800.000 de pacienţi cronici ar putea rămâne fără tratament până la jumătatea anului. Cele mai multe medicamente care vor dispărea sunt pentru cardiaci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 800.000 de pacienţi cu boli cronice ar putea rămâne anul acesta fără terapiile necesare, asta în condiţiile în care 123 de medicamente inovative riscă să dispară de pe piaţă începând cu luna iulie a acestui an. Semnalul de alarmă a fost tras de Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

Potrivit unui studiu în care au fost implicat cele mai mari companii farmaceutice, cei mai afectaţi vor fi românii cu probleme cardiace.

Concret, studiul realizat de ARPIM arată că ar putea dispărea 28 de medicamente destinate bolilor cardiovasculare, 19 medicamente destinate celor cu probleme neurologice, precum şi 8 medicamente care sunt administrate pacienţilor cu probleme endocrinologice. Totodată, aceştia atenţionează că sunt în pericol să dispară 7 medicamente destinate afecţiunilor respiratorii, 6 destinate oncologiei şi alte 6 care sunt prescrise acum celor cu probleme dermatologice.

De ce vor dispărea medicamentele de pe piaţă

ARPIM spune că dispariţia acestor terapii este strâns legată de noua metodologie de calcul a preţului la medicamente care îi obligă pe producătorii de inovative să taie 35% din preţul actual. Aceştia arată că deja preţul medicamentelor din România este cel mai mic din Europa şi susţin că, dacă articolul de lege prin care au obligaţia de a tăia din nou preţurile la medicamente nu va fi abrogat, vor prefera să nu mai aducă produse pe piaţa din România şi îşi vor îndrepta atenţia spre alte pieţe.

„În urma aplicării acestui ordin de calculare a preţului la medicamente, un număr de 123 de medicamente ar urma să fie scoase de pe piaţă în perioada imediat următoare”, a explicat Călin Gălăşeanu, preşedintele ARPIM, care a subliniat că producătorii de inovative trebuie să depună dosarele cu noile preţuri la medicamente până la sfârşitul lunii februarie. Cine nu depune dosarul înseamnă că nu mai vrea să vină pe piaţa din România”, a explicat preşedintele ARPIM.

O altă problemă ridicată de Costin Gălăşeanu e legată de faptul că 55 dintre medicamentele care vor dispărea nu au alternativă generică sau au doar între 1 şi 3 astfel de alternative, a precizat Gălăşeanu.

„Propunerea ARPIM făcută ministrului Sănătăţii Patriciu Achimaş-Cadariu şi vicepremierului Costin Borc a fost ca toate grupele de produse, fie că sunt originale, fie că sunt generice, să fie referenţiate la acelaşi coş de 12 ţări, urmând ca România să cumpere fie cel mai ieftin original din Europa, fie cel mai ieftin acel generic din Europa. Să ia preţul minim care reiese din analiza comparativă a celor 12 ţări”, a mai spus medicul.

Pacient: „Avem pacienţi care nu au tratamente”

La rândul său, Cristina Munteanu, directorul executiv al Asociaţiei Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR), a explicat că deja sunt probleme în piaţă iar pacienţii nu găsesc o parte din medicamentele necesare. De altfel, acest lucru a fost confirmat şi de reprezentanţii pacienţilor cronici.

„Avem pacienţi care nu mai au tratament şi pentru care nu există alternativă din cauza scăderii preţurilor. De asemenea, avem pacienţi care şi-au întrerupt tratamentul din cauza procedurilor prea birocratice de licitaţie, cum este cazul pacienţilor cu scleroză multiplă. Am înregistrat întreruperi de tratament şi în cazul pacienţilor cu HIV şi nu am primit nici măcar un răspuns de la Ministerul Sănătăţii”, a explicat Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România.

„S-au înregistrat întreruperi şi la pacienţii cu transplant. Toate aceste lucruri înseamnă pacienţi, a căror viaţă este pusă în pericol. În aceste condiţii, considerăm că un proiect de lege care ne-ar impune să plătim tratamentul este o glumă proastă, întrucât de multe ori facem acest lucru încercând să facem rost de medicamente din alte ţări, în condiţiile în care la noi nu le mai găsim”, a completat Gănescu.
 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite