Întrebări incomode - Cine şi de ce i-a ucis pe tinerii din Colectiv?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Revoltele tinerilor, provocate de cumplitul incendiu din Club Colectiv, sunt aproape epuizate. MATRIX a fost zguduit, dar a reuşit să supravieţuiască, ba chiar iese victorios din confruntarea cu tinerii. Pe ici, pe colo, se vor opera ceva "update"-uri, dar în esenţa, MATRIX rămâne neschimbat. Dacă lupta civică a fost pierdută (deocamdată!), ne mai rămâne lupta pentru adevăr: cine şi de ce i-a ucis pe tinerii din Colectiv?

De fapt, această întrebare generează un şir de întrebări grave şi probabil pentru mulţi dintre "softiştii" MATRIX, extrem de deranjante:

A fost incendiul din Colectiv, un incendiu atipic, rar întâlnit?

Până la momentul când scriu aceste rânduri, echipa de specialişti care anchetează cauzele incendiului nu a oferit detalii tehnice. În spaţiul public circulă doar explicaţia (incompletă şi incoerentă) că focul a fost produs de nişte artificii care au aprins izolaţia de pe pereţi, însă argumentele în favoarea acestei ipoteze sunt neconvingătoare. Rapiditatea cu care a ars tot interiorul din club (câteva zeci de secunde, maxim 30!), tipul arsurilor constatate pe trupurile victimelor (expunere la foc de temperatură foarte mare!) şi intoxicaţiile cu un ameste de gaze nemaintâlnit reprezintă câteva argumente în favoarea ipotezei că în Club Colectiv s-a întâmplat ceva bizar, un incendiu aflat dincolo de practica obişnuită a pompierilor şi medicilor noştri.

Dacă a fost un incendiu atipic, se poate lua în calcul ipoteza că tragedia a fost provocată de o mână criminală?

Ipoteza unei crime este comentată în spaţiul public, dar nimeni nu reuşeşte să afle, deocamdată, răspunsul la o întrebare conexă: cine ar fi avut interesul să provoace intenţionat un incendiu teribil, cu zeci de morţi şi care este conţinutul acestui interes? A fost intenţia de a se încasa o asigurare pentru incendii, a fost un nebun exaltat care a dorit să sacrifice ritualic nebuniei lui zeci de vieţi, a fost o răzbunare împotriva cuiva, a fost un act terorist?

Ce substanţe au ars în Club Colectiv şi care este conţinutul gazelor emanate?

Prof. Dr. Dan Enescu, managerul Spitalului "Grigore Alexandrescu", a atenţionat cu câteva zile în urmă despre existenţa unei mixturi ciudate de substanţe care afectează grav pe tinerii arşi în Club Colectiv: 

"Vin în continuare, de acasă, adolescenţi care în momentul respectiv au avut arsuri superficiale sau nu au avut nimic şi vin acum cu complicaţii pulmonare pe care noi le tratăm de urgenţă. Dacă nişte copii sănătoşi, care au avut poate o arsură de 1%, ceva insignifiant, şi după cinci zile se prezintă la spital cu traheobronşită şi cu tulburări grave de arbore traheobronşic, ce se întâmplă cu cei care au 30% - 80% arsuri? Tocmai asta e particularitatea cazului. Noi nu cunoaştem modalitatea de a contracara, ci doar de a susţine ceea ce s-a întâmplat în clipa producerii accidentului. Ştim că este un accident atipic, adică s-a produs în 12 secunde, şi că, practic, când au venit pompierii nu au avut ce să stingă. S-a transformat acea incintă într-un crematoriu în care acele persoane au fost carbonizate, ca o cameră de gazare, deci cu o mixtură în care în permanenţă mai apar alte substanţe care fiecare dintre ele poate că le-am putea contracara, dar împreună nu ştie nimeni ce se poate face cu ele."

Organele de anchetă şi specialiştii implicaţi nu au comunicat, deocamdată, lista acestor substanţe chimice şi nici de unde anume pot să provină aceste substanţe (din care materiale arse din structura clubului - izolaţie, tocărie, mobilier etc.). Ne întrebăm, în contextul în care medicii nu cunosc suficient nici compoziţia acestui amestec de substanţe şi nici efectele posibile, ce proceduri medicale aplică pentru tratamentul celor intoxicaţi?

Care sunt rezultatele autopsiei efectuate asupra cadavrelor celor morţi? Care sunt rezultatele analizelor sângelui celor arşi, dar care au supravieţuit?

Sunt întrebări extrem de importante şi cu tot respectul cuvenit pentru victimele acestui teribil incendiu, mai ales pentru memoria tinerilor ucişi, trebuie să căutăm adevărul. Tocmai în memoria şi pentru respectul nostru faţă de tinerii ucişi sau răniţi în Club Colectiv, trebuie să aflăm dacă s-au identificat fie substanţe narcotice, fie substanţe nocive necunoscute, fie un grad mare de alcoolemie, pentru a lămuri definitiv şi această chestiune.

Care sunt indiciile pe care le oferă camerele de supraveghere din Club Colectiv, despre care s-a afirmat că există şi că au funcţionat în noaptea incendiului?

Subiectul acestor filmări a fost repede abandonat, atât de presă, cât şi de autorităţi. Au existat camere de supraveghere funcţionale în Club Colectiv? Dacă au existat, cât au filmat din incendiu? Dacă au filmat, ce spun imaginile captate? Aceste imagini (repet, dacă în club au existat camere de supraveghere funcţionale) pot să reprezinte o contribuţie majoră la aflarea adevărului despre tragedia din Colectiv!

Care este istoricul funcţionării şi activităţilor din Club Colectiv?

A fost acest club mereu în ilegalitate, din perspectiva conformării cu normele PSI, sanitare etc.? Trebuie să existe, în sertarele birocraţiei, un dosar cu amenzi, cu inspecţii, cu autorizaţii etc. Acest dosar trebuie făcut public, pentru a se afla dacă patronii clubului au manifestat permanent o atitudine de neglijenţă criminală şi care au fost complicii lor din administraţia publică.

A fost acest club un loc unde se organizau periodic evenimente aflate la limita moralei publice, a normalităţii, ba chiar exploatând stări patologice întunecate ale firii umane? Circulă intens în spaţiul public imagini de la aşa-zise spectacole de rock dur organizate în Club Colectiv, cele mai răspândite fiind de la recitalul trupei de black-metal Watain, din aprilie 2014. Tot în spaţiul public se afirmă că în aprilie 2015, Club Colectiv a găzduit recitalul trupei de blackened death metal Behemoth, în cadrul "The European Satanist Tour" (!!!). Se induce ideea că în acest club ar fi fost obişnuite astfel de "spectacole", pe care unii nu ezită să le califice ca fiind satanice, demonice etc. Exigenţa aflării adevărului despre ce s-a întâmplat în Club Colectiv, în teribila noapte care a ucis zeci de tineri, ne cere să lămurim şi acest aspect, oricât de deranjaţi ar fi unii că atentăm la "libertatea artistică". Se promova în Club Colectiv un gen de muzică extrem de controversat, cu alunecări spre malefic, spre demonic sau de fapt, este vorba de un adevăr mai puţin senzaţional, anume acela al unei  politici de marketing adoptată de patroni pentru a face profit pe seama gusturilor muzicale ale unora dintre tinerii noştri?

Ce informaţii deţin serviciile noastre de securitate, cu precădere SRI, despre incendiul din Club Colectiv?

Este imposibil ca această tragedie să rămână în afara preocupărilor SRI, unul dintre cele mai eficiente servicii secrete din U.E. Informaţiile culese de specialiştii SRI sunt extrem de importante şi pot reprezenta un aport deosebit la aflarea adevărului. Deocamdată, însă, nu ştim dacă ce s-a întâmplat în Club Colectiv este de competenţa SRI...

La această listă de întrebări pot fi adăugate multe altele. Important este ca tinerii revoltaţi să pună presiune asupra autorităţilor pentru aflarea adevărului despre tragedia din Club Colectiv.

Deocamdată, răspunsurile la aceste întrebări sunt oprite de o tăcere complice care acoperă ISU, SRI, STS, Procuratura, Poliţia, Ministerul Sănătăţii şi pe cei mai mulţi dintre jurnalişti. O tăcere ruşinoasă...

Am convingerea că există grupuri de interese care vor încerca să împiedice aflarea acestui adevăr, însă respectul pentru memoria celor ucişi şi răniţi în Club Colectiv şi mai presus de toate, respectul pentru adevăr ne solicită să luptăm pentru desluşirea misterului unei nopţi macabre în care zeci de tineri frumoşi şi-au pierdut inutil viaţa.

Să nu ne temem şi să nu uităm că aflarea adevărului este o datorie de onoare, iar pentru creştini este o poruncă de la Dumnezeu, căci noi, creştinii, ne închinăm Adevărului întrupat şi îi urmăm cuvântul: "Dacă veţi rămâne în cuvântul Meu, sunteţi cu adevărat ucenici ai Mei; Şi veţi cunoaşte adevărul, iar adevărul vă va face liberi." (IOAN VIII, 31-32)

UPDATE:  

Institutul Naţional de Medicină Legală a remis publicităţii un raport privind cauzele primelor 26 de decese din Club Colectiv: intoxicaţie cu monoxid de carbon şi cu acid cianhidric în concentraţie toxică. Un număr de 18 victime prezentau în organism concentraţii peste limita letală:

"În urma analizelor toxicologice efectuate în Institutul Naţional de Medicină Legală Mînă Minovici Bucureşti privind cele 26 de cazuri de deces la faţă locului în evenimentul de la Clubul Colectiv din dată de vineri 30.10.2015 putem să aducem următoarele informaţii pentru opinia publică:

1. Pe lângă leziunile postcombustionale (arsuri) analizele toxicologice efectuate până în prezent arată că toate victimele prezintă concentraţii în sânge de monoxid de carbon şi acid cianhidric în doză toxică, 18 dintre victime prezentând concentraţii peste valorile letale.

2. Toate victimele au fost expuse în grad diferit la concentraţii ridicate de funingine, aerosoli şi gaze toxice generate în incendiu, între care monoxidul de carbon şi acidul cianhidric sunt dovedite că prezente

3. În aceste tipuri de incendii rezultă însă şi alte tipuri de substanţe toxice: poliuretanul (ex. bureţi folosiţi în antifonare, etc.) şi poliacrilonitrilul (ex. fibre folosite la etansarea racordurilor de ţeavă) generează acid cianhidric şi izocianati, oxizi de azot, oxizi de sulf, policlorura de vinil (ex. plastice de orice fel) generează hipoclorit, acid clorhidric, acid fluorhidric, cauciucul generează hidrogen sulfit, acroleină, aldehide, benzen, fenoli, bioxid de sulf, etc. Pentru punerea în evidenţă în corpul decedaţilor a prezenţei posibile a acestor substanţe continuăm investigaţiile toxicologice.

4. La toate substanţele enumerate mai sus efectele toxice se manifestă imediat, că urmare a acţiunii directe, dar multe dintre aceste substanţe determina în corpul uman şi manifestări toxice la distanţă în timp faţă de expunerea iniţială ceea ce face că multe dintre persoanele care se află internate în spital să prezinte o patologie combinată postcombustionala şi toxică" (din Raportul IML)

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite