Începe şcoala. Reguli pentru părinţi: evaluarea copilului şi păstrarea lui acasă dacă are simptome, formular tip pentru exprimarea acordului pentru testare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conferinţă de presă comună a ministrului educaţiei, Sorin Cîmpeanu, şi a ministrul sănătăţii, Vlad Voiculescu /  FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Conferinţă de presă comună a ministrului educaţiei, Sorin Cîmpeanu, şi a ministrul sănătăţii, Vlad Voiculescu /  FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a afirmat, vineri, în conferinţa de presă susţinută împreună cu ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, că părinţii trebuie să evalueze copilul şi să-l ţină acasă dacă are orice fel de simptome de COVID-19. El a precizat că părinţii trebuie să îşi exprime acordul privind testarea.

 "Vor exista teste antigen, teste rapide la nivelul şcolilor, o parte au fost distribuite, o parte vor fi distribuite în perioada următoare, prin DSP, către şcoli", a spus el.

"Sunt reguli simple pentru părinţi cum ar fi evaluarea copilului acasă şi păstrarea lui acasă dacă are orice fel de simptome de COVID-19. Un formular tip pentru exprimarea acordului pentru testare. Vor exista teste antigen, teste rapide la nivelul şcolilor, o parte au fost distribuite, o parte vor fi distribuite în perioada următoare, prin DSP, către şcoli. Nu e necesară o adeverinţă de la medicul de familie pentru începerea şcolii luni. Dacă există o adeverinţă mai veche pentru copiii cu probleme cronice, ea nu trebuie reînnoită”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

El a adăugat că elevii trebuie să meargă la şcoală, dar în condiţii de siguranţă. 

"Pentru părinţi un mesaj – trecem prin vremuri dificile, prioritatea noastră a fost să nu aducem copiii şi familiile într-o situaţie de risc. Copiii trebuie să meargă la şcoală, dar în condiţii de siguranţă şi asta obţinem numai prin colaborare. Putem să depăşim această perioadă cu costuri minime pentru noi, pentru sănătate sau educaţia copilului, doar dacă colaborăm. Pentru şcoli, pentru directori e o sarcină în plus care le revine acum şi anume nu doar apărarea dreptului la educaţiei, ci şi a dreptului la sănătate. De-a lungul întregului semestru e nevoie să se păstreze curăţenia, ca băile să fie pregătite pentru copii cum trebuie, e important ca aerisirea să se facă la termene regulate”, a declarat Vlad Voiculescu. 

El a precizat că fiecare test va fi raportat în maxim 24 de ore către DSP. 

"Nu putem să navigăm în furtună decât dacă avem lumină. Importantă este testarea. Fiecare test trebuie să fie raportat în maxim 24 de ore către DSP. E esenţial pentru ei şi familiile lor să poartă măştile, să respecte igiena mâinilor şi să păstreze distanţa. Fiecare dintre elevi poate fi un mic erou şi să păstreze familia şi prietenii în siguranţă dacă ţin aceste reguli şi dacă colaborează cu învăţătorii, profesorii. Testarea se va face pentru cadrele didactice care au simptome, pentru copiii care au simptome în cabinete medicale sau într-un izolator. Când un copil este testat pozitiv, apoi urmează o anchetă epidemiologică ce va fi condusă de DSP de acolo. Pentru asta e nevoie de colaborare cu conducerea unităţii de învăţământ. Colegii care au interacţionat cu acel copil testat pozitiv vor trebui testaţi de asemenea, dacă există un consimţământ al părintelui. Dacă nu există, atunci se va lua legătura cu medicul de familie”, a transmis Voiculescu.

Citeşte şi:

Cum şi unde începe şcoala luni. Lista localităţilor încadrate în cele trei scenarii: roşu, galben şi verde

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite