Încă două decese din cauza rujeolei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alte două decese au fost cauzate de rujeolă în ultima săptămână. Victimele sunt o fată de 17 ani şi un copil de un an şi jumătate, ambii neimunizaţi împotriva bolii. Anunţul a fost făcut de ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, chiar în momentul în care legea vaccinării a fost pusă în dezbatere publică.

În plină epidemie de rujeolă, tot mai mulţi medici de familie se plâng că lasă bebeluşii neimunizaţi, pe motiv că stocurile de vaccin s-au epuizat. Ministerul Sănătăţii spune că va achiziţiona 115.000 de doze în regim de urgenţă după ce OMS a atras atenţia României să ia măsuri pentru a ţine îmbolnăvirile sub control. În acest moment, în 14 din cele 53 de ţări europene există un risc mare de epidemie.

Reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii somează autorităţile din România să ia urgent măsuri pentru a ţine îmbolnăvirile cu rujeolă sub control şi pentru a preveni unele noi. Avertismentul vine exact în mometul în care medicii de familie din mai multe judeţe dau din colţ în colţ pentru că au epuizat stocurile de vaccin încă din februarie. 

„La sfârşitul lunii februarie, pe lângă problemele cu vaccinul împotriva hepatitei B, cu vaccinul hexavalent şi cu vaccinul tetravalent, era semnalată şi lipsa vaccinului ROR, utilizat împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei”, atrag atenţia şi reprezentanţii Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT). Astfel, la acea dată, stocurile de vaccin ROR erau epuizate în zece dintre direcţiile judeţene de sănătate publică, respectiv Ilfov, Vrancea, Tulcea, Satu Mare, Mehedinţi, Hunedoara, Gorj, Caraş-Severin, Botoşani şi Argeş, dar şi în Bucureşti şi Ilfov.

Iar lipsa vaccinului vine în plină epidemie de rujeolă care afectează România din septembrie 2016 şi care a totalizat, până la 31 martie, 4.025 de cazuri, dintre care 18 decese. 

Enorm, arată nu doar specialiştii români ci şi cei europeni, care deja ne-au pus pe lista neargă şi insistă pe lângă oficiali să facă toate demersurile necesare pentru a imuniza copiii, astfel încât epidemia să nu se extindă.

 „Le solicit tuturor ţărilor în care sunt prezente endemii să ia urgent măsuri pentru oprirea transmiterii rujeolei pe teritoriul lor şi tuturor ţărilor care au reuşit deja acest lucru să rămână în gardă şi să menţină un nivel ridicat al imunizării. Împreună trebuie să ne asigurăm că progresul făcut cu greu în direcţia eliminării regionale a rujeolei nu este pierdut”, a cerutdirectorul OMS Europa, medicul Zsuzsanna Jakab.

„Nu am doze de ROR în cabinet. Cu cât e mai mare descoperirea cu atât e mai probabil ca această epidemie să se extindă şi în zone unde cazurile erau sporadice”, a explicat pentru „Adevărul” medicul Daniela Ştefănescu precizând că e posibil să se mai facă redistribuiri ale dozelor în teritoriu, unde epidemia a atins cote alarmante. 

„Un motiv pentru care dozele de vaccin nu există în cabinetele tuturor medicilor de familie e faptul că vârsta la care se administrează vaccinul ROR a fost coborâtă anul trecut de la 12 luni la 9 luni, ceea ce a însemnat utilizarea la maximum a stocurilor de vaccin cumpărate de Ministerul Sănătăţii”, arată şi epidemiologul Geza Molnar.

Vaccin achiziţionat în regim de urgenţă 

Totuşi, oficialii spun că vor căuta o soluţie rapidă. „Am demarat procedurile pentru achiziţionarea în regim de urgenţă a 115.000 de doze de vaccin ROR care vor ajunge pentru două luni. Dar, în paralel, vor începe şi procedurile pentru achiziţia unor cantităţi suficiente de vaccin necesare în programul naţional de imunizare”, a declarat ieri ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, potrivit căruia ordinul legat de achiziţia de urgenţă a fost deja semnat. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite