În ce măsură vor beneficia pacienţii de servicii medicale gratuite de la 1 iulie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rodica Tănăsescu FOTO Adevărul
Rodica Tănăsescu FOTO Adevărul

Presaţi să semneze o serie de acte adiţionale pentru a putea acorda în continuare servicii gratuite bolnavilor, medicii de familie întorc tunurile împotriva Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi susţin că documentele pe care sunt obligaţi să îşi pună semnătura sunt nelegale.

Deşi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a anunţat că furnizorii de servicii medicale, respectiv medicii de familie, cei din ambulator şi spitalele pot merge începând cu 4 iulie pentru a-şi depune documentaţia la sediile caselor judeţene, o parte din medicii de familie protestează faţă de actul adiţional propus de autorităţi, despre care spun că este nelegal. 

Mai precis, Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) afirmă că adevăratul Contract cadru pe 2016 va fi semnat abia în august, însă doar dacă el va suferi anumite modificări.


Cu alte cuvinte, chiar dacă pacienţii pot sta liniştiţi în luna iunie, majoritatea medicilor de familie fiind dispuşi să semneze actul prin care semnează prelungirea contractului actual, nu se ştie în ce măsură doctorii vor fi dispuşi să o facă începând din august.

Medicii din Hunedoara nu vor să semneze

Cert e, spun medicii de familie, aproape la unison, că sunt şi judeţe în care 80% din doctori refuză să mai intre în relaţie contractuală cu casele de sănătate, riscul ca pacienţii să scoată bani din buzunar pentru consultaţii, reţete sau trimiteri, fiind unul major. Hunedoara este un astfel de judeţ. O decizie la nivel de ţară va fi luată în următoarele două zile, după cum a declarat doctorul Rodica Tănăsescu, preşedintele SNMF, pentru „Adevărul”, explicând şi de ce avocaţii susţin că actele adiţionale propuse de CNAS sunt nelegale.

„Noi recomandăm semnarea actului adiţional. Avocaţii noştri spun că nu se poate face un act adiţional la un contract prorogat şi nu se poate încheia un adiţional la un contract nesemnat. Nu avem, conceptual, ceva împotriva unui act adiţional cu condiţia ca el să fie legal. Separat de acest adiţional de luna iulie pe care îl dorim legal, e vorba de contractul pe 2016 care va fi semnat în august şi care are nevoie de modificări”, a explicat medicul de familie.

Plângere în contencios administrativ

Aceasta a explicat şi că sistemul electronic de înregistrare şi evidenţă a asiguraţilor şi serviciilor se blochează constant şi „bulversează” munca personalului medical, fără nicio sancţiune impusă caselor de asigurări.

„Contractul cadru pe 2016 îl semnăm în condiţiile în care se rezolvă problemele despre care vorbeam. Adică, să primească şi CNAS sancţiuni pentru erorile informatice, să nu ni se mai impute reţete pentru situaţia în care n-am vrut să ne batem joc de pacienţi şi le-am dat reţetă”, a completat Rodica Tănescu.

La rândul său, medicul de familie Sandra Alexiu, vicepreşedintele SNMF, a explicat că deja a fost depusă o plângere prealabilă în baza legii contenciosului administrativ privind nerespectarea transparenţei decizionale de către CNAS, iar la Casele judeţene de asigurări se vor înregistra de către reprezentanţii locali ai medicilor de familie notificări cu privire la nelegalitatea actelor adiţionale încheiate cu furnizorii de servicii medicale pentru luna iulie.

„Am depus la toate Casele notificări, de obicei autorităţile îi intimidează pe medici să semneze în intervalul respectiv. Este cazul ca această practică să înceteze”, a explicat Sandra Alexiu, adăugând că pe actele adiţionale medicii de familie vor să treacă, în scris, un paragraf prin care să nu li se impute erorile informatice şi nici reţetele sau consultaţiile oferite în regim offline, în caz că sistemul informatic ce gestionează cardul de sănătate se blochează sau dă rateuri.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite