În ultimii zece ani, România a fost guvernată cu câte o ordonanţă la 60 de ore

Publicat:
Ultima actualizare:

Avocatul Poporului, sesizat de mai multe organizaţii neguvernamentale să atace megaordonanţa guvernului 41/2015 la Curtea Constituţională.

APADOR-CH şi mai multe organizaţii membre ale Reţelei pentru Apărarea Drepturilor Cetăţeneşti i-au cerut azi Avocatului Poporului să atace la Curtea Constituţională recenta megaordonanţă a Guvernului Ponta, nr. 41/2015, prin care se urmăreşte schimbarea mai multor legi din diferite domenii. Motivul este acela că ordonanţa încalcă articolul 115 din Constituţie, adică nu este motivată de vreo situaţie extraordinară care să justifice înlocuirea Parlamentului, ca putere legiuitoare, de către Guvern (putere executivă).

În mod normal, Guvernul trebuie să sesizeze Parlamentul cu un pachet de proiecte de lege, atunci când doreşte modificarea mai multor acte normative, cum este cazul Ordonanţei 41/2015 care se referă la un mozaic de chestiuni legate de: învăţământ, construcţii (autorizare lucrări), certificate de atestare, arbitraj internaţional, creşteri salariale, proiecte finanţate din fonduri externe, dizolvarea autorităţilor deliberative, suspendarea primarilor, reorganizarea Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili din cadrul ANAF, neobţinerea titlului de doctor etc.

Această metodă, de a amesteca într-un singur act normativ numeroase reglementări din domenii diferite, continuă linia unei practici guvernamentale lipsite de onestitate, care a debutat prin „multilaterala” OUG nr. 2/2015, ordonanţă prin care au fost modificate zeci de acte normative, fără legătură între ele şi fără justificarea unei situaţii extraordinare reale.

Lipsa de onestitate a Guvernului rezultă în mod vădit din încercarea de a masca numărul foarte mare de legi pe care le modifică pe calea ordonanţelor de urgenţă, prin compactarea modificărilor a numeroase legi într-o singură ordonanţă, astfel că, în mod artificial şi mincinos, numărul ordonanţelor de urgenţă emise într-un an va apărea ca fiind în scădere.

Din păcate, deşi a fost sesizat şi cu privire la neconstituţionalitatea OUG nr. 2/2015, Avocatul Poporului nu a atacat acea ordonanţă de urgenţă la Curtea Constituţională, pe motiv că numai lipsa urgenţei nu ar face-o neconstituţională (citiţi aici sesizarea APADOR-CH şi răspunsul AVP)

Acesta nu este primul demers de acest fel al societăţii civile către Avocatul Poporului. Instituţia a mai fost sesizată în numeroase rânduri, întrucât guvernele României, din 2004 încoace, şi-au făcut un obicei din a legifera prin ordonanţe de urgenţă, în locul Parlamentului. Conform statisticii realizate de APADOR-CH în perioada 2004 – 2014 guvernele au emis un număr total de 1.547 ordonanţe de urgenţă, în medie 141 ordonanţe de urgenţă pe an, sau una la 60 de ore.

Până acum Avocatul Poporului şi-a încălcat propria regulă o singură dată, atacând la Curtea Constituţională Ordonanţa de urgenţă nr.7/2015, exact pentru lipsa urgenţei.

***

Acest demers face parte din proiectul „Reţeaua pentru Apărarea Drepturilor Cetăţeneşti – Ne trebuie un Avocat al Poporului eficient!” derulat de APADOR-CH, ActiveWatch şi Asociaţia Naţională a Birourilor  de Consiliere pentru Cetăţeni (ANBCC), finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite