Societate

articolul anterior articolul urmator

9 noiembrie, Ziua internaţională de luptă împotriva fascismului şi antisemitismului

13
9 Nov 2019 08:48:56
Autor: Simona Chirciu

În fiecare an, la data de 9 noiembrie, este marcată Ziua internaţională de luptă împotriva fascismului şi antisemitismului. În acest sens, reţeaua europeană UNITED organizează o campanie europeană pentru a protesta împotriva fascismului şi antisemitismului.

Reţeaua europeană UNITED, care luptă împotriva naţionalismului, rasismului, fascismului şi susţine migranţii şi refugiaţii, organizează o campanie la nivelul Europei pentru comemorarea trecutului şi pentru a protesta faţă de formele contemporane de fascism şi antisemitism. 

Numeroase organizaţii vor participa la organizarea de concerte sau conferinţe, la trimiterea de scrisori de protest către strategii politici sau la găsirea unor modalităţi de exprimare a opiniilor cetăţenilor pentru combaterea fascismului şi antisemitismului.  Reţeaua UNITED este susţinută de peste 560 de organizaţii din 48 de state europene.
 
În urma preluării puterii de către nazişti în Germania, în 1933, evreii au fost supuşi unui tratament discriminatoriu, însoţit de acte de violenţă. În data de 9 noiembrie 1938, a fost declanşat un pogrom împotriva evreilor pe tot cuprinsul Germaniei naziste, moment care a intrat în istorie sub denumirea de "Kristallnacht'' ("Noaptea de cristal"). Declanşat la Berlin, pogromul a fost organizat de trupele de intervenţie rapidă ale liderului nazist Adolf Hitler. Pe teritoriul Germaniei naziste au fost incendiate sinagogi, au fost sparte geamurile magazinelor evreieşti, cioburile de cristal fiind împrăştiate pe străzi. Numeroşi evrei au fost agresaţi fizic, alţii ucişi, iar peste 30.000 au fost trimişi în lagărele de concentrare de la Dachau, Sachsenhausen, Buchenwald, Birkenau sau Auschwitz.
 
În Germania şi în ţările europene care s-au aflat sub ocupaţie nazistă, rămăşiţele multor lagăre de concentrare şi centre de execuţie au fost transformate în muzee şi monumente pentru a reaminti generaţiilor următoare despre ororile create de regimul nazist. Chiar şi în ţările care nu au fost implicate în Holocaust, guvernele şi organizaţiile supravieţuitorilor au construit, de asemenea, monumente şi muzee. Printre aceste organizaţii se numără Yad Yashem, Autoritatea pentru Comemorarea Martirilor şi Eroilor Holocaustului, care a fost înfiinţată în 1953 la Ierusalim, printr-un act al Parlamentului israelian pentru comemorarea evreilor ucişi de nazişti.
 
La 10 octombrie 2005, a fost inaugurat, la Bucureşti, Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România ''Elie Wiesel''. Principalul obiect de activitate al institutului îl constituie cercetarea şi analizarea fenomenului Holocaustului, prin identificarea şi conservarea documentelor, publicaţiilor, din ţară şi din străinătate, privind Holocaustul şi constituirea unui depozit pentru păstrarea acestora, ca mărturii ale memoriei istorice a secolului al XX-lea. La 8 octombrie 2009, a fost inaugurat în capitală Memorialul Victimelor Holocaustului în România, un ansamblu aflat la intersecţia străzilor Anghel Saligny, Mihai Vodă, Ion Brezoianu şi Lipscani din Capitală. Ansamblul cuprinde o incintă memorială, două instalaţii cu pietre de mormânt desacralizate din cimitirele din Odessa şi Bucureşti, precum şi cinci sculpturi amplasate în jurul incintei centrale.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

13 Comentarii

Podar
9.11.2019, 09:11:44

Ca lumea să nu Uite, aceste porcarii, Propun comemorarea, in...Fiecare zi... Dar..."Comunismul"...totuși, de evrei inventat, Din ce motive oare nu este... Sancționat...!? "Fascism" si "Holocaust" si..."Antisemitism", Nu vremsa se repete, ...DAR. despre...Comunism, Nu scoatem nicio vorbă, a fost cumva...sublim...!? Întreb si eu, om simplu. Ce... Trebuie să Știm...!? ...

-2 (6 voturi)
aglaia văsîi
9.11.2019, 09:24:15

Cum? Nici un comentariu? Nici o expresie tipicā a antisemitismului si al rasismului primitiv pe care îl trāiti cu patimā? Nici o înjurāturā "neomarxistilor progresisti", comunsismului imaginar sau alte nāzbîtii??!... ....scuze, uitasem de damblagiul "poiet" Podar care rimeazã cu murdar...

+1 (5 voturi)
D B
9.11.2019, 09:55:22

Dati-le acces la arhivele naziste cercetatorilor Hodor si Demetriade (de la CNSAS) si vor trage concluzia naucitoare ca Holocaustul a fost o afacere intre evrei! Pentru ca ei asa stiu sa faca "cercetare": preluand perspectiva autorilor arhivei!

+1 (5 voturi)
Michael Michael
9.11.2019, 10:17:42

Pe cand un muzeu sau o zi aniversara pentru ROMANII ucisi de EVREI? Hanna Rabinsohn (Ana Pauker), Jakob Roitman (Iosif Chisinevschi), Moscu Cohn (Gheorghe Stoica), Valter Roman (Ernő Neuländer), Ghizela Vass (Gitta Vass) pentru a enumera doar cativa. Iar lista este lunga. Cati ROMANI au murit in inchisorile comuniste, in lagare de reeducare, la Canal? Cati ROMANI au avut de suferit? Dar nu-i asa? Doar evreii au suferit...

0 (4 voturi)
Michael Michael
9.11.2019, 10:23:35

Rascoala de la 1907 in care au murit din nou, ROMANI, nu a avut oare drept cauza dorinta de imbogatire rapida prin inselarea taranilor de catre Mochi Fischer şi Berman Juster mari arendai evrei?

0 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (13)