârşitul anului trecut că renunţă la activitatea petrochimică şi va închide până la sfârşitul lui 2010 singurul combinat din Oltenia care producea îngrăşăminte chimice.

Pentru 376 din cei 1.000 de muncitori ai combinatului, 4 februarie a fost ultima zi de lucru. „Noi mergeam în pierdere, aşa că toată lumea se aştepta la această măsură. Practic, nu s-a investit în acest combinat", a spus Gheorghe Băiaşu, lider de sindicat în cadrul Doljchim. Potrivit Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Dolj, în lunile februarie şi martie alte 900 de persoane urmează să rămână fără un loc de muncă. Aceştia provin din confecţii, panificaţie, transporturi şi construcţii.

Visul american al şomerului ardelean

Compania Bechtel, combinatul chimic GHCL UPSOM de la Ocnele Mureş şi Regionala CFR Cluj sunt trei mari angajatori din Transilvania care au anunţat disponibilizări masive. Cel mai rău scenariu arată că până luna viitoare aproape 4.000 de persoane ar rămâne fără locurile de muncă.

Reprezentanţii companiei americane Bechtel, constructorul Autostrăzii Transilvania, au anunţat miercuri că sunt nevoiţi să reducă drastic activitatea pe şantierul autostrăzii. „Suntem siliţi să luăm în considerare o posibilă concediere colectivă", a declarat Michael Swinford, directorul Bechtel România.

El a explicat că: „În acest moment există obligaţii financiare importante către Proiectul Autostrada Transilvania care nu au fost onorate. De asemenea, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) nu ne-a putut oferi informaţii despre fondurile disponibile în 2010 pentru plata lucrărilor ce vor fi executate în acest an".

Potrivit liderului Cartel Alfa Cluj, Grigore Pop, suma datorată de statul român lucrurilor efectuate de Bechtel, începând din luna august 2009, se ridică la 159 milioane de euro. Pop a precizat că Bechtel a notificat sindicatele cu privire la disponibilizarea celor 1.933 de angajaţi, cu începere din 5 martie. Fiecare ardelean care rămăsese fără şomaj spera să fie angajat la Bechtel sau la Nokia. Ieri, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Constantin Dascălu, a declarat că datoriile de anul trecut către compania americană vor fi plătite printr-un împrumut cu garanţie de stat.

Criza se va accentua şi pentru locuitorii din Ocna Mureş. Aici, 860 de persoane care lucrează la combinatul de produse clorosodice şi alte 80 de persoane care lucrează la Salina SA, societate care furnizează materia primă pentru combinat, ar putea fi disponibilizate. GHCL UPSOM SA, firma care deţine combinatul, a acumulat datorii de 11 milioane de euro faţă de Romgaz şi a fost nevoită să-şi sisteze activitatea pentru că i-a fost oprită alimentarea.

Banat: disponibilizări în textile

Până în luna aprilie, au anunţat planuri de restructurare în Timiş şapte companii, ponderea cea mai mare fiind la CFR Marfă, de unde vor pleca aproape o mie de angajaţi.

Din sectorul privat, Calzaturificio Torre SRL, de la Lugoj, renunţă la aproape 400 de lucrători specializaţi în fabricarea de încălţăminte. Alte firme precum Mini Sanit SRL, Eurostructur, Gemuese Garten, Essegi Tex concediază, în total, peste 250 de persoane.  Material realizat cu sprijinul „Adevărul de Seară"

.
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite