Societate

articolul anterior articolul urmator

Întoarcerea intelectualului la uneltele sale

17
17 Jul 2015 18:17:51
Nicolae Manolescu
Michel Winock, la „Salon du livre“ de la Pari FOTO wikipedia
Michel Winock, la „Salon du livre“ de la Pari FOTO wikipedia

Michel Winock, 77 de ani, profesor de ştiinţe politice, este autorul, între altele, al unui studiu intitulat „Secolul intelectualilor“, în care explică pe larg circumstanţele istorice care au înclinat spre stânga balanţa gândirii majorităţii intelectualilor francezi de acum o sută şi ceva de ani, eşecul ideologic al stângii după Al Doilea Război Mondial şi legătura dintre această stare de lucruri şi declinul intelectualului.

Termenul de intelectual datează din epoca afacerii Dreyfus şi a fost utilizat prima oară de Clemenceau într-o petiţie semnată în ziarul „L’Aurore“ de scriitori, artişti, universitari, care reclamau revizuirea procesului. Dreyfusarzilor li s-au opus intelectuali de dreapta, care nu credeau că procesul trebuie revizuit, dar care refuzau termenul ca atare, rămas multă vreme apanajul stângii. Termen, care este, tot de la început, ataşat ideii de contestare şi de refuz a raţiunii de Stat în favoarea promovării drepturilor omului, ale individului. Cazul Dreyfus este, aşadar, paradigmatic pentru naşterea intelectualului francez de stânga, pe care Frontul popular, victorios în alegerile din 1936, îl va atrage ca un magnet.

Urmăresc mai departe un rezumat al ideilor lui Michel Winock, aşa cum îl prezintă  el însuşi într-un interviu din „L’Express“, 1-7 iulie.

Sacrificarea moralei pe altarul patimilor politice

Epoca Vichy i-a ajutat pe intelectualii francezi de stânga din anii războiului al doilea să câştige o importantă bătălie contra intelectualilor de dreapta, compromişi de simpatiile filonaziste sau de acte de colaboraţionism. Winock împarte stânga franceză în două: morală şi revoluţionară, cea din urmă ieşită, cu armură şi coif, din contestaţia dreyfusardă. Adeziunea la stalinism dă o grea lovitură stângii franceze şi, în general, europene. Deja în 1927, Julien Benda denunţă în „Trădarea clericilor“ (cum continuă el să-i numească pe intelectuali) sacrificarea moralei pe altarul patimilor politice.

În anii ’70, se creează o prăpastie între o mare parte din intelectualitatea cu vederi de stânga din Franţa şi socialişti. Când Soljeniţîn şi Saharov depun mărturie pentru ororile comunismului sovietic, intelectualii sunt cei dintâi care îi aclamă, în schimb, ziarul Partidului Socialist, „L’Unité“, îl face pe autorul „Arhipelagului Gulag“ maimuţă bătrână. Winock îl citează pe André Glucksmann, care îi reaminteşte lui Mitterrand, pe care el însuşi, ca şi toată stânga, îl susţinuse la Preşedinţie, că i-a uitat pe scriitorii care, în lagărul socialist, luptă pentru libertate. E vorba de intelectualii disidenţi, urmaşii protestatarilor morali din trecut. Numeroase evenimente internaţionale din acei ani conduc nu numai la slăbirea cauzei stângii (şi în primul rând a cauzei comunismului) în Europa Occidentală, dar la „prăbuşirea lumii intelectuale“: RDG 1953, Ungaria 1956, Cehoslovacia 1968, regimul lui Pol Pot din Cambodgia, maoismul şi revoluţia culturală. Raportul secret al lui Hruşciov de la Congresul XX al PCUS din 1956 reprezintă începutul sfârşitului nu numai pentru stalinism, dar şi pentru stânga europeană ataşată comunismului de tip sovietic. Şi începutul declinului intelectualului.

Marx a murit, trăiască marxismul!

După părerea aceluiaşi autor, astăzi, nu mai există, nici teoretic, nici practic, o adevărată ideologie de stânga sau de dreapta, nici o graniţă la fel de precisă ca în prima parte a secolului XX între doctrine. Nu mai există nici intelectuali marcanţi care să îmbrăţişeze una sau alta din doctrine. Polemici precum aceea dintre Sartre şi Aron aparţin definitiv trecutului. Intelectualul de altădată iese şi el din scenă. „De aici înainte, scrie Winock, mass-media este cea care îl face pe intelectual“.

Locul marilor personalităţi îl iau „intelectualii media“, fără autoritate, fără ştiinţă reală de carte, compilatori de opinii, şi, în plus, reducând totul la economic. Marx a murit, trăiască marxismul! Epoca noastră nu mai cunoaşte decât o singură categorie de intelectuali ascultaţi de guvernanţi sau de opinia publică: economiştii. Declinul ideologiilor înseamnă declinul intelectualilor. Stânga şi dreapta politică actuală nu mai sunt apanajul intelectualilor. Contestatarii de ieri au trecut ştafeta organizaţiilor civice. Ideologiilor le-a luat  locul o practică politică fără miez intelectual şi fără orizont. De aceea, e tot mai dificil a le deosebi. Şi, chiar dacă am încerca, n-ar fi de niciun folos.

Concluzia mea, nu şi a  lui Winock, este că, deşi nu e spre binele cetăţii, această a doua trădare a clericilor, care are un sens opus celei din cartea lui Julien Benda, s-ar putea dovedi un câştig al intelectualului, obligat să se întoarcă la uneltele sale şi prea puţin dispus să iasă în piaţa cetăţii şi să strige, ca Zola odinioară, „J’accuse!“.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

17 Comentarii

Tagetes
17.07.2015, 19:24:48

Oamenii inteligenti si de caracter nu pot fi decat de stanga ....evident nu stanga bisnitarilor practicata la noi...stanga nu duce lipsa de intelectuali duce lipsa de acces in media ....Cei de stanga reusesc uneori sa faca valuri si inspamanta clica capitalista care tremura sa nu-si piarda privilegiile... Joseph Stiglitz laureat al Premiului Nobel pentru Economie: multi lideri europeni vor sa vada sfârsitul guvernului de stânga al prim-ministrului Alexis Tsipras. În fond, este extrem de inconvenient sa ai în Grecia un guvern care este împotriva tuturor tipurilor de politici care au facut atât de mult sa sporeasca inegalitatea în atât de multe tari avansate."...Varoufakis baiat de armator, intelectual marxist pur sange a bagat spaima-n burgheji la Bruxell...Exista intelectuali de stanga mijloace de exprimare nu prea exista ...sunt toate sub control capitalist.

-2 (12 voturi)
Cristi Remus
17.07.2015, 21:18:46

dle Tagetes sper ca sunteti foarte tanar. M-ati facut sa rad cu "În fond, este extrem de inconvenient sa ai în Grecia un guvern care este împotriva tuturor tipurilor de politici care au facut atât de mult sa sporeasca inegalitatea în atât de multe tari avansate." Vorbiti de tipul care in 10 zile a trecut de la votati NU si "imi dau demisia daca va trebui sa implementez orice tip de austeritate" la implementarea celei mai duri politici de austeritate. Pe urma vorbiti de Stiglitz stiti ca dl Stiglitz este economist keynesian da? Politica economica a US se bazeaza pe aceasta teorie. In perioade de criza piata trebuie inundata cu bani, asta nu preclude politica de austeritate. Ca parnateza in US varsta de pesnionare este la 65 si se recomanda 70 de ani in pofida lipsei de locuri de munca iar pe de alta parte social security -pensia la care dai obligatoriu- scade continuu ajungand in bankruptcy in cativa ani dupa ce s-au luat bani pentru a funda razboiae - clinton, bush al batran, reagan. Revenind deci inundarea se face coborand interesul interbancar la 0% in US cred ca deja are peste 7 ani. Care este efectul? Corporatiile - aia care tremurau - au acces la mase mari de cash la imprumuturi de sub 1%pe cand cei amarati se uita - ei nu se califica iar middle class din care fac parte si intelectualii au o dobanda la ce au in banca de sub 1% pe an. luand in considerare si inflatia deja ai net negativ. Buna politica!!! Si revenind la Stiglitz poate-mi spuneti cateva cuvinte despre teoria lui modelul eficientei salariilor si cum asta este impotriva corporatiilor. Iar despre Varoufakis poate-mi spuneti ce fel de consultanta face mnealui pentru Valve company? Si cat timp era ministu a fost? bun luptator marxist atata timp cat isi ia dreptul

-2 (6 voturi)
Cristi Remus
17.07.2015, 21:34:42

si apropos de social security este gata sa fie bankrupt dar are peste 3 trilioane USD in debitul national care fundeaza aceiasi bani gratis pentru corporatii

+1 (5 voturi)
Stefanescu Marian
17.07.2015, 19:42:38

Ar trebui să fie dramatic dar nu este decât ridicol.Chestia cu ”intelectualii” care părăsesc triști cetatea și se retrag la ale lor fără să mai strige J`accuse! fiindc[ nu mai are niciun rost,m-a distrat peste măsură.Vai,vai vai!ce ne facem noi,poporul,că am fost părăsiți de intelectuali care,se pare,sunt numai cei de stânga,cei de dreapta fiind doar ”clerici”(ha,ha,ha!) Totuși,lăsând gluma la o parte,ceva serios se întâmplă în Lume.Și anume,după părerea mea,asistăm la moartea ideologiilor și a doctrinelor politice.Cu urmarea directă-moartea democrației clasice.Și în condițiile globalismului,dispariția statelor naționale.Și,de ce nu,moartea istoriei. Problema este într-adevăr dramatică,numai că toată lumea o constată dar nimeni nu are forța să analizeze situația și să dea o altă soluție pentru viitorul Lumii. Ne trebuie o altă viziune despre societatea omenească în condițiile globalismului. Și ne trebuie repede până nu ne autodistrugem.

0 (4 voturi)
Mi-HAI DEGEABA
17.07.2015, 20:46:50

AMALGAMURI cu DUIUMUL ! Voite sau nu, doar „intelectualul” va pricep ce şi cum ! Termenul de „Clerici” ! O Toxină ! Nu se precizează care sînt „Uneltele intelectualui” !!! DECi, cu atît mai mult, ce ar putea însemna O întoarcere la Ele !!!! Ceea ce ( se face că) UITĂ entelectualul nostru de serviciu, de la Paris acum, este să scoată, măcar o mică vorbuliţă despre LIBERTATEA şi INDEPENDENŢA de GÎNDIRE pe care ORICE „intelectual” AR Fi trebuit să o AIBĂ !!!! dar nici unul nu o are ! Adevăr sau Capcană, ni se serveşte o „paradigmă” : „Declinul ideologiilor înseamnă declinul intelectualilor.” ADICĂ : intelectualul nu este decît un IDEOLOG ! Dar şi de data asta don-tov Manolescu, (se face că) UiTĂ că au apărut Noi iDEOLOGii, iar unele din cele Vechi nu au dispărut încă !!! Să nu uităm nicio clipă că „spovedania” asta de pe-aici este A UNUI intelectual ! chiar A unuia de Frunte, din elita telectualilor din toată ţara uniţi-Vă cu Statul cel Glorios de Drept post-securist-comunist ATROCE ! FALS !

-1 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (17)

Modifică Setările