7 reguli pentru folosirea corectă a aparatelor de aer condiţionat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Adevărul
FOTO: Adevărul

Folosirea incorectă a aparatelor de aer condiţionat poate cauza serioase probleme de sănătate şi poate agrava afecţiunile deja existente. Aparatele de răcire a aerului pot provoca dureri de gât, dureri de cap, infecţii oculare şi alergii. De asemenea, pot cauza dureri la nivelul muşchilor gâtului, dureri în zona lombară sau dureri la nivelul coloanei.

Medicii atrag atenţia că folosirea necorespunzătoare a aparatelor de aer condiţionat creşte riscul de îmbolnăvire în timpul verii. Durerea de cap este primul simptom care ne ne înştiinţează că jetul de aerul condiţionat este poziţionat spre noi, sau că acesta a funcţionat mai mult timp decât este recomandat.

1. Jetul de aer condiţionat să nu fie îndreptat către persoanele din încăpere, ci spre tavan

Atât în clădiri de birouri, cât şi în locuinţa personală, este foarte important ca jetul de aer să nu fie îndreptat în locurile în care o persoană îşi desfăşura activitatea sau în locurile destinate momentelor de relaxare. „Aparatele de aer condiţionat trebuie amplasate în aşa fel încât jetul de aer să nu bată asupra noastră, fie că ne relaxăm şi stăm pe canapea, fie că suntem la birou şi lucrăm. Anumite birouri sunt amplasate chiar sub jetul de aer şi angajaţii au probleme de sănătate din această cauză”, a transmis medicul pneumolog Magda Ciobanu, de la Institutul „Marius Nasta".

Aparatul de aer condiţionat ar trebui să fie montat într-un loc cât cât mai ferit de razele soarelui, unde circulaţia aerului este cât mai bună.

2. Aerul condiţionat trebuie să funcţioneze în reprize de 15 minute, la interval de două ore

Folosirea excesivă a aparatului de aer condiţionat supune organismul unui stres adaptativ continuu. Acesta usucă mucoasele şi provoacă uscarea ochilor, de aceea este recomandat ca aparatul de răcire să funcţioneze în reprize de 15 minute, la un interval de două ore. 

3. Trebuie respectată o temperatură şi umiditate optimă a încăperii

Medicii ne recomandă să evităm variaţiile mari de temperatură în interior. Atunci când folosim aerul condiţionat, ar trebui să avem în încăpere o temperatură cuprinsă între 21 şi 24 de grade, la o umiditate de 60-70%. „Recomand ca aerul să fie setat la o temperatură optimă, astfel încât să nu apară mari diferenţe între temperatura din exterior şi temperatura din mediul interior. În orice caz, când afară sunt 40 de grade, nu este indicat să ai în interior o temperatură de 20, 22 de grade pentru că această diferenţă de temperatură poate afecta foarte mult organismul uman”, atenţionează medicul pneumolog Magda Ciobanu.

4. Aparatele de aer condiţionat nu trebuie lăsate deschise pe perioada nopţii

Persoanele care dorm noapte cu aparatele de aer condiţionat pornite riscă să se se îmbolnăvească, aceste aparate de răcire favorizând apariţia virozelor şi chiar a pneumoniilor.

5. Să se evite, pe cât posibil, folosirea debitelor mari ale jetului de aer

Toate aparatele de aer condiţionat ofere posibilitatea de reglare a debitului de aer. Este recomandat ca acest debit să nu fie setat niciodată la maxim.

6.  Curăţarea aparatului de aer condiţionat se face periodic, în funcţie de gradul de umiditate al locuinţei

Firmele specializate recomandă ca aparatele de aer condiţionat să fie curăţate lunar. În timp, pe aparatul de aer condiţionat se depune un strat gros de praf şi mizerie care devine un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor, fungilor şi mucegaiurilor.

„Un alt aspect important este ca aparatul de aer condiţionat să fie curăţat folosind soluţiile recomandate de producător. Adică să nu începem să curăţăm noi cu tot felul de substanţe chimice. Substanţele folosite trebuie să cureţe corespunzător aparatul şi să distrugă bacteriile şi mai ales fungii care se pot dezvolta. Soluţiile uzuale pe care le folosim în curăţenie nu au acelaşi efect bactericid precum soluţiile profesionale. Cel mai bine este să lăsăm o firmă specializată să se ocupe de acest aspect”, a transmis medicul pneumolog Magda Ciobanu.

În cazul în care filtrele aparatelor de aer condiţionat nu sunt curăţate periodic, acestea pot transmite foarte mulţi microbi care ne pun sănătatea în pericol.

„Filtrul nu se schimbă niciodată, acesta se curăţă, se spală, se dă cu o soluţie specială de igienizat. Dacă aparatul e murdar rău atunci se spală cu aburi şi se igienizează. Depinde foarte mult în ce mediu în care se află aparatul de aer condiţionat. Praful din casă şi umiditatea îl afectează. Dacă este umiditate în casă se depune foarte mult mucegai şi atunci apar problemele. Dacă aparatul se află într-o casă care nu are umiditate, curăţarea se poate face şi la doi ani. Depinde şi de cât de des este folosit aparatul de răcire.

În blocurile nou construite, care au pereţii din rigibs, umiditatea reprezintă o adevărată problemă şi aparatele de aer condiţionat trebuie curăţate mai des decât în mod obişnuit. În acest caz, aparatele trebuie igenizate atunci când praful depus se transformă într-un strat gros de mucegai. Deşi nu s-au făcut teste care să dovedească sigur dacă se transmit sau nu bacterii, nu e normal să respiri aşa ceva, cu siguranţă îţi cauzează la ceva” a transmis un reprezentant al unei firme de mentenanţă a aparatelor de aer condiţionat.

7. Specialiştii recomandă ca aerul condiţionat să fie oprit periodic

Este foarte important ca sistemul de răcire să fie oprit periodic şi în acest timp camera să fie aerisită, pentru a preveni uscarea excesivă a aerului.  

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite