Societate

articolul anterior articolul urmator

Între credinţă şi ipocrizie

19
4 Oct 2013 19:33:13
Deutsche Welle
„Construirea de noi biserici nu e un lucru rău în sine. Dar care va fi oare folosul pentru comunitate, atât timp cât doar unu din cinci români merge săptămînal la biserică?”
„Construirea de noi biserici nu e un lucru rău în sine. Dar care va fi oare folosul pentru comunitate, atât timp cât doar unu din cinci români merge săptămînal la biserică?”

Credinţa omului nu este măsurabilă şi nici nu ar avea cum să fie. Dar relaţia omului cu preotul ar trebui să fie una de încredere deplină, fără ipocrizie. Din păcate, nu este întotdeauna aşa.

La sfîrşitul lunii august, Guvernul Ponta a adoptat o Hotărîre de guvern prin care a aprobat "lista serviciilor publice esenţiale fără de care unităţile administrativ teritoriale, aflate în situaţie de criză financiară sau insolvenţă, nu pot funcţiona." În lista acestor servicii, pe lîngă impozite şi taxe locale, evidenţa persoanelor, învăţămînt, sănătate, cultură, se află şi religia. Altfel spus, primăriile au în competenţa lor şi asigurarea serviciului religios, întrucît acesta este un "serviciu public esenţial". Cred că guvernanţii s-au gîndit în primul rînd la construirea de biserici, acolo unde nu există sau sînt insuficiente raportate la populaţie.

Conform ultimelor sondaje de opinie, s-ar părea că sîntem unul dintre cele mai credincioase popoare din Europa: 96% dintre români cred în Dumnezeu, cei mai mulţi fiind creştin-ortodocşi, însă doar unul din cinci români merge în fiecare duminică la biserică. Încrederea în Biserică este însă mult mai mică, sub 70%, iar în preoţi românii cred mult mai puţini decît în Biserică.

Presa a prezentat destule cazuri de preoţi condamnaţi sau cercetaţi penal pentru implicarea acestora în accidente rutiere aflaţi la volan sub influenţa alcoolului, pentru trafic de influenţă, trafic de ţigări sau etnobotanice.

Un exemplu recent este acela al preotului Penitenciarului Bacău, care a fost reţinut de procurori pentru că vindea deţinuţilor veniţi la spovedanie telefoane mobile şi introducea în penitenciar bidoane de vin "de împărtăşanie".

Desigur că astfel de cazuri în care slujitori ai Bisericii se ocupă mai mult de cele lumeşti decît de cele ale sufletului şi spiritului au fost şi sînt intens mediatizate, inducînd astfel percepţia că avem de-a face cu un fenomen generalizat. Scăderea încrederii oamenilor în preoţi nu se datorează însă doar unor astfel de cazuri.

Lăcomia multor preoţi este cunoscută enoriaşilor, dar e şi întreţinută de aceştia, atunci cînd, pe lîngă taxele percepute de biserică pentru slujbele de botez, nuntă ori înmormîntare, ei mai bagă preotului în buzunar o sumă substanţială pentru folosul propriu. Desigur că, după ieşirea din biserică, enoriaşii nu vorbesc în cuvinte evlavioase despre preotul lor. Doar ştiu că slujitorul Bisericii are o vilă luxoasă, sau mai multe, o maşină scumpă, sau mai multe, o afacere cu obiecte bisericeşti.

Credinţa omului nu este măsurabilă şi nici nu ar avea cum să fie. Dar relaţia omului cu preotul ar trebui să fie una de încredere deplină, fără ipocrizie. Din păcate, nu este întotdeauna aşa. Şi asta, pentru că însăşi relaţia omului cu sine în ceea ce priveşte credinţa este adesea una viciată. În contul unei lumînări aprinse şi a unei sume de bani transferăm cu uşurinţă (şi uşurare) preotului păcate asupra cărora nu am stăruit nici o clipă să le asumăm în intimitatea noastră.

Construirea de noi biserici nu e un lucru rău în sine. Dar care va fi oare folosul pentru comunitate, atât timp cât doar unu din cinci români merge săptămînal la biserică? Folosul va fi unul politic, pentru primarii-ctitori, care au prin lege în competenţa lor religia ca "serviciu public esenţial".

Articol semnat de George Arun. 

Acest text a fost publicat şi pe dw.de

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

19 Comentarii

paradoxal
4.10.2013, 19:42:03

Religia a fost din toate timpurile cea mai profitabila si sigura afacere din lume.

-8 (10 voturi)
Paun Al
4.10.2013, 21:13:36

Biserica se ocupa ma mult cu "serviciile religioase" decat cu credinta .

-3 (5 voturi)
Delfina
5.10.2013, 14:22:25

@Păun Al.E de nuanțat un pic pe marginea afirmației dumneavoastră. 1.Nu toți cei care fac un serviciu religios(liturghie,rugăciune) sau participă la el pot trăi în continuare public credința în sensul catehizării(dăscălirii) celorlalți.Nu în orice zi și cu orice prilej ar fi potrivit să o facă. 2.Pentru cei care au legătură cu Dumnezeu și cu biserica chestiunile de credință sunt,pe de o parte de ordin personal și de familie (cultivarea relației cu Dumnezeu personal și în comunitate restrânsă) și,pe de altă parte un demers public în comunitate extinsă. 3.Îmi displace că un jurnalist rezident în altă țară și angajat al unui ziar din străinătate -deci,care își face viața în altă parte- ține să facă propagandă antireligioasă prezumând că suntem atât de snobi încât să *asimilăm* atitudinea sa jurnalistică și să ne influențeze modul de a ne trăi credința.Este o jignire adresată celor rămași aici.E problema și treaba noastră. 4.E o falsă problemă cea a preoților care *greșesc*.Un preot e un om și un cetățean.Plătește dacă greșește și ca om și ca cetățean.Asta e de bine. 5.Jurnalistul -dacă e patriot adevărat și nu coadă de topor și-l doare inima de noi- mai bine ar da prioritate exceselor , lipsei de profesionalism și corupției din zona politică.Și dacă musai vrea să ne dea lecții să vină să ridice țara pe un salariu românesc.

+1 (3 voturi)
Amarul
4.10.2013, 22:20:33

În opinia mea cine generalizează că fiecare biserică sau fiecare religie urmărește interese financiare este un incult,să nu zic mai rău.Din vechi timpuri Biserica,ca instituție,a fost prima care a oferit oamenilor nevoiași ajutor și nu în ultimu rând ,Biserica a fost primea care îa nvățat nărodul să citească și să scrie,cu alte cuvinte aici credincioșii erau educați.Așa că mai ușor cu astfel de concluzii pripite,dacă nu știți/nu vreți să cunoașteți/recunoașteți meritele acestei instituții de mii de ani.

+7 (7 voturi)
x cogito ergo sum
5.10.2013, 14:37:18

Ce mai crestini ! Doar unul din cinci merge la biserica .Si ala e de sex feminin peste 60 de ani . Cam asta este credinta la romanii din Gradina Maicii Domnului. Da pretentia de a ajunge in rai dupa moarte o au toti si cel ce merge regulat la biserica si cel care merge doar de cateva ori in viata la botezuri cununii sau inmormantari. .Daca rasplata finala dupa moarte este la fel pentru toti adica toti ajung in rai atunci cei ce merg la biserica sunt fraierii fraierilor ca-si pierd jumatate de duminica batand matanii prin biserici in loc sa leneveasca acasa .Dar nu este asa .Dumnezeu il va judeca pe fiecare personal Si vai de ala ce va fi socotit capra si va fi dat in partea stanga .

-6 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (19)

Modifică Setările