Toţi producătorii şi distribuitorii de biocide, obligaţi să aducă buletin de analiză de la un laborator din străinătate. 42 de produse de pe piaţă vor fi testate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Voiculescu FOTO Mediafax
Vlad Voiculescu FOTO Mediafax

Ministerul Sănătăţii a dispus testarea unui număr de 42 de produse biocide care se găsesc în România. Asta deşi iniţial Guvernul a anunţat că toţi dezinfectanţii vor fi supuşi testării.

Concret, oficialii din Ministerul Sănătăţii au anunţat, marţi, că se vor face analize pe un eşantion de 42 de dezinfectanţi din două categorii: de suprafeţe şi de tegumente.

„Se fac testele de către Guvernul României în limita bugetului. 42 de produse. Ca efect indirect vom avea laboratoare acreditate, ca să putem spune apoi că un propus este conform sau nu. Pentru că, legal, fără acreditare nu se poate emite opinia”, a declarat Laurenţiu Colintineanu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii.

Potrivit noilor prevederi, producătorul sau distribuitorul de biocide este obligat să vină la avizarea naţională pentru punerea pe piaţă a produselor cu două buletine de analiză de eficacitate, făcute în două laboratoare diferite şi acreditate. Aceste analize trebuie să ateste aceleaşi rezultate de eficacitate.

Potrivit noilor modificări, există obligaţia ca această procedură să se repete o dată la trei ani pentru toţi producătorii şi distribuitorii de biocide care activează pe piaţa românescă.

„În fine, proiectul Ordinului 10 prevede ca toţi producătorii şi distribuitorii care au acum aviz de punere pe piaţă pentru produsele biocide să vină cu un buletin de analiză dintre-un laborator acreditat, în termen de 120 de zile de la intrarea în vigoare a Ordinului 10. Astfel, pe 26 iune se finalizează procedura de transparenţă, urmează avizarea ordinului, publicarea în Monitroul Oficial, apoi acesta va produce efectele. Adică, de atunci în 120 de zile este nevoie de această analiză. Toate aceste teste trebuie făcute de producător în străinătate şi trebuie să respecte ultimul standard agreat de Comisia europeană", a precizat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii.

Mai mult, la Institutul Naţional de Sănătate Publică se află în lucru un caiet de saracini standardizat pentru biocide, care va armoniza procedura de achiziţii pentru aceste substanţe şi produse, iar Ministerul Sănătăţii analizează posibilitatea achiziţiilor centralizate pentru produsele biocide.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite