Îngheţata Bounty, Twix şi Snickers, retrasă de pe piaţă din cauza unui ingredient cu potenţial cancerigen

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Îngheţata a fost retrasă din cauza oxidului de etilenă FOTO Shutterstock
Îngheţata a fost retrasă din cauza oxidului de etilenă FOTO Shutterstock

Câteva loturi de îngheţată produse de Mars (specialităţile Bounty, Twix şi Snickers) au fost retrase de pe piaţa din România din cauza oxidului de etilenă, potenţial cancerigen, a anunţat Autoritatatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Reprezentanţii ANSVSA spun că peste 100.000 de bucăţi de îngheţată au fost retrase deja de pe piaţa din România. Măsura vine după ce Comisia Europeană a decis, la sfârşitul săptămânii trecute, că produsele care conţin un aditiv numit roşcovă (caruba) şi contaminat cu oxid de etilenă, un pesticid cancerigen interzis în Europa, vor trebui retrase de pe piaţa europeană chiar dacă pesticidul nu este detectat.

Conform ANSVSA, producătorul de îngheţată Mars retrage de pe piaţa din România mai multe loturi de îngheţată Bounty, Snickers şi Twix, comercializată individual sau la cutie cu şase bucăţi, după ce s-a descoperit oxid de etilenă, un ingredient cu potenţial cancerigen. Compania spune că loturile au fost retrase din cauza „prezenţei oxidului de etilenă într-un ingredient produs de unul dintre furnizori, la niveluri mai mari decât cele permise de legislaţia UE”.

Este vorba despre loturi de îngheţată cu termen de valabilitate decembrie 2022, ianuarie, februarie sau martie 2023. ANSVSA a publicat anunţul Mars cu lista loturilor retrase, compania menţionând că niciun alt brand sau produs ale Mars sau alte loturi din aceleaşi produse sau produse cu alt termen de valabilitate nu sunt afectate.

Un studiu din 2003 realizat pe 7.576 de femei din SUA expuse la oxidul de etilenă sugerează că substanţa poate fi asociată cu o incidenţă mare a cancerului mamar. Alte studii mai arată că oxidul de etilenă poate fi o cauză a tumorilor limfoide sau cerebrale şi a cancerului osos. 

În plus, oxidul de etilenă poate provoca otrăviri acute, însoţite de o varietate de simptome. Este vorba de cefalee, greaţă şi vărsături. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite