Societate

articolul anterior articolul urmator

În căutarea comunismului pierdut

31
25 Apr 2016 09:32:00
Traian Ungureanu

Atîţia savanţi şi savante, alături de copiii lor savanţi, turuie după colţ, în lift, prin ambasade şi la coafor, în servere, peste dealuri, pe canalul şi în judeţul următor. Să nu ne plîngem! Sîntem împreună şi timpul trece. În fiecare clipă e vorba de orice şi nimic nu e greşit, deşi vorbitorii cu cap abia urmează la cuvînt. Atît viitor reuşit nu s-a pomenit de la aprinderea primului bec.

Seara, cînd vine vremea să-şi scoată căştile, generaţia în vigoare trage pătura peste golul din urmă şi are un plan pentru a doua zi: mai vedem mîine, cînd s-or deschide. Ce? Toate alea.   

Aşa cum se poate citi mai sus, adevărul nu stă la taifas în limbi materne. Adevărul se arată într-o limbă străină care foloseşte cuvinte cunoscute, dar vorbeşte în imagini de neînţeles. Traducerea mormanului de rable şi aiureli din primul paragraf spune că dispariţia fricii a clădit banchiza pe care pluteşte lumea în care trăim. În 1989, a fost înlocuit. De atunci, o ţară întreagă s-a pus pe spălat învăţături şi văruit puncte cardinale.

E uluitor, periculos şi infantil! Milioane de oameni au scăpat din cuşcă şi îşi caută de treabă prin jur. După 26 de ani, totul spune că am ratat comunismul. Bătaia şi spaima, nefericirea pînă la os şi răbdarea mută în faţa prostiei au trecut degeaba.

Mai ţine cineva minte peste zi şi mai tresare cineva noaptea cu gîndul la cei peste care lumea s-a închis sub comunism? Popescu înmormîntat pe 1 decembrie 1989 nu mai are ce aştepta de la noi. De cînd sîntem liberi, uităm programatic şi tragem cu dinţii din toate puterile politice şi personale să lichidăm seriozitatea şi să ne facem pulbere, după ce ne-am făcut praf.

Cine nu ţine minte comunismul sau îl ignoră ca pe o marcă defunctă de ţigări, nu e vinovat de incultură politică. E vinovat de cea mai profundă incultură umană. Nimeni nu e dator să fie anticomunist, pentru că nimeni nu se mai poate înrola în echipa de pompieri care a stins incendiul de săptămîna trecută. În plus, anticomunismul oficial e plicticos ca o alarmă blocată. Sună la fel şi la aceeaşi oră. Dar anticomunismul ca amintire a fragilităţii umane în faţa violenţei e altceva. E tot. Nu trebuie să cunoşti istoria PCR sau numele Secretarilor Generali ca să te îngrozeşti. Trebuie doar să rămîi cu gîndirea într-o rînă şi să refuzi plutirea bezmetică, tocmai pentru că ai fost avertizat năpraznic. Ar fi cazul să ne lăsăm de civism. Înţelepciunea nu se cîştigă la simulator. Educaţia şi politica sînt singura cale, iar asta înseamnă că trebuie să căscăm bine ochii la realitate, dacă o mai recunoaştem cumva pe stradă şi dacă n-avem chef să trăim pentru alţii sau degeaba.

După 26 de ani de rămas bun, dispariţia comunismului are rezultate tot mai precise. Să privim în jur. Peste tot, un ocean de pretenţii fără acoperire.

Sistemul politic e slab şi se pregăteşte de o irelevanţă compactă. PSD, cel mai mare partid al României, a reţinut două lucruri din comunsim: alibiul progresist şi, prin Liviu Dragnea, figura liderului cerut de necesitatea istorică, plus activul de partid. Evident, legea pămînteană nu bate la asemenea înălţime.

Dacă, totuşi, ne încredem în domnia legii, asta nu e decît un tic de drumeţ naiv, plecat spre cofetăria care pune frişcă pe resentimente. În fond, pe termen scurt şi lung, justiţia arestează dar nu contează. 

Educaţia e înghesuită în şcoli şi unversităţi dedate la perversiuni pe creier proaspăt. Cultura publică se ocupă cu trecerea şi petrecerea distractivă a timpului. Tragedia şi drama au primit repartiţie în ştirile despre accidente de şosea. 

Pe stradă e ca în Parlament şi invers. Toată lumea vorbeşte şi, o dată pe săptămînă, apare un vizionar nou care descoperă că proştii de romani n-au vrut neam să înveţe de la daci cum se foloseşte iPhone-ul. Sau că sîntem bogaţi şi deştepţi, dar ne abţinem cucernic să dominăm lumea. Iată de pildă, vaierul care însoţeşte prima Olimpiadă ratată de gimnastica tricoloră. Sîntem pierduţi! S-a închis şcoala naţională de dresură de fete. A dispărut bîrna şi am cîştigat dreptul să nu o mai vedem în ochiul nostru.    

De la justiţie şi presă la minţile conducătoare şi diplomaţie, totul e penetrat de cine vrea şi, mai ales, de cine vrea să n-avem direcţie: de ruşi, de nătîngi, de cocoşism şi de mama lor - uitarea.  

S-ar zice că, fiind pestriţă şi mişcătoare, viaţa românească e nevinovată ca un dialect. Nu. Uşurinţa şi nepăsarea vin de la şcoala de omorît conţinut şi, mai ales, din refuzul de a respecta ponderea răului. Rezultatul e o armură de petice moi. De la justiţie şi presă la minţile conducătoare şi diplomaţie, totul e penetrat de cine vrea şi, mai ales, de cine vrea să n-avem direcţie: de ruşi, de nătîngi, de cocoşism şi de mama lor - uitarea. Frica de naşterea şi renaşterea răului a dispărut. Aşa s-au aşezat în fruntea mesei degradarea minţii, aplecarea spre timpul tocat şi vorba tîmpită. Aşa s-au născut mulţumirea de sine cu doctorat la etaj şi carierele de salvatori naţionali care aduc la mal doar propria persoană.

Ne consolăm uşor. Alţii au metastaze. De pildă, Norvegia, unde legea a învăţat să-şi bată joc de ea însăşi. Acolo s-au găsit judecători în stare să decidă că detenţia ucigaşului Breivik e inumană şi trebuie spălată cu compensaţii. Dar oare nu s-ar îmbuna Breivik de tot, dacă ar primi în grijă copiii confiscaţi de la familii de români bestiali? Sigur, noi nu sîntem aşa. N-am descoperit fanatismul care face din dreptul occidental o scîndură de călcat bunul simţ.

Nu. Noi am decis că infernul prin care am trecut a fost o întîmplare regretabilă, în genul confuziei care te face să suni la apartamentul greşit şi să rămîi cu gazda, la şmotru, vreme de 40 de ani.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

31 Comentarii

Utilizator Adevărul
25.04.2016, 10:22:30

Comentariu considerat abuziv.

Sertorius
25.04.2016, 10:23:55

TRU. Felicitări ptr articol. Am apreciat umorul, chiar dacă e nițel cam greu și cam forțat. Însă, pe fond, cred că aveți dreptate. Suntem o societate confuză, manipulată politic din 1990 încoace, cu o masă imensă de votanți lipsiți de cultură politică și de virtuți civice. Însă nici dvs nu sunteți așa de nevinovat precum vreți să păreți, un prooroc curat la suflet care anunță în pustie Calea Dreaptă. Păi, dacă virtutea civică și progresul s-au identificat în mintea dvs cu dl Traian Băsescu, atunci e clar că sunteți un profet fals. De altfel, nu am gustat nici aversiunea dvs față de dreptul occidental. Înțeleg că faceți mișto de decizia justiției norvegiene în favoarea criminalului Breivik. Justiția a constatat faptul că reclamantul chiar avea dreptate într-un punct, cel referitor la durata ilegală de carceră care i-a fost impusă. Oare societatea civilizată n-ar trebui să se arate a fi mai bună și mai corectă decât criminalii și teroriștii pe care îi condamnă? Iată ce zice tribunalul norvegian: ”The prohibition of inhuman and degrading treatment represents a fundamental value in a democratic society. This applies no matter what - also in the treatment of terrorists and killers”. Știu că dvs sunteți un extremist de dreapta care doriți reintroducerea barbariei. Probabil că reintroducerea torturii, că ”waterboarding”-ul promovat de candidații republicani americani precum Trump sau Cruz, vi se par măsuri care nu reprezintă ”o scândură de călcat bunul simț”, nu-i așa?

-6 (18 voturi)
Adrian Iulian
25.04.2016, 11:15:25

Orice raspuns ferm indiferent in ce directie a ajuns a fie infierat drept extremism. Este interesant insa de vazut ca de regula cei care tipa impotriva fermitatii sunt fix genul de oameni care la un moment dat au tras sau vor trager societatea in jos. Sa luam un exemplu concret - daca toata viata ta ai muncit ca un caine, ai plecat dimineata si te-ai intors seara, ti-ai platit taxele si obligatiile si nu ai pus niciodata mana pe nimic ce nu e al tau, nu te-ar deranja o lege in care hotilor sa li se taie de exemplu o mana. Daca insa te stii patit, stii ca tu, ca si cei din jurul tau ai pus mana "ca de, toata lumea o face", nu ti-ar conveni sa ajungi sub sabia calaului. Si atunci vei tipa sus si tare ca nu e democratic. Ca iti sunt incalcate drepturile, etc. Este ca si atunci cand "politicienii" nostri se pregatesc de inchisoare. Brusc sunt interesati de conditiile din inchisori, de drepturile detinutilor, etc. Admiram civilizatiile occidentale si cat de democratice sunt ele. Tot prin sabie si prin fermitate au ajuns aici. Pe vremea cand la noi totul era haotic, cand perceptorul venea fara nici o regula (uneori si la cativa ani), iar cand venea lua tot, cand la fiecare cearta mai apriga cu turcii, cea mai buna metoda era sa ne ardem recoltele si sa fugim din calea lor in loc sa stam fie sa ne aparam casele, fie sa fim vasali turcilor (evul mediu s-a construit pe relatii de vasalitate, nu era nici o rusine in asta), la occidentali regulile erau aplicate constant, an de an. Perceptorul venea regulat si lua sume fixe sau ajustate cu efortul de razboi. Nu plateai primeai sabie sau inchisoare. Toata lumea da vina pe comunism pentru situatia curenta, dar comunismul inseamna doar ultimii 50 ani + 26 "de tranzitie". Noua ne lipsesc ultimele sute de ani de civilizatie. Insa trebuie sa incepem de undeva. Este inadmisibil ca un infractor condamnat de justitie (chiar si cu suspendare) sa mai aiba functii politice. Este inadmisibil ca un hot dovedit sa fie lasat in continuare in posesia bunurilor furate. Este inadmisibil ca o televiziune sa se opuna statului incitand la revolta si manipuland persoane de varsta a treia. La fel cum este inadmisibil ca reactia societatii sa fie indreptata impotriva persoanele scoase in strada, pe care sa le judece dupa numarul de dinti din gura(...), in loc sa ceara punerea in aplicare imediata a hotararii judecatoresti. Iar lista continua...

+10 (12 voturi)
Tagetes
25.04.2016, 11:17:07

@Sertorius...zici ca Brevik are dreptate , era tinut prea mult la izolare...daca are dreptate este perfect lucid, doar nebunii nu sunt lucizi si nu au dreptate ...a ucis 75 de oameni gandind evident ca are dreptate sa-i ucida...asa rapid ne-ai lamurit ca ucigasii au dreptate cand isi cer drepturile ... pot ucide pentru ca drepturile lor nu vor fi incalcate ...nu cumva de data asta ai dat cu stangu-dreptu? .

+4 (6 voturi)
Pathfinder RO
25.04.2016, 10:50:12

Hmmmmm Sa spui doar de ai tai ca uita repede e cam mult. Si vesticii uita la fel de repede, uite in ce hal sunt acum. Rusii par a uita inca si mai repede, desi nu-s sigur ca si-au amintit vreodata ceva. TRU se ia de "exceptionalismul" romanesc dar uita ca si la altii e la fel. Ca tot spunea de barna aia din ochi...

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (31)

Modifică Setările