Societate

articolul anterior articolul urmator

Încă un motiv de ruşine: de ce refuzăm să facem bani din propriile resurse?

9
25 Jul 2021 10:59:18
Cristian Unteanu
Staţiunea Buziaş, foto 2015  (sursa timpolis.ro)
Staţiunea Buziaş, foto 2015  (sursa timpolis.ro)

După cum aţi observat, toate energiile politice ale actualei echipe de guvernare se concentrează asupra momentul pe care n-ar trebui să-l ratăm, adică banii europeni daţi pentru proiecte de rezilienţă şi refacere a economiei naţionale post-pandemie, parte de pomană, parte împrumut.

Sigur că orice ban la buget e binevenit, aşa că să sperăm că proiectele trimise la Bruxelles şi mereu schimbate vor fi într-un final aprobate şi, posibil, dar fără garanţii ferme, se va şi trece la realizarea lor. 
 
Dar, scuzaţi de insistenţa neplăcută cu care revin la întrebarea, noi de ce nu vrem, chiar cu încăpăţânare, să folosim resursele naţionale excepţionale de care dispune România pentru a face proprii noştri bani, mai ales folosind contextul prielnic de acum? 

Cred că întrebarea este justificată deoarece, continuând o tradiţie de management ponosit, actualul guvern dovedeşte acelaşi dispreţ solid faţă de un anumit tip de resurse extrem de preţioase - apele minerale cu proprietăţi curative - moştenit de la precedentele echipe post-Revoluţie. Şi am avea de toate: o gamă extrem de largă de ape cu proprietăţi curative şi ale căror proprietăţi, în unele cazuri, sunt consemnate chiar de izvoare istorice ale Antichităţii. La un moment dat, pe timpul negru al comunismului, chiar aveam o tradiţie medicală care genera nume strălucite şi recunoscute pe plan mondial, începuse chiar construcţia unui nucleu important de staţiuni medicale dedicate pentru tratamentul diferitelor afecţiuni. 
 
În cele mai multe cazuri, s-a ales praful şi pulberea. 
 
Exact invers de ceea ce se întâmplă în Europa, unde, de cel puţin două decenii, am avut ocazia să particip, la Bruxelles şi în alte capitale, la lucrările unor conferinţe din ce în ce mai aplicate care erau organizate în ideea promovării marilor destinaţii de pe continentul nostru care dispun de ape curative puse în contextul unor eforturi de construcţie de infrastructuri specifice, de modernizare a celor existente sau de adăugare a unei noi tinereţi pentru localităţi istorice recunoscute, parte integrantă a unui foarte important program al UNESCO care se ocupă de "valoarea apei" (vedeţi aici raportul mondial 2021).
 
În acest context s-a vorbit şi se promovează şi marile oraşe-staţiuni de ape termale care, la cererea şi printr-un lobby intens făcut de ţările interesate, au depus dosare complete pentru înscrierea în Patrimoniul Mondial al UNESCO.  
 
Ieri a fost anunţată lista acestor "oraşe ale apei" şi nu e nici un fel de mirare că noi nu figurăm acolo.

Iată care sunt cele unsprezece oraşe din şapte ţări europene care au fost trecute pe această listă onorantă şi producătoare de multiple beneficii şi decisă în şedinţa Comitetului pentru patrimoniul mondial prezidată de Tian Xuejun din China, ministru adjunct al culturii şi preşedintele comisiei naţionale chineze pentru UNESCO: 
- Germania: Bad Ems, Baden-Baden, Bad Kissingen 
 
- Austria: Baden bei Wien 
 
- Begia: Spa 
 
- Franţa: Vichy 
 
- Italia: Montecatini Terme 
 
- Marea Britanie: oraşul Bath 
 
- Republica Cehă: Franzensbad, Karoovy Vary. Marienbad 
 
"Aceste oraşe constituie o mărturie excepţională privind fenomenul termal european ale cărui rădăcini vin din Antichitate, dar care a ajuns la apogeu între aproximativ 1700 şi anii 1930" - se spune în Declaraţia de valoare universală adoptată sâmbătă. Chiar nu avem nimic de prezentat în acest sens sau ne este ruşine de cum au fost lăsate să decadă şi să intre în ruină asemenea staţiuni balneare care au fost odinioară monumente ale istoriei şi culturii româneşti? 
 
Ar fi trebuit ca Ministrul nostru al culturii - poate în cooperare cu ambasada română la UNESCO - să depună un dosar care să argumenteze că avem şi noi cel puţin un "oraş al apei" din seria celor care, cum se spune în documentul adoptat, "s-au dezvoltat în jurul unui izvor de ape minerale şi care au fost catalizatorul unui model de organizare spaţială dedicat aspectelor curative, terapeutice, recreative şi sociale... permiţând un schimb important de idei inovatoare care au influenţat dezvoltarea medicinei, balneoterapiei şi activităţilor de petrecere a timpului liber...". 
 
 
Kalovy Vary, celebra bijuterie arhitectonică, Galeria cu ape minerale. 
 
 
Aceste "oraşe ale apei". prin intrarea lor pe atât de onoranta listare în Patrimoniul Mondial realizează beneficii multiple şi pe, vreodată, poate în prezenţa altor echipe de guvernare compuse din profesionişti în management de ţară, le vor dori şi pentru România. Astfel, nu numai că se întăreşte prestigiul individual al localităţii respective pentru serviciul balnear specific pe care-l oferă, dar adaugă un plus important la imaginea de ţară. Este aproape automat trecută ca destinaţie turistică prioritară în oferta marilor agenţii de turism şi, în orice caz, trece pe poziţii superioare pe lista destinaţiilor balneare. Poate face cu mult mai uşor şi credibil apel de fonduri pentru investiţii internaţionale, îşi poate transmite oferta individualizată, unică, pentru cei interesaţi în mod specific de managementul reţelelor medicale balneo terapeutice. Dar poate să figureze şi pe lista locaţiilor unde se organiza festivaluri muzicale şi alte manifestări culturale. Beneficiile materiale se calculează relativ simplu, conform unui calcul îndelung verificat de experienţe anterioare: fiecare euro investit în partimoniu generază 25 de noi locuri de muncă indirecte în reţeaua orizontală de servicii dedicate
 
Dar, din păcate pentru ai noştri, asta înseamnă muncă de ani de zile şi mobilizare de resurse şi, mai întâi de toate, echipe diplomatice dublate de experţi în relaţii cu organismele internaţionale, în cazul acesta UNESCO. Spre exemplu, dosarul oraşului termal Vichy cu ale sale 1434 de pagini cântărea 5,3 Kg şi a fost susţinut ca un obiectiv de maxim interes al diplomaţiei franceze. 
 
Vedeţi posibil un asemenea demers la nivelul clasei politice a României de acum? Sigur că nu, dar oare de ce? Ştiţi foarte bine care este potenţialul enorm de care dispune ţara noastră, dar asta e departe de a fi suficient. Drama este că, între timp, europenii îşi construiesc propria lor realitate în domeniu şi astfel, şi în acest domeniu, se cască şi mai puternic prăpastia dintre noi şi lumea pe care ei muncesc să şi-o construiască.    

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Mihai Popescu
25.07.2021, 11:11:04

Am auzit ca la noi s-a reusit ca la multe izvoare "privatizate" nu se poate intra decit contra cost sau numai cu recomandare de la medic. Asta in timp ce pe vrema comunismului nu exista asa ceva si oricine putea sa bea apa minerala de la orice izvor, gratuit pt. ca apa este o bogatie naturala a tuturor romanilor. Nu mai vorbesc de imobilele retrocedate din statiuni balneo care multe au ajuns ruine. Deci noi suntem ...... pe drumul cel bun !

-4 (12 voturi)
Vanatorul/d.c.
25.07.2021, 13:03:58

(Radiografie exacta a regimului penelist-iohannist-neosecuristic facuta de catre Andrei Marga, profesor universitar, fost ministru de externe al României, fost ministru al educației, fost rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj, laureat al premiului Herder) ”Atunci când am scris despre cotitura la un regim prostocratic din România actuală (vezi Trecerea la prostocrație, în „Cotidianul”, 3 mai 2020), nu credeam că desfigurarea instituțională și degradarea vor continua atât de hotărât. Nu bănuiam că va fi o confirmare atât de zdrobitoare a diagnozei (...) Pe scurt, „prostocrația” desemnează situația în care, într-un stat, cineva ajunge la decizie mai mult sau mai puțin întâmplător, pentru ca apoi, combinând nepriceperea cu sărăcia simțirii, să încalce Constituția și, apelând la forțe oculte, să desemneze în funcții inși de nivelul său, pentru a se sprijini reciproc, cu rezultatele de rigoare(...) Nu credeam că diagnoza dată regimului din România actuală va fi confirmată atât de amplu. Confirmarea vine, de fapt, din însăși „corelația fatală a României de azi”: prin „alegeri” cu cântec și numărătoarea voturilor la Securitate se stabilește mai nou un „președinte”, care nu știe ce este legitimarea și încalcă frecvent Constituția, dar dă funcții la inși de nivelul lui, care decid după cum îi duce mintea și-l asigură de supușenie, într-un „parteneriat” din care cetățenii pierd(...) Pentru că peștele se strică dintr-un loc, se poate discuta liniștit regimul din România actuală de la „președinte” în jos. Se știa de la început că acesta nu era pregătit pentru rol; a și rămas vizibil cu un calibru pe care nici promterul nu-l poate ascunde. Rareori s-a debitat „oficial” ceva mai sărac! Că publicații din alte țări, ca „Der Spiegel”, au văzut „diletantul (der Dilletant)”, care, așa cum observa „Le Figaro”, „vorbește fără acoperire”, nu era de mirare. În loc să-și ia alături oameni calificați, cu care să pună în mișcare energiile unei țări care făcuse pași în democratizare, dar care avea nevoie de noi inițiative integrative, nepregătitul a adunat în jurul lui inși dintre cei mai slabi în societate și a luat-o pe o cale sectară ce a dus todeauna la degradare. Același s-a repezit în proiecte bombastice – „România educată”, „România normală”, „România reconstrucției” etc. – fără a ști de unde să le apuce. Nepriceperea a și făcut să nu iasă ceva din aceste proiecte. Pe de altă parte, fuga de dezbatere, inclusiv la alegeri, sesizată și de presa din alte țări, este emblematică. În fapt, pe tot ce a pus mâna „președintele” s-a stricat – de la funcționarea statului ca stat, de la remunerații și asistența socială, trecând prin educație, justiție și politica externă. Un indiciu grăitor este acela că și-a desemnat abuziv de trei ori „guvernul meu”, iar acum nu poate plăti nici alocații pentru copii, salarii și pensii potrivit legilor pe care le-a semnat! Distrugerile sunt chiar mai mari! Mai nou, totul se acoperă de falsuri. După ce s-a „reușit” izolarea României de căile rutiere și feroviare continentale, după „alegerile” ca la nimeni din 2019 și 2020 și încălcarea iresponsabilă a legitimării, au venit falsurile pe față. În primul rând, falsul banilor europeni („v-am adus 81 de miliarde de euro”, când este vorba de alocările din bugetul multianual al Uniunii Europene, de granturi cu cofinanțare și de împrumuturi cu dobândă) și falsul pandemiei („în România stăm bine”, în vreme ce Eurostatul dă România ca fiind campioană la decese peste medie), ca să menționăm doar două din serie. De sus până unde a putut, „președintele” a desemnat inși de la mâna a patra în jos, cu o calificare îndoielnică. „Prim-miniștrii săi”, cam fără relief, unul fără slujbă, altul fără să fi putut trece admiterea în liceu, dau imaginea situației! Cazul de la Sănătate – cu improvizații de azi pe mâine, cazul de la Justiție – cu un absolvent mediocru, cazul de la Muncă – cu cineva care nu știe sociologia și economia domeniului sunt doar câteva ilustrări. Împiedicarea bugetelor locale și a funcționării în mari orașe este numai o picătură dintr-o mulțime de rateuri. În mod evident, s-a ajuns acolo că nu se poate indica o personalitate veritabilă care să fie în siajul guvernării actuale. Deciziile desemnaților sunt pe măsură. Se produce în tăcere o devalizare a țării, pe care tragicul Arthur o simbolizează în toată penibilitatea. Se trăiește pe datorie și se angajează cea mai mare îndatorare din istorie, într-o țară care produce mult sub potențialul ei.”

-7 (11 voturi)
sandel62
25.07.2021, 12:26:34

Pentru ca toti banii adica 99,8 % se acorda bugetarilor pentru ca doar ei stiu sa-i cheltuie . De returnat imprumutul se restitue de privat ca doar ei pot si trebuie

+1 (1 vot)
Iulian Arion
25.07.2021, 12:42:02

Guvernele si politicienii componenti ai acestora au fost selectati dintre aceia care au mentalitatea unor autoritati straine de ocupatie: - jaful maxim al banului public, - dispret total in raport cu omul din ca carui munca paraziteaza el/ea si restul tribului sau, - promovarea in functii de demnitate publica a rudelor sau doar ai membrilor partidului, - legiferarea albirii averilor ilicite: in varianta Dragnea este ilicit doar furtul dupa 2012, liberala - in ultimii 5 ani.

-4 (8 voturi)
Iulian Arion
25.07.2021, 13:11:31

"de ce refuzăm să facem bani din propriile resurse?" Pentru ca guvernantii nu se identifica romanilor. Ei se considera semizei. Ne aducem bine aminte care este interesul lor suprem: "Domnisoara, eu nu vreau sa plec din aceasta viata si din functie ca un prost!" Ordinea plecarii mentionata de Livache: din viata si apoi din cea de presedinte al Camerei deputatilor. Este declaratia recent eliberatului pensionar de la servisu' penitenciarului Rahova. Avand in vedere ca la iesire a declarat ca este detinut politic, inseamna ca pedeapsa nu a fost urmata de regret si indreptare. Trebuia reincarcerat! Tanand cont ca majoritatea membrelor CSM a sustinut aceasta teza dragniana, normal, logic si firesc ar fi ca ele sa fie revocate de catre institutiile care le-a numit din greseala in CSM.

-5 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările