Societate

articolul anterior articolul urmator

7 gânduri despre intenţia guvernului de a schimba ritualul Împărtăşaniei

42
11 May 2020 11:04:11
Cătălin Sturza

Printre recomandările pentru redeschiderea bisericilor după data de 15 martie transmise de INSP s-a numărat folosirea linguriţelor de unică folosinţă şi a paharelor de plastic pentru Sfânta Împărtăşanie. Aceste recomandări vin după ce, încă de la începutul crizei coronavirus, problema împărtăşirii credincioşilor a făcut obiectul a numeroase „dezbateri” şi atacuri, în special dinspre mass-media seculariste. Câteva observaţii.

1. În ultima zi cu Liturghie publică după instituirea stării de urgenţă, pe 22 martie, s-au împărtăşit mii şi mii de credincioşi în toată ţara – iar de la apariţia primului caz confirmat de coronavirus în 26 februarie, s-au împărtăşit alte zeci sau sute de mii de oameni (era în prima parte a Postului Mare). Dacă Împărtăşirea cu aceeaşi linguriţă chiar ar fi generat cu adevărat un risc real de contaminare, aceste zeci de mii de împărtăşiri ar fi generat o explozie de sute de mii de îmbolnăviri de coronavirus cel mai târziu între 5-15 aprilie, în toată ţara.

Nu s-a întâmplat aşa ceva – la fel cum nu s-a întâmplat nici în cazul altor ţări ortodoxe cu practică liturgică similară. Dimpotrivă, micile focare locale au avut loc mai degrabă în jurul unor spitale-problemă.

2. Să nu uităm, de altfel: ancheta epidemiologică declanşată de autorităţi (DSP Suceava) a stabilit că niciunul din cei 25 de preoţi care s-au împărtăşit din acelaşi potir cu ÎPS Pimen nu s-a infectat cu COVID-19, fiind testaţi negativ. Detalii aici.

3. Totodată, să nu uităm că potrivit studiului apărut în International Journal of Infectious Diseases (nr. 11/2013), semnat de James Pellerin şi Michael B. Edmond, ambii cercetători la Departamentul de Medicină Internă al Universităţii din Virginia, este foarte puţin probabilă infectarea cu o boală prin împărtăşirea din acelaşi Potir euharistic, iar în 1998 Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (SUA) a raportat că niciodată nu a existat o răspândire a infecţiei legată de potirul euharistic. Studiul poate fi consultat, în limba română, la acest link.

4. Dacă domnii guru de presă se tem că Împărtăşania contaminează şi că la Împărtăşanie se dă „moarte cu linguriţa”, nu au decât să nu se împărtăşească. Nu îi obligă nimeni să o facă (de altfel, cine nu crede că în Potir se află Însuşi Hristos nici nu ar avea voie să se împărtăşească). Dar să nu ne facă nouă, celorlalţi, cu forţa „binele” lor. Sunt destui credincioşi care nu se tem de Împărtăşanie (vedeţi şi primele trei puncte de mai sus), ci se tem să nu cumva să rămână neîmpărtăşiţi. Am mai scris pe larg despre astfel de poziţii care nu mi se par deloc oneste – în textul de aici.

5. Apoi, ni s-a tot spus despre separarea Bisericii de stat. De acord. Dar asta îneamnă nu doar că nu Biserica decide legile statului, dar şi că nici statul nu intră peste cultul Bisericii. Cezarul nu îşi poate băga nasul în legile lui Dumnezeu: nu statul decide cum ne împărtăşim şi nu datorăm cezarului nimic din ce e al Lui Dumnezeu.

6. Comuniştii, cât au fost ei de comunişti, au impus Bisericii şi clerului compromisuri dureroase, i-au rănit, ucis ori închis unii dintre slujitori, i-au dărâmat din lăcaşuri, dar nu au cutezat să-i schimbe dogmele şi cultul. Sper că nu va îndrăzni să facă asta un regim care pretinde că respectă drepturile şi libertăţile omului. În acest sens, este edificatoare şi poziţia pastorilor din Illinois fugiţi din România comunistă pe care am citat-o aici. O poziţie similară a unor arhiepiscopi şi episcopi catolici o puteţi citi aici.

7. Libertatea religioasă e garantată de art. 29 din Constituţie. Creştini, fiţi gata să-L mărturisiţi pe Hristos şi să-i apăraţi Biserica! Şi nu uitaţi, înainte de Împărtăşirea din acea linguriţă, spunem: „Cred, Doamne şi mărturisesc, că tu eşti cu adevărat Hristos, Fiul Lui Dumnezeu Celui Viu... Încă cred că Acesta este Însuşi Preacurat Trupul Tău şi Acesta este Scump Sângele Tău”!

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

42 Comentarii

Dab Lia
11.05.2020, 11:20:08

Nu e vorba de impartasanie, nu e igienic sa folosesti o lingurita folosita de altii.Unii inteleg mai greu asta, probabil trebuie desenat.Se pot transmite si alte boli, chiar si sifilis.

+3 (9 voturi)
Stefan din Nord
11.05.2020, 12:06:57

Domnule esti intreg la cap ? Cum poti afirma ca n Potir se afla Insusi Hristos ???? Vinul rosu este un Simbol El simbolizeaza sangele lui Hristos varsat pentru mantuirea noastra Nu se transforma in mod miraculos in secundele alea in sangele Mantuitorului Altfel am deveni canibali cu totii .

+4 (10 voturi)
Paun Al
11.05.2020, 13:06:45

Mult mai simplu ar fi pentru BOR sa accepte niste studii stiintifice repetabile oricand, prin care sa se verifice daca o lingurita ce a fost prin gura unor bolnavi de exemplu de SIDA, tuberculoza, hepatite, COVID-19 ... pastreaza pe lingurita si transmite in compozitia "Sfintei Impartasanii" acesti virusi, bacterii, microbi..? Si atunci ati putea dovedi stiintific faptul ca "Sfanta Impartasanie " omoara acesti virusi, microbi... Lucrurile ar fi clare. La fel s-ar putea face studii in dublu orb in care sa zicem serii de 1000 de enoriasi saruta icoane, moaste pe care Biserica le-a autentificat ca sunt "autentice", ca sunt "facatoare de minuni"... si alte seri de cate 1000 de enoriasi saruta moaste si icoane false, neautentificate de BOR, dar enoriasilor li se spune ca sunt autentice , ca fac minuni... Si se compara rezultatele vindecarilor. Si asa ... „Veți cunoaște adevărul, iar adevărul vă va face liberi.” Asa verificati si criteriul dat de Iisus: "Ii( le) veti cunoaste dupa roadele lor" In alta ordine de idei este un proverb care spune ... "ce tie nu-ti place, altuia nu face". Dupa ce ca BOR de 30 de ani se baga cu forta in treburile statului laic si modifica legi, vrea sa modifice Constitutia , a introdus religia in scolile statului, stabileste programa de religie si ce profesori de religie au "binecuvantarea "sa predea in scolile statului .... atunci cand specialistii in medicina ii spun ca exista riscul, sa se transmita boli prin folosirea aceleiasi lingurite clerului nu-i convine...si vine ca si dv cu sofisme. Nu mai spun ca tratati cu flit, cu dispret porunca transmisa de Dumnezeu prin Ap Pavel in Romani 13: "1. Tot sufletul să se supună înaltelor stăpâniri, căci nu este stăpânire decât de la Dumnezeu; iar cele ce sunt, de Dumnezeu sunt rânduite. 2. Pentru aceea, cel ce se împotriveşte stăpânirii se împotriveşte rânduielii lui Dumnezeu. Iar cel ce se împotrivesc îşi vor lua osândă. " Ori respectati ce scrie in Biblie , ori va luati doar ce va convine si rastalmaciti cum va convine.

+8 (14 voturi)
Lucifer
11.05.2020, 15:19:06

Comentariu considerat abuziv.

GicaContra
11.05.2020, 16:02:41

Nu era nevoie de cele 7 puncte. Asa cum ati inceput articolul, este vorba despre o recomandare, nicidecum o obligatie. Treburile intime, personale nu pot fi impuse/legiferate. Doar biserica si ultra-crediciosii vor sa impuna lucruri altora. Bineinteles ca nu se poate impune din exterior cum sa se faca impratasania. Fiindca nu se poate aplica o astfel de lege (presupunand ca s-ar da). Asa cum nu poti sa impiedici pe cineva sa se sinucida, daca asta vrea el neaparat, tot la fel nu-l poti impiedica sa se impartaseasca in modul in care el crede de cuviinta. Ramane doar sa ne bazam pe discernamantul si disciplina fiecarui concetatean. Va trebui sa ne ferim fiecare in parte pentru a-i feri si pe cei de langa noi. Caci asa zice la scriptura - iubeste-ti aproapele. Dumnezeu cu mila de acu' Celor ce vor sa se impartaseasca la comun, le uram succes de acu si sa se bazeze pe punctul 3. Referitor la punctul 4 - iarasi logica fracturata. Da, nu ma obliga nimeni sa ma impartasesc, dar nu despre asta este vorba. Este vorba ca ma obliga viata sa vin in contact cu cineva care nu a luat masuri minime de a evita o contaminare, impartasindu-se la comun cu alte sute de oameni. Si nu mai comparati cu supermarketul. Ca acolo nu ma sarut cu ceilalti cumparatori.In plus, trebuie sa cumpar cele necesare supravietuirii, nu mofturi referitoare la o lume imaginara. Tot ceea ce putem face, este sa speram ca virusul a plecat de pe meleagurile noastre. Altfel, vom plange peste cateva luni.

+2 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (42)