Societate

articolul anterior articolul urmator

În fine, DNA la TVR

100
10 Sep 2016 07:06:16
Mircea Morariu

În sfârşit, DNA şi-a găsit timp să se ocupe de jaful sistematic practicat în ultimii zece ani şi mai bine într-una dintre cele mai oropsite instituţii din România. TVR, Televiziunea Română, sau, mai riguros spus, Societatea Română de Televiziune. Sper să o facă meticulos, răbdător, neiertător, fără intervenţii din afară de nici un chip, cu mare atenţie la detalii.

Anunţul  DNA a fost dat publicităţii luni, iar actuala conducere a TVR a emis cu promptitudine un comunicat în care îşi exprimă întreaga disponibilitate pentru o cooperare cu investigatorii. Foarte bine că sau dacă e aşa, însă nu pot să nu mă întreb cât curaj a avut actualul preşedinte-director general (PDG), doamna Irina Radu, dar şi noul Consiliu de Administraţie (CA) în întregul lui să preia în primăvară administrarea TVR fără să fi avut ei înşişi iniţiativa de a cere un control amănunţit spre a vedea ce au moştenit de la predecesorii lor. Marţi, doamna Radu ne-a mai uimit o dată declarând că nici prin cap nu i-a trecut să cheme ea însăşi DNA-ul. Să avem o explicaţie a acestui curaj cu totul ieşit din comun în faptul că unii dintre sus-numiţii predecesori se identifică cu actualii componenţi ai CA-ului TVR? E de aşteptat ca DNA să dezlege, în fine, şi acest mister.

Pagina de media a publicat în cursul zilei de luni o seamă de interviuri cu patru dintre foştii conducători ai Televiziunii publice. În ordinea intrării lor în scenă, aceştia sunt Alexandru Sassu, Alexandru Lăzescu, Claudiu Săftoiu şi Stelian Tănase. Tuspatru au preluat TVR cu datorii imense şi au lăsat-o, în momentul plecării lor intempestive, într-o situaţie încă şi mai deplorabilă. Nimeni până acum nu i-a întrebat cum de a fost posibil să se întâmple asta, iar legiuitorul, Parlamentul în a cărui subordine directă se află SRTV, s-a făcut că nu observă că postul public îşi schimbă diriguitorii fără nici cel mai elementar act de predare-primire. Pentru simplul motiv că nici unul dintre pedegeii care au ajuns în postul respectiv prin aranjamente politice şi prin concurs de împrejurări nu a semnat înaintea instalării un banal, dar obligatoriu contract de management. De ce? Fiindcă pur şi simplu nu prevede legea acest lucru.

Cei patru foşti intervievaţi de Pagina de media salută, ca nişte îngeraşi, fiecare, decizia DNA de a controla în fine TVR şi nu pierd ocazia de a preciza că ei nu au nici o vină. Simplu, nu puteau face mai mult, iar datoriile au crescut din cauze independente de voinţa lor. Strict din cauza unor legi ce trebuiau demult înlocuite, a nenumăratelor taxe şi biruri ce s-au adăugat prin ani, necompensate printr-o obligatorie rectificare a cuantumului taxei lunare ce trebuie achitată de fiecare român posesor de televizor şi a evazionismului în creştere. Oare numai aşa să fie? În mod curios, nici unul dintre intervievaţi nu vorbeşte despre prostul management practicat de ilustrele lor persoane, despre contractele cu cântec de milioane de euro semnate de ei, direct sau prin interpuşi.  

Iată însă că marţi pe site-ul România curată a fost postat un articol în care sunt enumerate, cu dovezi şi cu cifre concrete, o seamă dintre contractele cel puţin bizare iscălite de augustele lor persoane şi supervizate inconştient, iresponsabil, de feluritele CA-uri. Cifrele neglijenţei sunt ameţitoare, jaful e strigător la cer, reaua- credinţă şi intenţia de furt sunt evidente.

Sunt convins că ceea ce publică pe site-ul său România curată nu înseamnă decât o mică parte din furtul sistematic căruia i-a fost victimă TVR în anii din urmă. Din 2005, atunci când a devenit preşedinte-director general regizorul Tudor Giurgiu.

Nici o vorbă, pentru moment, despre contractul ProRom, despre Vara pe val  şi alte asemenea afaceri dubioase asupra cărora şi eu am scris în repetate rânduri. Nici despre nenumăratele şi nejustificatele contracte de colaborare cu persoane cu stea în frunte. Dl. Lăzescu a plătit generos tot felul de pseudo-jurnalişti al căror unic rost a fost acela de a-l preamări pe fostul preşedinte Traian Băsescu, Stelian Tănase şi-a plătit cu banii TVR amicii, iar Irina Radu a adus-o pe fata nouă cu numele din buletin Mădălina Dobrovolschi, aşa, doar spre a-i face pe plac preşedintelui Klaus Iohannis. Care numai astfel a acceptat să acorde TVR interviuri altminteri de tot râsul, descalificante şi pentru el, şi pentru intervievatoare.

Drept pentru care închei în notă spunând că voi urmări cu interes, vorba kaiserului de la Cotroceni, ce va descoperi la TVR Direcţia Naţională Anticorupţie. Presimt că noi vom avea parte de surprize mari. Iar unii dintre foştii şefi vor avea parte de cătuşe.

P.S. Conform Paginii de media, inenarbilul personaj pe nume Irina Radu ar pregăti aducerea in TVR a falsei ziariste Emma Zeicescu. O altă fată nouă. Alte surse spun că foarte curând ar avea emisiune pe TVR 2 expiratul cântăreţ Adrian Enache. Căruia se pare că nu îi mai ajung banii câştigaţi pe reclamele de la Catena. Dl. Enache fiind soţul d-nei Iuliana Marciuc, prietena intimă, de cafea, bârfe şi tabinet, a Irinei Radu. Oare bătaia de joc pe care şi-o permite numita Radu Irina, omul PSD, la adresa telespectatorilor şi a TVR, e fără margini? Nu o opreşte nimeni?

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

Sorin Barbul
10.09.2016, 07:26:10

Ai dreptate, Mircea, ancheta asta trebuia făcută de mult; atunci poate TVR nu ajungea în fundul gropii, unde se află acum.

+1 (1 vot)
Iulian Arion
10.09.2016, 07:39:40

Pentru cei care vor spune că ei nu ştiau ce semnează, dar încasau bani pentru acest lucru, că semnau. Semnătura înseamnă: Eu, numele şi prenumele, certific prin semnătura mea, pe baza bunei mele credinţe şi a pregătirii mele profesionale, că acest document este legal, corect întocmit şi respectă bunele practici din organizaţie.

Vanatorul/d.c.
10.09.2016, 08:32:29

”Dl. Lăzescu a plătit generos tot felul de pseudo-jurnalişti al căror unic rost a fost acela de a-l preamări pe fostul preşedinte Traian Băsescu...” Aia-i, d-le Mircea Morariu..! I-ati ars la cocoașă Marinarului dictator inca o ..râncă maoista...! Sa-l vedem daca mai poate dormi noaptea diin cauza asta:) Oricum, ar fi fost inutil sa ne spuneti si noua pe cine a platit Lazescu pentru a-l ”preamari” pe Marinar. Noi suntem deja entuziasti, adicatelea bubuim de multumire si fericire, ca macar dvs stiti pe cine si ca aveti dovezi irefutabile (ca prea le ziceti cu foc), pe care le veti prezenta si DNA..!:) Dar, daca e sa discutam doar intre noi, trebuie sa recunoastem ca niciun alt sef de stat din lumea asta nu a fost injurat, insultat, calomniat, umplut de ..umorile detractorilor aflati in slujba unei mafii (USL), asa cum a fost Marinarul..! Iar daca vrem sa vorbim si despre ”preamariri” la comanda, ei bine, seful de stat cel mai..disproportionat preamarit (comparativ cu meritile si virtutile lui reale), n-a fost nici Iliescu, nici Basescu, nici macar Ceausescu sau Mao (astia tot mai aveau cate ceva in tărtacuță si reuseau sa para ..prezenti si pamanteni)..ci Klovnis Iohannis Întaiul Germanicul, supranumit Nedumericiul Providential. In incheiere o bomba de presa..! M-am lasat de fumat..!:) Chiar m-am lasat..! Dupa peste 30 de ani de fumat ca..turcul..!:) Morala: un basist ticalos (asa, ca mine) cand isi doreste ceva, sigur reuseste..!

+4 (8 voturi)
Mircea Morariu
10.09.2016, 08:52:12

Deși nu ai merita, Vnătorule iți fac p plac. In complicitate cu d-na Culcer, pe vremea aceea director al Direcției Știri, dl Lăzescu a încălcat grav caietul de sarcini pe baza căruia a primit avizul CNA canalul TVR Info. Din care a făcut canalul preamăririi toxicului Băsescu. S-au făcut angajări cu nemiluita, Ioana Lupea, Mircea Marian, Cătălin Prisăcariu, Adelina Rădulescu, Eugen Rusu (și azi bursier al TVR,deși nu are nimic de-a face cu televiziunea) fiind plătiți spre a fi omagiat Stăpânul. Numita Culcer Rodica nu s-a sfiit să spună în direct, pe post, că emisiunile TVR vor fi o replică la cele ale Televiziunilor ce il atacă pe Băsescu.

-4 (6 voturi)
Utilizator Adevărul
10.09.2016, 08:46:32

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (100)

Modifică Setările