Încă o ţară interzice accesul românilor, din 13 iulie. Lista completă a statelor care ne-au impus restricţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lituania interzice accesul românilor, după ce anterior transmisese o recomandare de izolare timp de 14 zile. FOTO Shutterstock
Lituania interzice accesul românilor, după ce anterior transmisese o recomandare de izolare timp de 14 zile. FOTO Shutterstock

Ministerul afacerilor Externe a anunţat, vineri seară, că Lituania interzice accesul cetăţenilor români, din 13 iulie. Nouă state europene au impus restricţii de călătorie pentru cetăţenii români din cauza numărului mare de infectări cu coronavirus din ţara noastră. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, aceste ţări sunt: Austria, Finlanda, Irlanda, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia, Slovenia şi Marea Britanie.

„Ministerul Afacerilor Externe precizează că Guvernul lituanian a hotărât ca, începând din data de 13 iulie 2020, să interzică accesul pe teritoriul Lituaniei pentru rezidenţii din România. Aceste măsuri fac obiectul unei reevaluări săptămânale bazate pe evoluţia situaţiei epidemiologice din România”, a transmis, vineri seară, Ministerul Afacerilor Externe.

Potrivit sursei citate, sunt exceptate de la această măsură persoanele care tranzitează teritoriul Republicii Lituania pentru întoarcerea în ţara de reşedinţă, precum şi alte categorii specifice de persoane.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Vilnius +370 (5) 2310552.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice +370 68573238.

Lista statelor care au impus restricţii românilor

Nouă ţări europene au impus restricţii de călătorie pentru cetăţenii români din cauza numărului mare de noi infectări cu Covid-19. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, aceste ţări sunt: Austria, Finlanda, Irlanda, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia, Slovenia şi Marea Britanie.

Austria

Începând cu data de 9 iulie, accesul persoanelor provenind din România cu destinaţia Austria este posibil numai dacă acestea deţin un test biologic molecular SARS-COV-2 (PCR, RT), nu mai vechi de 4 zile de la data emiterii, tradus în limba germană sau engleză. Pentru persoanele care nu deţin un astfel de test se aplică măsura autoizolării pentru o perioadă de 14 zile la domiciliu sau într-o unitate de cazare, pentru care trebuie prezentată dovada rezervării. În situaţia în care persoanele călătorind din Romania nu pot prezenta la intrarea în Austria un test Covid-19 şi dovada cazării, le va fi interzisă intrarea pe teritoriul austriac.

În cazul în care nu este respectată măsura autoizolării, amenda poate ajunge până la 1.450 de euro. Cetăţenii români pot tranzita Austria fără să aibă nevoie de certificat.

Finlanda

Este obligatorie intrarea în carantină timp de 14 zile a tuturor cetăţenilor care intră pe teritoriul Finlandei. Este permisă intrarea tuturor persoanelor care au permis de rezidenţă în Finlanda, precum şi a rezidenţilor într-un alt stat UE şi a persoanelor care se deplasează pentru activităţi lucrative absolut necesare.

Irlanda

Toţi pasagerii care sosesc în Irlanda (la toate aeroporturile şi porturile) trebuie să se autoizoleze pentru o perioadă de 14 zile. Pasagerii sunt rugaţi să completeze un formular de localizare, care le va fi distribuit de către compania aeriană sau compania de feribot cu care călătoresc. Excepţie de la aceste prevederi fac cetăţenii din Irlanda de Nord care intră în Irlanda folosind graniţa terestră, precum şi furnizorii de servicii esenţiale ale lanţului de aprovizionare, cum ar fi transportatorii, piloţii şi personalul maritim. Măsura este în vigoare până la 20 iulie, când va fi reevaluată.

Letonia

Cetăţenii care intră pe teritoriul Letoniei din Suedia, Portugalia, Marea Britanie, România, Bulgaria, Cehia, Monaco şi Luxemburg sunt obligaţi să rămână 14 zile în autoizolare

Lituania

Lituania interzice accesul cetăţenilor români, cu excepţia celor care tranzitează aceasă ţară. 

Malta

Interdicţie totală pentru cetăţenii români de a intra pe teritoriul Maltei. Măsura este valabilă până pe 15 iulie.

Slovacia

Românii care intră pe teritoriul Slovaciei sunt obligaţi să prezinte la graniţă un test negativ la coronavirus, care să nu fie mai vechi de 14 zile. După intrarea în ţară, deşi au test negativ, românii vor trebui să stea în izolare vreme de 5 zile, apoi vor face un nou test. Dacă acest test iese pozitiv, vor sta în izolare încă 14 zile. Dacă iese negativ, sunt liberi să iasă din izolare

Marea Britanie

Românii care intră pe teritoriul Marii Britanii începând cu 10 iulie sunt obligaţi să se auto-izoleze timp de 14 zile, încălcarea dispoziţiei fiind sancţionată cu amendă de până la 1.000 de lire sterline. Înainte de a călători, românii au obligaţia de a completa un formular online în care se solicită indicarea adresei la care se vor autoizola, traseul de la frontieră până la adresa respectivă. Românii trebuie, de asemenea, să-şi descarce aplicaţia NHS de urmărire a contactelor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite