În cât timp se pierde efectul de booster real asupra răspunsului imun. De ce trebuie făcută a treia doză la 4 luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doza de booster se poate face şi la 4 luni, începând din 17 ianuarie Foto: Adevarul
Doza de booster se poate face şi la 4 luni, începând din 17 ianuarie Foto: Adevarul

Col.dr. Valeriu Gheorghiţă, medic primar infecţionist, preşedintele Comitetului Naţional de coordonare a vaccinării anti-COVID-19, a precizat joi într-o conferinţă modificările intervenite în privinţa vaccinării.

Col.dr. Valeriu Gheorghiţă, medic primar infecţionist, preşedintele Comitetului Naţional de coordonare a vaccinării anti-COVID-19, a precizat joi într-o conferinţă modificările intervenite în privinţa vaccinării: „Prima este devansarea în administrarea dozei de booster, de la 6 luni până la 4 luni pentru toate tipurile de vaccin efectuate în momentul de faţă în România”. 

Ca atare, toate persoanele care au cel puţin 4 luni de la prima schemă completă de vaccinare pot merge să efectueze doza de booster tocmai pentru a beneficia de o protecţie sporită faţă de infecţia cu varianta Omicron. 

De ce s-a scăzut pragul de la 6, la 4 luni 

Pragul de 4 luni nu a fost ales la întâmplare, a mai spus medicul. 

„Ne-am uitat la ce se întâmplă în celelalte ţări europene. Majoritatea au ales praguri de 3 luni sau de 4 luni. Am decis să optăm pentru pragul de 4 luni pentru că datele ştiinţifice ne arată că protecţia în faţa Omicron începe să scadă destul de mult după cea de-a patra lună de la prima schemă de vaccinare. Şi, un al doilea lucru important este că din punctul de vedere imunologic, practic, mai devreme de 4 luni se pierde efectul de booster real pe care o doză de vaccin o are asupra răspunsului imun”, a subliniat Gheorghiţă. 

Această modificare va fi disponibilă începând de luni, 17 ianuarie, inclusiv pentru persoanele de 12 ani. „Reamintim şi recomandările noastre ferme ca şi cei vulnerabili să-şi efectueze această doză de booster tocmai pentru că datele arată o protecţie suplimentară faţă de formele grave şi riscul de deces. 

În rest, se menţin aceleaşi recomandări care vizează vaccinurile care se fac pentru doza de booster şi anume persoanele care la prima schemă au efectuat o vaccinare cu ser pe bază de ARNm vor putea opta doar pentru un vaccin pe bază de ARNm, cele care s-au imunizat cu AstraZeneca pot opta pentru unul dintre vaccinurile cu ARNm, iar cele care au făcut Johnson&Johnson cu o singură doză pot opta la booster, la cerere, tot pentru acelaşi ser. „Recomandarea noastră este de a se efectua la booster o vaccinare cu ser ARNm pentru că efectul imunogen este superior”, a spus medicul.

Vaccinarea copiilor între 5 şi 11 ani începe la 26 ianuarie

Totodată, va începe vaccinarea copiilor între 5 şi 11 ani. „Pe 24 şi 25 ianuarie urmează să recepţionăm două tranşe de vaccin pediatric de la compania Pfizer – 114.000 de doze. Platforma permite deja programarea la vaccinare prin contul părinţilor, dar prezentarea la centru se poate face şi fără programare. Centrele cu cabinete pediatrice sunt configurate în platformă. Prima zi în care se va face vaccinarea va fi 26 ianuarie”, a subliniat şeful CNCAV. 

Schema de vaccinare constă în două doze, administrate la un interval de 21 de zile, doza administrată fiind de 10 micrograme, o treime din doza folosită la persoanele peste 12 ani. „Dacă o persoană are de exemplu la prima doză vârsta de 11 ani şi 11 luni, va primi 10 micrograme de ser, iar la doza a doua tot 10 micrograme, chiar dacă va împlini 12 ani până la administrarea acesteia din urmă şi nu cu doza de 30 de micrograme”, a explicat Gheorghiţă. Este obligatorie prezenţa părintelui împreună cu minorul la cabinetul de vaccinare pentru acordarea consimţământului informat.   

Pentru anul 2022 sunt contractate circa 550.000 de doze pediatrice care ajung pentru 250.000 de copii, a mai spus Gheorghiţă. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite