Cinci miniştri au donat sânge după apelul făcut de ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cinci miniştri din actualul guvern au mers joi să doneze sânge după apelul făcut în acest sens dat fiind deficitul de sânge din spitale în perioada de vară.

Concret, miniştrii Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, de Externe, Titus Corlăţean, Finanţelor, Ioana Petrescu, Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, şi Justiţiei, Robert Cazanciuc, au mers, joi, să doneze sânge, după apelul făcut în acest sens dat fiind deficitul de sânge din spitale în perioada de vară.

Cei cinci membri ai Guvernului au mers la Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti, unde patru dintre ei donează în acest moment, în timp ce ministrul Teodorovici a fost respins pentru că ia antibiotice pentru o răceală.

Directorul Centrului de Transfuzii Bucureşti, Doina Goşa, a declarat că, după apelul făcut de ministrul Sănătăţii, a crescut numărul de donatori, cu 30 - 40 la sută, joi înregistrându-se aproape 400 de donatori.

Operaţii amânate din lipsa sângelui

Spitalele din Bucureşti au nevoie în această perioadă de mai mult sânge pentru intervenţiile chirurgicale, dar numărul donatorilor a scăzut. Doar la Spitalul Sfântul Pantelimon au fost amânate cinci operaţii din lipsa sângelui. Autorităţile fac un apel pentru donarea voluntară.

Spitalele româneşti se confruntă cu o criză de sânge fără precedent, motiv pentru care ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a făcut un apel la populaţie şi a încurajat donarea voluntară de sânge.

Deşi colecta de sânge nu este mai mică decât în perioada similară a anului precedent, directorul Centrului de Transfuzii Bucureşti, doctorul Doina Goşă, spune că a crescut cererea spitalelor. De exemplu, doar în ultima săptămână, la Spitalul Pantelimon din Bucureşti au fost amânate cinci operaţii pe secţia de ortopedie din lipsa sângelui.

„S-au cerut 177 de unităţi şi s-au primit doar 45 de unităţi. Prin urmare, au fost cazuri în care s-au amânat intervenţiile chirurgicale în cursul acestei săptămâni. În privinţa grupelor de sânge, cel mai mare deficit îl înregistrăm la grupele 0 negativ şi AB pozitiv”, a explicat doctorul Fiorella Mitoiu, purtătorul de cuvânt al spitalului.

Întotdeauna e nevoie de mai mult sânge

Pe lângă Spitalul Pantelimon, unităţile sanitare unde se „consumă” cele mai mari cantităţi de sânge sunt Spitalul Universitar, Spitalul Bagdasar Arseni, Spitalul Fundeni şi Spitalul Floreasca. La acesta din urmă, şapte persoane au mers ieri, dis-de-dimineaţă, în centrul de donare pentru a dona.

„Nu s-a pus problema să amânăm operaţii, stocul este comparabil cu cel din zilele trecute şi urmează să mai primim, în funcţie de necesităţi. Întotdeauna avem nevoie de mai mult sânge, dar vom monitoriza mai atent modul în care este folosit, având în vedere şi apelul făcut de ministrul sănătăţii”, a adăugat şi doctorul Bogdan Opriţa de la Spitalul Floreasca.

60 de spitale, aprovizionate de centrul bucureştean

Directorul Centrului de Transfuzii Bucureşti, doctorul Doina Goşă, spune că instituţia pe care o conduce primeşte colectă şi de la centrele din zonă, respectiv Piteşti, Buzău sau Prahova. „Altfel, nu am face faţă. Sunt 60 de spitale pe care le aprovizionăm cu sânge, aici fiind incluse şi spitalele private. Spre exemplu, sunt operaţii la care nu poţi anticipa de cât sânge ai nevoie dacă apar şi complicaţii”, a precizat Goşă, explicând că lunea şi vinerea se prezintă mai multe persoane la centrul de donare.

Unităţile sanitare se confruntă cu o criză majoră de sânge, în condiţiile în care în această perioadă numărul celor care donează este cu 20 - 25% mai mic decât în mod normal. „În această perioadă, există o cerere mai mare din cauza numeroaselor accidente rutiere sau a operaţiilor planificate”, a spus şi ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

Traseul donatorului

Persoanele care vor să doneze sânge se pot prezenta la sediile centrelor de transfuzii sau la spitalele unde se colectează sânge. Aici prezintă actul de identitate la recepţie şi completează un chestionar. Următoarea etapă o constituie triajul medical, care presupune şi examenul clinic. În funcţie de rezultatul analizelor, li se comunică dacă pot sau nu dona sânge.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite