Încă 32 de aparate de plasmafereză, donate Ministerului Sănătăţii. Pacienţii critici cu Covid-19 ar putea avea o şansă în plus de vindecare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

50 de aparate de plasmafereză ar putea fi folosite gratuit în ţara noastră, timp de un an de zile, pentru colectarea de plasmă convalescentă de la pacienţii vindecaţi de COVID-19. Aparatele sun rezultatul unei donaţii făcute de o firmă privată.

Cele 32 de echipamente noi s-ar adăuga astfel celor 18 echipamente care au fost instalate în centrele de transfuzie sanguină din România, ajungându-se la un total de 50 de aparate de plasmafereză ce vor putea fi folosite gratuit în ţara noastră, timp de un an de zile, pentru colectarea de plasmă convalescentă de la pacienţii vindecaţi de COVID-19, potrivit unui comunicat al companiei Besmax Pharma Distribution – BPHD – care a făcut donaţia. 

”Dacă donaţia noastră va fi acceptată, fiecare judeţ din România va putea colecta plasmă convalescentă, iar pacienţii COVID-19 din fiecare judeţ vor putea primi rapid acest tratament salvator”, potrivit reprezentanţilor firmei. 

Oferta BPHD a fost făcută în contextul nevoii ca terapia cu plasmă din România să fie eficientizată prin măsuri diverse, care să ducă la un impact pozitiv mai mare asupra pacienţilor români infectaţi cu noul coronavirus. 

Într-un apel public difuzat astăzi, directorul general al BPHD, Florin Hozoc, propune luarea unor măsuri concrete precum lărgirea bazinului de potenţiali donatori de plasmă prin reducerea birocraţiei care guvernează acest proces, conştientizarea sporită a publicului cu privire la importanţa donării prin derularea unei campanii oficiale, realizarea unui studiu clinic după toate canoanele medicale privind efectele terapiei cu plasmă şi susţinerea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare „Cantacuzino” din Bucureşti pentru a deveni banca de plasmă convalescentă a României. 

În acest context, directorul general al BPHD şi-a declarat disponibilitatea de a sponsoriza Institutul „Cantacuzino” cu echipamentele necesare pentru ca acesta să devină depozitarul central de plasmă convalescentă, putând testa, depozita şi procesa această plasmă colectată în România. 

Florin Hozoc solicită de asemenea mai buna informare a publicului în privinţa donării şi utilizării plasmei convalescente, prin date oficiale precum numărul de donatori de plasmă, cantităţile de plasmă colectate  - direct prin plasmafereză şi indirect, din sângele donat, numărul de pacienţi cărora li s-a administrat terapia cu plasmă şi efectele acestei terapii  - date statistice despre pacienţii vindecaţi, amelioraţi, stabilizaţi. 

Firma este deschisă totodată pentru a contribui şi cu alte echipamente şi materiale în susţinerea întregului proces de prelevare, testare şi utilizare a plasmei convalescente pentru pacienţii români. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite