Societate

articolul urmator

Îndemn către tineri

23
3 May 2019 11:43:25
Mihail Neamtu

Ce i-aş spune unui elev de 18 ani, aflat la început de drum? Nu-ţi vinde sufletul. Poartă cu umilinţă straiele demnităţii. Priveşte viitorul mai încrezător. Trupul musteşte acum de poftă şi vigoare: struneşte-l prin sport şi mişcare. Pielea feţei tale e netedă şi curată: n-o îmbătrâni prematur. Ochii sunt vioi, deci pot citi zilnic o carte.

Cinsteşte eroii neamului tău. Nu te lăsa dezonorat. Cultivă înţelepciunea. Dacă te-ai îndrăgostit, atunci „să te dăruieşti şi să te depăşeşti“. Vorbeşte-i celui drag şi aşterne sentimentele pe hârtie... Creierul de student e ca un burete însetat: învaţă atunci două limbi străine. Gândeşte problemele vieţii cu propria ta minte. Economiseşte. Vei deveni adult şi, foarte probabil, părinte.

Ieşi din bula autovictimizării, în care dai mereu vina pe context, pe soartă, pe ceilalţi! E atât de uşor să te bucuri de reuşitele altora: în loc să le bârfeşti succesul, lasă-te inspirat, motivat, ghidat. Vei fi atras ca un magnet spre viaţa plină de surprize şi necunoscute.

Regretele nu te ajută! E absurd şi chiar stupid să repeţi greşelile trecutului aşteptând rezultate diferite. Resetarea minţii este cheia împlinirii. Renunţă la nişte obiceiuri proaste. Scurtează conversaţiile sterile. Caută oameni care-ţi împărtăşesc valorile, crezul şi, mai ales, entuziasmul.

Pleacă din locul unde nu rodeşti. Pune sămânţa faptei şi a cuvântului acolo unde pământul e reavăn. Cere şi puţin soare. E normal să nu ştii diferite lucruri. E trist nu vrei mult de la această viaţă. Acordă-ţi dreptul să greşeşti. Dă-ţi voie să te bâlbâi, precum Demostene, înainte de-a deveni un mare orator!

Fugi de invidie, alungă cinismul, stinge furia, cultivă admiraţia. Nu-ţi fă o groapă în cimitirul tinerelor speranţe. Şi nu uita: Dumnezeu te iubeşte.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

23 Comentarii

Papa Raţă
3.05.2019, 13:44:57

Mihăiță, iar la împlinirea doleanțelor enumeate în destin , se impune ,mai întâi, un gest al maturității : SĂ IASĂ LA VOT ȘI SĂ VOTEZE CU INIMA ȘI CONȘTIINȚA ZILEI DE MÂINE.

+1 (3 voturi)
MadWolf
3.05.2019, 13:49:54

Bine ati revenit, domnule Mihai Neamtu!

+1 (5 voturi)
Lucifer
3.05.2019, 13:56:14

Frumos. Dar, oare, cine e mândru de tinereţea lui? Era o melodie odată: Greu se mai fac oamenii oameni. Să salutăm prezenţa domnului Neamţu pe blogurile Adevărul. Nu mă aşteptam la această surpriză plăcută din partea redacţiei Adevărul. Dl Neamţu este unul din gânditorii care pot găsi şi da soluţii pentru viitorul României.

+3 (5 voturi)
Rrdde
3.05.2019, 13:58:29

"pleaca de acolo de unde nu rodesti"....insa nu de la Vaslui la Bucuresti, deoarece in Romania doar aparent te poti realiza. Cel ce cauta doar averea poate ramane in Romania, exista destule metode sa ajungi la bunastare…. Insa daca vrei asta: " Nu-ţi vinde sufletul. Poartă cu umilinţă straiele demnităţii…." este prea tarziu in tara asta. Pana si cei care acum vor schimbarea nu stiu cat de adanc este inradacinata impostura si incompetenta in Romania. "Fugi de invidie, alungă cinismul, stinge furia, cultivă admiraţia" ...alte si alte motive nu sa incerci schimbarea, ci sa cauti o viata normala pentru tine si ai tai...admiratia...pana si admiratia este otravita in Romania, vine la pachet cu invidia….un Cocktail exploziv. Nu te sacrifica pentru o tara care este oricand dispusa sa-si sacrifice reprezentantii….200 de lei la pensie sau un Telefon mobil de ultima generatie acopera astazi foarte bine orice dorinta de normalitate. Si daca nu merge cu zaharelul, avem jandarmii, care oricand vor uita ca in fata lor au concetateni, acestia vor fi "sörösisti", "sri-isti", tradatori,sau orice li se va spune pe orice canal de comunicatie activ din tara. 1984....dupa un Roman de G.Orwell….ma bantuie in ultimul timp si mi-e frica de un 1984 in mintile si sufletele noastre. P.S. am un baiat de 20 de ani pe care il iubesc mai mult decat oricine si orice….cum pot sa-i citesc acest text fara sa ma cutremur de absurdul situatiei ? Multumesc pentru text, domnule Neamtu, insa este cam tarziu pentru o tara care si-a invins intotdeauna dusmanii in lupta, insa a pierdut toate bataliile cu ea insasi.

-2 (4 voturi)
_wakki m
3.05.2019, 14:13:08

"pleaca de acolo de unde nu rodesti" vreo 4 milioane au pus deja în aplicare acest îndemn de fapt, din toate cele de mai sus, ăsta este singurul sfat realist și cu valoare practică restul sunt clișee sau lozinci

-2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (23)

Modifică Setările