Începe anul universitar. Vezi aici cât valorează facultatea ta!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un nou an universitar începe luni, de data aceasta cu mai puţini studenţi în condiţiile în care rezultatele la bacalaureat au fost catastrofale. Din cei peste o sută de mii de candidaţi, doar aproape 19.000 au luat bacalaureatul în toamnă şi au avut astfel posibilitatea să se înscrie la facultăţile care mai aveau locuri libere.

În anul universitar 2011-2012 sunt 62.850 de locuri la ciclul universitar de licenţă, pentru master sunt 35.600 de locuri, iar pentru doctorat sunt aproximativ 3.500 de locuri. Deşi nu toate au fost ocupate, universităţile tradiţionale au avut totuşi candidaţi pe locurile oferite.

Crezi că ierarhizarea universităţilor va pune capăt „fabricilor de diplome?”

image

2011 - 2012 este şi primul an universitar în care studenţii vor putea şti cât de performant este sistemul în care învaţă.

Ministerul Educaţiei a împărţit în cinci categorii valorice programele oferite de universităţi: de la A- cel mai bun, la F- cel mai slab.

În categoria A sunt 20,19% de programe considerate de top din cele 1075. Categoria  B reuneşte 22,1% din totalul programelor de studiu, categoria C strânge aproape un sfert, în timp ce grupa D- 12,19%, iar E -  20,9%.

Pe câteva domenii importante, clasificarea este următoarea:


Matematică
- cele mai bune universităţi (clasa A) sunt Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, Universitatea din Craiova, Universitatea din Bucureşti şi Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca. În clasa B este înscrisă o singură universitate - Universitatea de Vest din Timişoara.


Informatică - de top sunt Universitatea din Bucureşti, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca şi Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

Chimie - cele mai bune sunt Universitatea din Bucureşti, Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca şi Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi.

Geografie - cele mai bune programe sunt oferite de Universitatea din Bucureşti, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca

Fizică - în grupa A sunt înscrise Universitatea din Bucureşti, Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Universitatea de Vest din Timişoara

Inginerie mecanică - Universitatea Politehnică din Bucureşti, Universitatea „Politehnica" din Timişoara şi Universitatea „Transilvania” din Braşov

Economie - cele mai bune programe sunt cele furnizate de Academia de Studii Economice, Universitatea de Vest din Timişoara şi Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca.

Vezi aici care sunt cele mai bune şi cele mai proaste universităţi în funcţie de programele de studiu!

Află pe forbes.ro care sunt cele mai bune 10 universităţi din lume

Citiţi şi:

Vezi care sunt universităţile din Bucureşti cu cele mai slabe programe de studii

Universităţile din Bucureşti, în topul programelor de studii de cinci stele. Vezi care sunt cele mai bune facultăţi din Capitală

Vezi ce noutăţi aduce anul universitar 2011-2012

Topul universităţilor timişorene pe specializări. Vezi câte programe de cinci stele are Timişoara, pe domenii!

Profesie numai bună pe timp de criză: la facultatea de Ştiinţe Economice din Timişoara studenţii învaţă cum să se descurce cu riscul în afaceri

Paradoxul universitar de la Iaşi. Specializările cel mai căutate sunt cel mai slab cotate de Minister

Universitatea din Craiova, insitituţie de categoria A la matematică şi de C la chimie

Universitatea de stat din Alba Iulia excelează în trei domenii de studiu. Vezi ce calificativ are facultatea ta!

Braşov -  Află aici cât de bună este facultatea la care înveţi

Topul celor mai bune facultăţi din Cluj

Opt programe de categoria A la Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu. Vezi cât valorează facultatea ta!

Universităţile  din Arad nu sunt cele mai bune din ţară. Vezi cât valorează facultatea ta!

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite