Societate

articolul anterior articolul urmator

40 de ani de la inaugurarea Transfăgărăşanului, şoseaua care trebuia să poarte numele lui Ceauşescu

8
20 Sep 2014 13:40:08
Autor: Mihai Voinea

Astăzi se împlinesc 40 ani de la deschidere drumului Transfăgărăşan, după ce, la 20 septembrie 1974, acesta era inaugurat în prezenţa lui Nicolae Ceauşescu.

Considerată una dintre cele mai spectaculoase şosele din lume, Transfăgărăşanul este cunoscut, în special, ca atracţie turistică, însă raţiunile care au dus la construirea drumului au fost cu totul altele. Primul proiect în care se pomenea de o cale de acces în acea zonă, la începutul anilor ’60, viza exploatările forestiere, însă a fost abandonat din cauza costurilor foarte mari.

Zece ani mai târziu, proiectul a intrat în atenţia lui Nicolae Ceauşescu. Una din explicaţiile vehiculate de cei care i-au fost alături este aceea că, după invadarea Cehoslovaciei de către trupele sovietice în 1968, dictatorul şi-a dorit construirea unui drum strategic care să creeze o legătură în plus între Transilvania şi Muntenia, considerând că trecerile existente între cele două regiuni ale ţării ar fi vulnerabile în cazul unei situaţii de război. 

Lucrările propriu-zise au început la 10 martie 1970, iar regimul comunist şi-a propus să finalizeze acest proiect grandios în numai trei ani. În acest scop, a fost mobilizată Armata, dar alături de militari a fost folosită şi forţa de lucru a sute de muncitori aduşi din diverse zone ale ţării. Aceştia erau atraşi cu salarii foarte mari pentru acele vremuri, circa 6.000 de lei pe lună.

Muncitorii erau prinşi de avalanşe

Pentru aceşti bani, trebuia să prestezi o muncă deosebit de grea şi de periculoasă. La construcţia Transfăgărăşanului s-a lucrat zi şi noapte, în trei schimburi, inclusiv iarna. Nu de puţine ori muncitorii erau prinşi de avalanşe, după cum povesteşte inginerul Dumitru Ducaru, în cartea “Fascinaţia trecerii munţilor”.
De altfel, la lucrările făcute pentru a construi drumul care traversează munţii Făgăraşului la o altitudine de peste 2.000 de metri, s-au produs nenumărate accidente. Varianta oficială este de 40 de morţi, însă cei care au lucat pe şantierele Transfăgărăşanului spun că numărul celor decedaţi a fost mult mai mare.   

Din cauza condiţiilor foarte dificile, termenul de finalizare a lucrării a fost amânat cu un an, Transfăgărăşanul fiind inaugurat la 20 septembrie 1974, în prezenţa lui Nicolae Ceauşescu. A mai durat patru ani până când drumul a fost asfaltat în întregime, pentru ca în 1980 şoseaua să fie adusă la stadiul pe care îl cunoaştem astăzi.

Conform celor povestite de generalul Nicolae Mazilu, implicat în proiectului Transfăgărăşanului şi decedat în urmă cu doi ani, cei din jurul lui Nicolae Ceauşescu i-au propus dictatorului ca şoseaua să poarte numele său, însă liderul comunist a refuzat. “Elena Ceauşescu îl îndemna să accepte, dar el a refuzat”, a povestit Nicolae Mazilu.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Florin Mihai
20.09.2014, 16:52:04

Bine ca ne putem bucura de maretul proiect de infrastructura.

+1 (1 vot)
virgil popescu
20.09.2014, 19:02:12

Ca nu poarta numele lui Ceasca e una,dar astept cu nerabdare o sosea sa poarte numele lui Ilici,Tapu sau Base ,bineinteles de aceeasi anvergura .Pana atunci puteti vorbii cat vreti,dupa 90 nici un proiect de asemenea masura nu a fost indeplinit. Cate 2-3 kilometrii de sosea pe an,arata neputinta si ineficenta noului sistem,oricate televiziuni comerciale( a se intelege partizane) spun tocmai pe dos .Astept de la noul sistem autostrada Constanta -Viena si apoi mai vorbim,pe forum .Pana atunci ne uitam la altii ,chiar din vecinii nostrii care au luat problema transporturilor in serios,pe cand la noi vorbarie lunga fara nici o finalitate !

+4 (4 voturi)
observator
20.09.2014, 19:27:54

Virgil, Ceausescu a spus la proces ca tara a intrat pe mina unor tradatori. Atunci nu am crezut dar evenimentele si evolutia tarii ulterioara a demonstrat ca avea dreptate. pentru exemplificare vezi toate vizitele la ambasadele straine atunci cind trebuie sa se ia o decizie in tara.

+3 (3 voturi)
calu
20.09.2014, 19:14:37

Ce chestie,tot azi implineste 42 de ani si Ponta,de cand a cascat ...ochii.Acum 40 de ani premierul nostru drag facea pe el,acum face pe...noi.

+4 (4 voturi)
Mihai Popescu
20.09.2014, 19:15:24

Daca nu era Ceausescu multe lucruri nu s-ar fi facut. Cu astia care ne conduc de dupa '89 nicio speranta sa construiasca ceva. Nu este specialitatea lor. Specialitatea lor este furtul, vinzarea de tara, spaga etc.

+4 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările