În lipsa medicului de familie, românii accesează în mod abuziv sistemul de urgenţă. Medic: „Sună la ambulanţă pentru orice. Au crescut solicitările”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de apeluri în plus la 112 şi aglomeraţie la camerele de gardă ale spitalelor. Aşa arată în aceste zile sistemul de urgenţă. Aceasta e una din consecinţele nesemnării contractelor între medicii de familie şi casele de asigurări de sănătate, spun specialiştii. Iar situaţia se va înrăutăţi, avertizează aceştia.

La nivelul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti Ilfov numărul de solicitări a crescut simţitor. 

„Eu tot sper să se calmeze această situaţie, dar e tot mai rău. A ajuns la peste 1.000 de solicitări într-un interval de 12 ore, asta în condiţiile în care în mod normal avem cam 800 de apeluri într-un asemenea interval. Noi facem eforturi mari pentru a face faţă valului de pacienţi. Aducem oameni de acasă, din libere, dar este greu. Se ajunge, în final, la suprasolicitarea personalului medical, deja pe deficit”, a declarat, pentru „Adevărul”, medicul Alis Grasu, şefa SABIf. 

Potrivit acesteia, solicitările au la bază tot felul de motive: de la singurătate, la afecţiuni digestive, specifice perioadei sau afecţiuni mai grave. „Probabil că o parte din aceste cazuri mergeau către medicul de familie şi acum sună direct la ambulanţă. Unii cred că pur şi simplu, văzând discuţiile din aceste zile, nici nu s-au mai interesat dacă medicul de familie a semnat vreun contract sau nu. Apelează direct la noi”, a completat urgentistul. 

Reprezentant pacienţi: „Ne aşteptam să se ajungă aici”

În ceea ce priveşte soluţia pentru revenirea la normal, aceasta e încheierea contractelor între medicii de familie şi casele de sănătate. „Din totalul de pacienţi, cam 50% sunt rezolvaţi la domiciliu, restul sunt trimişi la camerele de gardă ale spitalelor”, a subliniat Alis Grasu. 

La unităţile medicale din Capitală, urgentiştii lucrează la foc continuu, spune şi Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor. „Noi ne aşteptam ca pacienţii să meargă la ambulanţă şi la unităţile de primiri urgenţe. E şi o presiune specifică perioadei de după sărbători pentru că au fost multe abuzuri alimentare, dar numărul mai mare de solicitări vine şi ca urmare a faptului că unii nu au medic de familie”, a declarat reprezentantul pacienţilor. 

Arafat: „Când nu e medic de familie, filtrul următor e urgenţa”

Susţine că nu a avut plângeri de la spitale. „Trebuia să direcţionăm cumva pacienţii şi le-am transmis să meargă la urgenţe. Nu poţi lăsa pacientul fără asistenţă medicală”, a punctat Barbu. 

La rândul său, medicul Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, speră că situaţia se va lămuri, iar medicii de familie îşi vor relua, cu toţii activitatea. 

„Când populaţia nu mai are acces deloc la medicul de familie va încerca să găsească o altă zonă prin care să acceseze sistemul şi asta e o mare problemă pentru că filtrul următor este urgenţa. Asta înseamnă aşteptare mai lungă, nemulţumiri la nivelul populaţiei, sunt lucruri inerente când creşte numărul prezentărilor. Ne aşteptam să crească numărul prezentărilor la serviciile de urgenţă. În primul rând va fi o presiune pe personalul medical de la unităţile de primiri-urgenţe, apoi pe cei de la ambulanţă, de la SMURD”, a explicat oficialul pentru „Adevărul”. 

88% din medicii de familie ar fi semnat contractele

De altfel, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a precizat, vineri, că peste 88% din medicii de familie au semnat actele adiţionale de prelungire a contractelor încheiate cu casele de sănătate. Potrivit oficialilor, de vineri a început semnarea contractelor cu durată determinată între medicii de familie şi casele de asiguări de sănătate.

Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) au susţinut că decizia CNAS de a nu mai continua semnarea actelor adiţionale arată o iresponsabilitate uriaşă faţă de starea sănătate a populaţiei şi o neîndeplinire a obligaţiilor legale.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite