Societate

articolul anterior articolul urmator

Întrebarea norocoasă

5
10 Oct 2020 12:23:16
George Butunoiu
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Uneori am norocul să pun întrebarea norocoasă, adică cea care să clarifice dintr-o dată şi pe deplin lucrurile, chiar de la început, şi asta ne economiseşte o mulţime de timp, şi mie şi candidatului.

Un interviu cu o candidată care a lucrat vreo 12 ani în UK. După câteva cuvinte de politeţe, de ambele părţi, îi pun prima întrebare directă: Ce limbi străine vorbeşti? Engleza şi franceză! Şi engleza cât de bine o vorbeşti! Am lucrat 12 ani în UK, nu aţi citit CV-ul? Ba da, dar întrebarea rămâne, cât de bine vorbeşti engleza? Foarte bine! (deja cu vocea ridicată şi roşie la faţă) Şi de ce zici că o vorbeşti foarte bine?
 
Şi atunci a izbucnit… Dar ce întrebări mai sunt şi astea? În loc să mă întrebaţi ce am făcut acolo, ce ştiu să fac, mă întrebaţi cât de bine ştiu engleza, după ce am lucrat 12 ani în UK? Numai în România poţi primi astfel de întrebări la un interviu! S-a mai descărcat puţin, preţ de câteva fraze, după care era clar că ne oprim acolo, s-a ridicat şi a plecat.
 
Apoi a început să mă înjure pe Internet, ori de câte ori avea ocazia. Au trecut zece ani de atunci, şi scrie şi azi despre mine, despre lipsa de profesionalism a recrutorilor români, în general, a managerilor, a angajatorilor etc.
 
Oare cum mi s-ar fi părut, ce aş fi notat despre ea dacă i-aş fi pus doar acele întrebări care plac atât de mult candidaţilor la un interviu de angajare? Poate chiar aş fi recomandat-o şi ar fi ajuns cine ştie ce directoare pe la vreo mare companie. Dar cred că a ajuns oricum, pentru că nu sunt eu singură firmă de recrutare din Bucureşti…
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

madea catalin
10.10.2020, 13:48:34

Nu stiu ce vezi tu asa de norocos in intrebarea ta. Ce ai prins a fost momentul in care candidatul isi da seama ca vorbeste cu un redus mintal si o nulitate. In afara, nu prea ai de a face cu specimene din astea. Adica, asa ceva nu vei fi intrebat niciodata la vreun interviu. Probabil pentru ca esti nul pe orice subiect, ti se pare distractiv sa pui intrebari imbecile. Ziceai odata ca una s-a ridicat si a plecat cind i-ai atras atentia ca CV-ul nu e formatat cum trebuie. Calitatea HR-istilor e low, iar in Romania e super-low...atit de low incit nici nu merita sa-ti pierzi timpul cu ei.

+2 (4 voturi)
Găvrilă
10.10.2020, 14:56:35

Ai dreptate, Cataline. Bunul simt si inteligenta nu-i un atuu al HR-istilor romani, mai ales a celui ce a scris articolul. Se vede clar ca n-o umblat la multe scoli...nu stiu cie-i ia candidatii dar daca selectia-i facuta de el...hm

+1 (3 voturi)
Felix Catus
10.10.2020, 19:13:41

@madea catalin Credeam ca am auzit intrebarea norocoasa a secolului de la clona lui Butunoiu din Anglia. Mi-a fost povestita de un coleg, cu doctorat la una din cele mai prestigioase universitati britanice. Candidatul explica ca are un PhD (doctorat). Enervat, clona lui Butunoiu il intreaba: Bine bine, dar ai terminat sixth form (liceul)? In Romania se pluseaza cu intrebarile norocoase. Si apoi ne intrebam cum au ajuns toti incompetentii in functii de directori. Raspunsul e clar, candidatii inteligenti au dat de un Butunoiu si au plecat rapid peste hotare.

+2 (2 voturi)
intrebare norocoasa
10.10.2020, 14:08:51

Din pacate, noi aici pe forum putem doar sa-ti spunem ca ai o problema, nu s-o si tratam. Din pacate problema ta o au foarte multi romani care-si cumpara diplome si incep sa se creada ce scrie pe diploma. Unii se cred medici, altii ingineri...fiecare cu fantezia sa. Iti recomand un alt set de intrebari foarte norocoase cu care sa termini interviul in mai putin de 5 minute. 1) De ce metroul nu zboara? 2) de ce joia e inainte de vineri si nu vice-versa? 3) de ce vaporul nu merge pe sine. 4) de ce vara e cald si iarna e frig? poti chiar sa fii franc si sa le spui ca deja ati ales candidatul si ca i-ati chemat doar ca sa mimati concursul.

+1 (5 voturi)
intrebare norocoasa
10.10.2020, 14:11:40

Apropos: tu si Nicusor Dan sinteti matematicieni. ND fiind mult mai serios si talentat, trebuie sa recunosti...desi....la ce debitezi, s-ar putea sa nu crezi. Asa cum te descurci tu in HR asa se va descurca si ND la primarie. baga la cap.

-3 (3 voturi)
Modifică Setările