Societate

articolul anterior articolul urmator

Între ipochimen şi secătură – la alegere

5
26 Jul 2019 11:30:44
Dinu Săraru

Aflu că într-o carte de amintiri sunt catalogat drept „politrucul” Teatrului Mic de către un regizor odată remarcabil, Dinu Cernescu.

Pe care – la rugămintea lui – într-un moment grav pentru el, de criză artistică şi de restrişte şi de singurătate şi de neajutorare, l-am angajat în trupa scenei de pe Sărindar şi l-am ajutat să se ridice „de la podea“, dându-i să lucreze spectacole importante, ajutându-l, astfel, să-şi recâştige reputaţia şi autoritatea.

Iată ce îmi scria ipochimenul chiar atunci, în ziua de 29 ianuarie 1988 (epistola olografă şi decriptarea ei):

Dinu Cernescu

29 ianuarie 1988

Dragă Dinu,

Doresc să-ţi mulţumesc încă o dată pentru seara de ieri. Sunt un om care mă adaptez greu – dar o dată ataşat de un om şi de un stil de muncă- îi rămân credincios pe viaţă.

Iarna trecută eram la „podea“, cum spun boxerii. Astăzi  - datorită ţie – mă simt din nou pe picioarele mele. Vroiam să renunţ la teatru, nu mai credeam în mine, nu mai credeam în teatru, nu mai credeam în nimic.

Acuma am poftă de lucru. În acest moment îţi dedic ţie această sete de teatru. Şi hai „să profităm“ de ea.

Îţi mulţumesc,

Dinu Cernescu“

Concluzia mea:

Benjamin Franklin, unul dintre părinţii democraţiei americane spunea, în astfel de împrejurări: „Spală-ţi degetul înainte să arăţi cu el spre petele mele“.

P.S.

În „Jurnalul unui pesonaj controversat...“, editura RAO, veţi putea găsi alte trei scrisori care întregesc, alături de cea reprodusă azi, potretul ipochimenului.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

zero
26.07.2019, 12:04:12

Facerea de bine,f-tere de mama!

+1 (1 vot)
un motan intransigent
26.07.2019, 12:10:52

#zero, Da, nimicule, ai dreptate! Asa e, da' parca nu-ti vine sa n-ajuti omu' la ananghie. Ce urmeaza tine doar de cel ajutat. P.S. Schimba-ti pseudonimul rogu-te, ca arata si suna nasol. De-aia te-am taxat, nu de altceva.

Radu Mircea
26.07.2019, 16:17:55

# Am fost extrem de curios cum de s-a invirtit maistru' Sararu cu 3 (trei) comentarii la un singur articol ??? Normal , prin frauda si omisiune . Dom' Sararu , invata bre sa umblii pe internet si inainte sa apesi '' trimite '' consulta macar Wikipedia ... NICAIERI , da' stii cum , NICAIERI in biografia lui Dinu Cernescu , fecior de detinut politic , nu te aminteste nici pe matale , nici Teatrul Mic , Teatrul foarte Mic , sau Teatrul National cind tovarasul lliescu va infipt ca director . Eu stiu ca 87 de ani este o povara prea mare , dar totusi putina decenta as astepta de la un fost membru al CC al PCR . Pentru aceasta calitate va admonestez cind si cind bateti cimpii . Ce dracu' , faceti de cacao tot activul de partid din care cu eroism si eu am facut parte ...hi hi hi hi ...

+1 (1 vot)
Adrian Foangǎ
26.07.2019, 14:28:30

Sunteti amandoi oameni batrani, nu e frumos sa va certati prin presa....

Mardare Gigi
27.07.2019, 00:42:48

Nasol ca Adevarul ii da spatiu "politrucului de la Teatrul Mic". Nasol ca Dinu Sararu nu are nici acum decenta sa se dizolve in peisaj, ba chiar mai pozeaza in batrin intelept, dezamagit de moravurile vremilor. Dar asta e o caracteristica a securistilor. Singura ipostaza in care Sararu e acceptatbil sa iasa in public e doar daca il parafrazeaza pe Postelnicu si isi face autocritica. ("am fost un dobitoc", asta pentru tinerii care nu au apucat show-ul postdecembrist).

+2 (2 voturi)
Modifică Setările