În platformă apar 120.000 de locuri la vaccinare zilnic, dar se ocupă doar 50.000. Explicaţia lui Valeriu Gheorghiţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Mediafax Foto / Alexandru Dobre
FOTO Mediafax Foto / Alexandru Dobre

Valeriu Ghiorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 a spus că zilnic apar în platformă 120.000 de locuri, dar se ocupă doar 50.000. Acesta spune că scăderea ritmului de imunizare este cauzat de apropierea Paştelui.

„O treime provin din listele de aşteptare, două treimi se programează direct pe locuri libere. Dar există o tendinţă de a evita vaccinarea în perioada Sărbătorilor Pascale, deşi în centre se asigură continuitatea. Cred că aceasta este explicaţia pentru aparenta scădere a programărilor”, precizează Valeriu Gheorghiţă, conform Spotmedia.

Valeriu Ghiorghiţă crede că, începând cu 4 mai, numărul persoanelor programate va creşte, deoarece săptămâna viitoare începe imunizarea şi în cabinetele medicilor de familie.

„Deja am început activitatea de vaccinare cu centre şi echipe mobile. Procesul e destul de greoi, e nevoie de un rodaj pentru corelarea foarte bună între echipele mobile şi reprezentanţii autorităţilor locale care să elaboreze liste cu doritorii, oamenii să fie informaţi, pregătiţi că vine centrul mobil”, adăugă Valeriu Gheorghiţă.

Acesta mai spune că, se doreşte înfiinţarea unui centru drive-thru în reşedinţele de judeţ. „Creşte ritmul de vaccinare prin echipe mobile sau chiar prin centre operaţionalizate în incinta marilor operatori economici privaţi, indiferent de domeniul lor. Şi dorim ca maratonurile de vaccinare să fie puse în practică în cât mai multe oraşe, în special cele universitare.”.

Coordonatorul campaniei de vaccinare mai spune că doar 0,2% din persoanele vaccinate cu ambele doze s-au infectat, iar 10-12 persoane imunizate cu ambele doze au decedat.

„Există un procent mic dintre persoane, mai ales cele sever imunodeprimate, care nu dezvoltă un nivel optim al răspunsului imun. Medicina nu oferă garanţii 100%. Dar sunt ţări care au vaccinat un număr important de persoane şi au înregistrat zero decese. Acestea nu mai sunt studii la care să existe argumente pro şi contra, ci vorbim de realităţi care certifică beneficiile vaccinării şi eficienţa vaccinurilor actuale”, mai spune Valeriu Gheorghiţă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite