În ce condiţii pot fi organizate nunţi, botezuri şi alte evenimente fără limită de invitaţi, de la 1 iunie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
nunta petrecere foto shutterstock

Începând cu 1 iunie, este permisă organizarea nunţilor, botezurilor şi a altor evenimente private. Astfel, vor putea fi organizate la interior evenimente cu până la 50 de persoane şi la exterior cu până la 70 de persoane. Pentru a scăpa de limita impusă de persoane, toţi participanţii trebuie să fie vaccinaţi.

Potrivit Hotărârii de Guvern anunţate joi, 27 mai, organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri, mese festive, parastase etc.) este permisă cu participarea a maxim 70 de persoane în spaţii deschise, sau cu participarea a maxim 50 de persoane în spaţii închise, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din judeţ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori şi sunt respectate măsurile de protecţie sanitară.

La stabilirea numărului maxim de persoane, nu sunt incluşi copiii cu vârsta mai mică de 16 ani.

Organizatorul poate decide organizarea şi desfăşurarea evenimentului cu un număr mai mare de participanţi dacă toţi participanţii fac dovada vaccinării împotriva SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare şi este asigurată o suprafaţă de minim 4 mp/persoană. 

„La intrare sau cine invită trebuie să se asigure că au fie pe telefon, fie hârtia care demonstrează că au fost vaccinate. În cazul unui control, dacă persoanele care se găsesc la interior nu sunt cu astfel de documente, atunci răspunde organizatorul”, a spus Raed Arafat într-o conferinţă de presă.

Şeful DSU a declarat că este în sarcina organizatorului să se asigure de faptul că invitaţii sunt vaccinaţi, dacă vrea să depăşească numărul maxim de persoane. El a dat exemplul unei nunţi, unde organizatori sunt mirii.

„La invitaţie trebuie să spună: vă rugăm să aduceţi documentul care dovedeşte că aţi fost vaccinat. Dacă cineva nu are documentul, organizatorul răspunde. Creşterea capacităţii la nunţi, la săli de sport şi la orice eveniment este decizia organizatorului. Există un plafon până unde te duci fără să creşti capacitatea, iar atunci te duci pe regulile generale - testare, vaccinare, trecere prin boală, dar dacă aduci oameni la capacitate maxină, atunci trebuie să te asiguri că toate persoanele au dovada vaccinării”, a spus el.

De asemenea si proprietarul sau administratorul localului în care se desfăşoară evenimentul „trebuie să se asigure că se respectă regulile pe teritoriul lui”, a mai spus Arafat.

La finalul şedinţei de Guvern, şeful DSU Raed Arafat a declarat că vor fi verificate astfel de evenimente pentru a vedea dacă regulile sunt respectate, iar în caz contrar vor existat sancţiuni.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite