50.000 de familii din întreaga ţară, selectate pentru recensământul de probă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Persoanele cuprinse în eşantion se vor autorecenza prin completarea chestionarului online după preînregistrareFoto: Arhivă
Persoanele cuprinse în eşantion se vor autorecenza prin completarea chestionarului online după preînregistrareFoto: Arhivă

Aproximativ 50.000 de gospodării din întreaga ţară au fost selectate pentru a participa la recensământul de probă efectuat de Institutul Naţional de Statistică luna aceasta, în etapa de pregătire a Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor care va avea loc în semestrul I al anului viitor (2022).

Recensământul de probă se adresează tuturor persoanelor din gospodăriile selectate în eşantion, indiferent de cetăţenie, care au reşedinţa pe teritoriul României. 

Concret, în perioada 10-16 martie 2021, persoanele cuprinse în eşantion se vor autorecenza prin completarea chestionarului online după preînregistrare, iar în perioada 22-31 martie 2021, cei care, din motive obiective, nu s-au putut autorecenza vor primi vizita unui recenzor pentru realizarea interviului faţă în faţă.

 „Scopul recensământului populaţiei şi locuinţelor de probă este doar de testare a capacităţii de colectare, stocare şi prelucrare a datelor de recensământ”, au anunţat reprezentanţii Institutului Naţional de Statistică (INS) citaţi de Hotnews.

Recensământul de anul viitor 

Reamintim că, la anul, în România, cât şi în alte state membre U.E., se va realiza Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor. Pentru că recensământul este o cercetare statistică complexă, luna aceasta, INS efectuează un recensământ de probă, la care vor participa aproximativ 50.000 de gospodării alese atât din mediul urban, cât şi din cel rural, de pe întreg teritoriul României.

Informaţii privind eşantionul selectat din fiecare localitate, pentru recensământul de probă, vor fi disponibile pe site-ul direcţiei teritoriale de statistică din fiecare judeţ/ municipiul Bucureşti.

Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor din semestrul I al anului 2022 este primul recensământ care se va desfăşura preponderent online. 

Fiecare persoană are posibilitatea de a se autorecenza, în doi paşi: primul pas va consta în completarea formularului de preînregistrare, pentru membrii gospodăriei, disponibil la adresa: https://rpl.insse.ro/ sau accesând codul QR din pliantul primit în cutia poştală, iar al doilea va consta în completarea chestionarului individual, accesându-şi propriul chestionar prin link-ul primit pe adresa de e-mail indicată de fiecare, la preînregistrare.

Preînregistrarea de la pasul unu este indispensabilă pentru a primi linkul de accesare a chestionarului individual.

Autorecenzarea se va putea realiza de pe orice telefon mobil tip smartphone, tabletă, laptop sau PC.

În cazul în care unele dintre persoanele care fac parte din eşantionul recensământului de probă, din motive întemeiate, nu se vor putea autoînregista, vor primi vizita recenzorului la adresa de reşedinţă pentru completarea chestionarului prin metoda interviului faţă în faţă.

Refuzul de a furniza informaţiile solicitate sau de a primi vizita recenzorului, precum şi furnizarea de informaţii incorecte constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenzi cuprinse 1.000 şi 5.000 de lei.

„Recensământul de probă este necesar în vederea îmbunătăţirii modului de organizare şi desfăşurare a recensământului propriu-zis din primul semestru al anului 2022 ”, potrvit INS.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite