Societate

articolul anterior articolul urmator

În inima furtunii Ciara

4
9 Feb 2020 13:15:27
Monica Tonea
FOTO: guernseypress.com
FOTO: guernseypress.com

Furtuna Ciara se pregăteşte să invadeze nordul continentului, după ce întreaga insulă britanică a fost luată pe sus de ciclon. Cum nu-i nicio Dorothy pregătită să-şi lovească pantofii roşii ca să ajungă în Oz şi astfel atenţia să ne fie mutată înspre altceva, belgienii stau şi ei cu ochii pe ceas.

Plănuieşte să ajungă după prânz şi pe la noi. S-au luat măsuri, sunt emise coduri de avertizare şi se insistă să nu ieşim din casă decât dacă suntem forţaţi de împrejurări.  
 
Vântul nu mai suflă paşnic de la ora 9.00 şi se intensifică. Va ajunge spre seară şi la 120 km/h. Oamenii se simt mărunţi în faţa intemperiilor. Se vede în atmosferă dezolarea conturată de o forţă pe care n-am învăţat s-o dominăm încă. Eu o văd, cel puţin. Ştim să îndepărtăm obstacole pe care ni le construim singuri, mentale sau fizice, nu sunt de netrecut de cele mai multe ori. Dar natura nu s-a lăsat niciodată îmblânzită de umanitate. Până o să ajungem să ne controlăm habitatul, cred că mai avem cale lungă, dar nu vreau să dau în SF, la ora actuală este practic imposibil să sistăm schimbările nefavorabile ale vremii.
 
Am observat că avem o tendinţă să ne arătăm neafectaţi atâta timp cât pericolul ne ocoleşte. Auzim, tresărim, privim în jur şi ne considerăm ocrotiţi. Impalpabilul nu are cum să ne impresioneze, ceea ce nu vezi nu te afectează, era o vorbă. Am ieşit. Fac parte dintre cei care au fost obligaţi să iasă în dimineaţa asta. Ziua se arată tulburătoare, deşi nu a început nimic. Câte o rafală care zguduie maşina uneori, smulgându-mi volanul din mâini, crengi mici căzute pe jos, dar asta se întâmplă la orice pală de vânt, şoferi gonind pe şosele, nori vineţi care se cumulează, determinaţi să perturbe traficul aerian. Se anunţă haos, trenuri şi avioane anulate sau întârziate, tuneluri închise ca măsură de siguranţă, parcuri şi domenii încuiate bine sub o cheie providenţială. 
 
Ciara, care se pronunţă „Kira”, după un nume celtic, Irlanda fiind mereu prima expusă furiei oarbe a furtunii, nu ţine cont de planuri. Nici ea nu are. De ce-ar conta ale noastre? Are un cod precis, chihlimbar, şi prin nuanţa asta specifică este aproape ridicată la rang de frumuseţe. Dacă nu ar devasta, ar fi chiar frumoasă. Manifestarea naturii la apogeu. Cu toate astea, avem toate motivele să-i zărim hibele care întrerup bunul mers al lucrurilor, atunci când suntem loviţi în plin de ea. Destinaţii care nu mai sunt atinse, resurse proprii distruse, persoane aflate în primejdie.
 
Dar avem noi, oamenii, felul nostru de a merge mai departe, no matter what, peste câteva zile, când curenţii din aer se vor domoli, vom avea cum să remediem ceea ce a fost sistat temporar, vom îndepărta copacii căzuţi peste cablurile electrice, vom repara garduri şi maşini, vom reconstrui case şi drumuri, vom culege algele aduse de valurile gigantice care au răscolit profunzimile mării şi vom privi ploaia cu alţi ochi. Singura urmă clară a Ciarei ea va fi, ploaia care va dăinui o vreme imprecisă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

DG Gabriel
9.02.2020, 18:55:36

Asa. Si?

+1 (1 vot)
aladin
10.02.2020, 04:47:26

Este o zbatere a sufletului care stie ca in loc sa mearga la bunici la biserica se duce la Mall si Spermarket . Si in toate astfel de cazuri se produce un dialog intre creier si suflet . Sufletul moare de frica pentru ca vede pericolul ce urmeaza dupa moarte . Iar creierul ii recita sloganurile preluate din povestile scrise : Totul va fi bine , Sunt invingator , Daca vreau pot , etc Sufletul fiind supus trupului de materie si ideilor din creier nu are ce face decat sa-si dea palme si sa se chinuie, ca ce poate sa faca altceva ! Tot ce poate sa faca el e functie de cat de mult reuseste sa-l convinga pe creier. Dar competitia e grea pentru ca exista un sistem , o dictatura externa comunitara, care il spala pe creier . Si asa sufletul saracu e terminat pas cu pas .

0 (2 voturi)
aladin
10.02.2020, 04:19:07

Mi-aduc aminte cum in anii 90 era moda ca Geanina Corondan sa se plimbe cu cracii goi evident peste hartile pamantului glumind pe seama vremii . Asta era nivelu la noi banuiesc copiat de la vestici . As vrea sa ne povestiti daca se poate cum este la televizoarele voastre ? Adica sa zicem ca trebuie anuntata o furtuna minora ca Kira (asa inteleg ca se numeste corect) ? Cum face piti, asta, vendetele pe ecran cand le prezinta doritorilor asa furtuna mare . Ca banuiesc ca e o intreaga instructie , cum sa se miste , cum sa-si foloseasca ochii , cum sa vorbeasca etc

aladin
10.02.2020, 04:31:41

Monica Tonea "Dar avem noi, oamenii, felul nostru de a merge mai departe, no matter what, peste câteva zile, când curenţii din aer se vor domoli, vom avea cum să remediem ceea ce a fost sistat temporar, vom îndepărta copacii căzuţi peste cablurile electrice, vom repara garduri şi maşini, vom reconstrui case şi drumuri, vom culege algele aduse de valurile gigantice care au răscolit profunzimile mării şi vom privi ploaia cu alţi ochi." Corect ! Dar daca s-a scris acest articol si nu s-a descris un club , un shoping , o distractie de ras , ceva ,inseamna ca e inceput de problema . Pentru ca Kira vine apoi se duce si voi oamenii dati niste bani in plus migratorilor sa faca curat si mergeti mai departe ca si cum nimic n-a fost . Dar daca tendinta va fi ca la cateva zile dupa Kira sa vina Kiralina ?!

+1 (1 vot)