75 de boli pot fi tratate cu celule stem. Ele pot fi folosite în medicina regenerativă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În prezent, 75 de boli pot fi tratate cu ajutorul celulelor stem. Cu toate acestea, celulele stem nu sunt un panaceu universal, a explicat doctorul Roxana Macrin, manager al unei bănci de astfel de celule. România are, la ora actuală, 16 bănci de celule stem.

La nivel european funcţionează 49 de astfel de unităţi, trei dintre acestea ocupând 80 la sută din piaţa de profil, a mai precizat dr. Macrin, general manager Cryo-Save România, cu ocazia conferinţei de lansare a unui program de stocare gratuită a celulelor stem.

„Cele mai bune celule stem sunt cele recoltate din cordonul ombilical şi din sânge. Din păcate, la nivel mondial, deci nu numai în România, 95 la sută dintre produse, adică placenta şi cordonul ombilical, sunt aruncate, mai puţin de 4 la sută dintre celulele stem recoltate sunt stocate în bănci private, iar sub 1 la sută în bănci publice”, a explicat, cu aceeaşi ocazie, medicul Dorina Codreanu.

În plus, numărul bolilor care pot fi tratate cu ajutorul celulelor stem este tot mai mare în 2013 depăşind cifra de 75. Potrivit dr. Codreanu, în mai 2013, la nivel mondial erau efectuate 4.587 de studii de amploare privind utilizarea ceulelor stem.

„Probabilitatea ca o persoană să facă uz de celulele stem până la vârsta de 70 de ani este de 1 la 450. Celulele stem pot fi folosite în medicina regenerativă pentru ficat, pancreas, endoteliu, sistem auditiv, pancreas, oase, valve, sistem vizual, miocard, vezică şi chiar în demenţa senilă”, a mai spus dr. Codreanu.

În acest context, a subliniat Roxana Macrin, lansarea unui program gratuit de stocare a celulelor stem pentru anumite familii va fi de ajutor. Între principalele grupe de boli ce pot fi tratate cu celule stem se numără leucemiile acute şi cele cronice, sindromul mielodisplazic, anemiile, afecţiunile congenitale ale sistemului imun şi bolile autoimune.

Una dintre acestea este anemia Blackfan-Diamond, suferinţă în care măduva osoasă a organismului produce într-un număr foarte redus sau deloc celule roşii din sânge (eritrocite). Cauza acestei boli este necunoscută. Incidenţa anuală a acestei boli în Europa este estimată la un caz la 150.000 de oameni.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite