În plin val 4, atacată pe toate fronturile de COVID-19, România testează mai puţin decât în octombrie 2020 GRAFIC

0
Publicat:
Ultima actualizare:
testare profesori foto facebook FSLI

Cercetătorul Octavin Jurma a demonstrat într-o postare pe Facebook că autorităţile sanitare din România testează în acest moment, în plin val patru, când cifrele pandemiei bat record după record, mult mai puţin decât  testam în octombrie 2020.

„106.9%. Acesta ar fi rată de pozitivare azi dacă am fi avut doar testele RT-PCR făcute în cadrul programului naţional (teste clinice). Am mai publicat acest grafic al testelor clinice că să demonstrez că efortul de testare făcut de actualul guvern este mai mic decât cel făcut de guvernul Orban, care era oricum insuficient pentru funcţia preventivă a testelor.

Aşa cum se vede chiar şi acum testăm mai puţin în cadrul programului naţional decât testam în octombrie 2020 sau în vârful valului 3. În această săptămâna mi-a atras intitial atenţia plafonarii testelor clinice în contextul în care săptămâna trecută testele private au fost puternic inhibate de decizia de fi eliminate dintre criteriile de validare a certificatului verde.

Apoi ieri am remarcat că numărul de teste RT-PCR din programul naţional a fost mai mic decât numărul de cazuri. Cu alte cuvinte dacă nu am avea testele private şi testele rapide am fi avut ieri o rată de pozitivare de 100% a celor 14,475 de teste clinice făcute şi am fi confirmat doar 14,475 cazuri noi în loc de cele 15,733 cazuri noi confirmate. Astăzi situaţia s-a repetat şi am avut curiozitatea să suprapun graficul cazurilor noi peste graficul testelor. 

Surpriză foarte neplăcută este că începând cu 2 octombrie 2021, am intrat într-o nouă faza negativă a răspunsului nostru la pandemie: pandemia a depăşit capacitatea (sau disponibilitatea) guvernului de a monitoriza evoluţia valului pandemic”, arată cercetătorul.

Va prăji sistemul de urgenţă din România pentru a menţine deschise petrecerile

Octavian Jurma ma susţine că autorităţile nu fac orea mare lucru pentru combaterea eficientă a pandemiei. „Eliminarea testelor din certificatul verde loveşte exact în testele private care se fac pentru a permite persoanelor nevaccinate să funcţioneze relativ normal în societate. Efectele se văd deja pentru că acesta este exact segmentul care am demonstrat că a scăzut săptămâna trecută după 4 săptămâni de creştere. Obţinerea unui platou chiar şi la 15,000 de cazuri pe zi va fi prezentat ca o victorie.

Aceste măsuri sunt oricum ridicole şi pot stinge infernul din Bucureşti la fel de eficient cum poate stinge un pahar cu apă un incendiu care a cuprins un cartier Octavian Jurma  cercetător

Chiar dacă un asemenea platou nu va ajuta cu nimic situaţia din spitalele strivite de valul de bolnavi, platoul îi va ajuta politic să amâne şi mai mult nişte măsuri care erau urgenţe încă de acum 4 săptămâni.(...) Ce face guvernul acum este să tragă de timp şi să ţină sistemul de sănătate cu capul sub apă pe motiv că nu se mai scufundă şi mai putem aştepta cu măsurile de reducere a infectarilor. Prin asta Guvernul se asigura că va prăji sistemul de urgenţă din România pentru a menţine deschise petrecerile care nici măcar nu sunt menţionate în «măsurile» pe care le anunţă primul ministru Florin Citu. Aceste măsuri sunt oricum ridicole şi pot stinge infernul din Bucureşti la fel de eficient cum poate stinge un pahar cu apă un incendiu care a cuprins un cartier”, a precizat expertul.

Octavian Jurma a analizat datele de joi, dar conform datelor transmise de Grupul de Comunicare Strategică situaţia s-a menţinut la fel şi în cele 24 de ore care au urmat. Astfel, de joi până vineri s-au realizat 26.436 de teste RT-PCR (14.067 în baza definiţiei de caz şi a protocolului medical şi 12.369 la cerere), iar în intervalul similiar al anului trecut (14-15 octombrie 2020 s-au realizat 29.646 de teste RT-PCR (17.575 în baza definiţiei de caz şi a protocolului medical şi 12.081 la cerere).

Deci în această perioadă în care infectările sunt de patru ori mai numeroase decât anul trecut (în intervalul 14-15 octombrie 2020 au fost confirmate 4.013 de noi cazuri, iar astăzi s-au comunicat 15.828 de noi infectaţi) s-au realizat cu 3.500 de teste în baza definiţiei de caz şi a protocolului medical mai puţine decât în 2020.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite