Societate

articolul anterior articolul urmator

Şase la sută dintre români nu lucrează şi nici nu doresc să îşi caute un loc de muncă

6
8 Jan 2022 23:52:40
Autor: Gabriel Niţulescu
Foto: Arhiva Adevărul
Foto: Arhiva Adevărul

Pe piaţa muncii din România, şase % din totalul populaţiei active (populaţia cu vârsta între 15-64 ani) nu lucrează şi nici nu doreşte să îşi caute un loc de muncă, fără să aibă vreun motiv clar, se arată într-un studiu al BNR, realizat la sfârşitul anului trecut şi intitulat „O iarnă grea, în multe privinţe!”.

O astfel de atitudine faţă de muncă este la fel de răspândită atât în rândul persoanelor tinere (populaţia cu vârsta între 15-24 ani) cât şi al adulţilor (populaţia cu vârsta între 25-64 ani).

La nivelul UE (şi al zonei euro) atitudinea aceasta este mai des întâlnită în rândul tinerilor, dar indicatorii sunt semnificativ mai mici decât cei din România (media indicatorului este dublă în România faţă de UE).
Rata inactivităţii este mai mare în România, decât mediile din UE sau zona euro, dar nu este singurul stat cu un nivel înalt al acestui indicator.

Italia ne întrece la rata de inactivitate a femeilor
În schimb, în România se înregistrează al doilea cel mai înalt nivel al ratei inactivităţii în rândul femeilor (pe primul loc fiind Italia), pentru că patru din zece femei cu vârsta între 15-64 ani nu lucrează. Opt din 100 de femei cu vârsta între 15-64 ani nu lucrează, nu îşi caută un loc de muncă şi nici nu au vreun motiv obiectiv pentru care nu îşi doresc să participe pe piaţa muncii.
„Doar 52 din 100 de români cu vârsta de 15 ani şi peste desfăşurau o activitate economică producătoare de bunuri sau servicii în scopul obţinerii unor venituri sub formă de salarii, plată în natură sau alte beneficii la nivelul anului 2020. În totalul populaţiei de 16,3 milioane de persoane cu vârsta peste 15 ani, în care majoritare erau femeile, populaţia ocupată se ridica la cifra de 8,5 milioane persoane, dar femeile erau minoritare (doar 42,6 %)”, menţionează studiul BNR.

Mai multe casnice
Populaţia inactivă cu vârsta de 15 ani şi peste număra 7,3 milioane persoane, dintre care 4,4 milioane pensionari şi 1,3 milioane elevi şi studenţi. Restul populaţiei inactive se referă la persoanele casnice, care se regăsesc majoritar în mediul rural (57%) şi sunt repartizate relativ egal între grupele de vârstă.

„Numărul casnicelor a crescut cu 13 mii persoane în 2020 comparativ cu anul anterior, deşi populaţia cu vârsta de 15 ani şi peste a scăzut în acelaşi interval cu aproape 9 000 de persoane,” arată studiul.

Avem printre cele mai mici durate a vieţii profesionale
Durata vieţii profesionale medii în România este printre cele mai mici din UE, iar în cazul femeilor durata vieţii profesionale este mai mare doar comparativ cu Italia şi Grecia.
Pe de altă parte, în România se înregistrează cel mai mare decalaj din UE între pensiile femeilor şi bărbaţilor. Ponderea forţei de muncă feminine este majoritară în ramuri în care salariile se situează fie în jurul mediei naţionale (ex. comerţ), fie sub media naţională (ex. hoteluri şi restaurante), în timp ce forţa de muncă masculină este majoritară în domeniile care sunt plătite cel mai bine (ex. informaţii şi comunicaţii).

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Omul UnOm
9.01.2022, 00:04:09

Se intimpla asta si pentru ca in Romania este greu sa gasesti, in cele mai multe domenii, un loc de munca daca ai trecut de 45. Sigur, daca ai o meserie poti sa iti gasesti si la 80 de ani, daca mai esti in stare sa lucrezi. Insa meseriasi sunt putini ramasi pentru ca la noi cam toata lumea vroia o slujba "de birou" . Iar la slujbele de birou este concurenta mare iar cei trecuti de o anumita varsta sunt exclusi din start de la interviuri. Mai este si alternativa sa lucrezi in comert insa atunci trebuie sa fi pregatit sa lucrezi ore multe pentru un salariu doar putin mai mare decat cel minim.

+2 (2 voturi)
Un cititor
9.01.2022, 09:54:44

Pai.... ce nevoie au sa lucreze?! A venit PSD-ul, care le mai da ceva banuti, pt. crasma. PSD-ul in loc sa elimine inechitatile din salarii si pensii, creaza alte inechitati. Ex: au adus pensiile celor care nu au muncit niciodata, de la 800 la 1000 ron, la fel cu pensionarii care au o pensie de 800 ron obtinuta prin munca.

+1 (1 vot)
The Impaler
9.01.2022, 10:12:06

Mariti salariile de la privat si o sa munceasca lumea. La salariul minim cum sa poti trai platind chirie in orase mari? In orase mici nu se gaseste de lucru asa ca tinerii prefera sa stea la parinti in loc sa plece intr-un oras mare fiind constienti ca salariul nu acopera plata chiriei. Multi dintre cei care chipurile nu muncesc, muncesc la negru iar cei peste 15 de ani cum zicea cineva mai sus nu au nici o sansa. Se prefera tinerii pentru a plati cat mai putin in general salariul minim numai ca tinerii prefera sa plece din tara pentru salarii mai mari.

+2 (2 voturi)
Minus
9.01.2022, 10:50:52

cei peste 15 de ani. adică peste 45, in rest tot ce ai spus e corect, la ţară nu ai cheltuieli nu ai salariu nu ai pensie, la oraş ai de lucru ai cheltuieli, ai şalele rupte, nu mai apuci pensia -- nicio diferenţă

-15 (17 voturi)
Ion Tudor
9.01.2022, 12:14:39

Cine a facut studiul? Cel cu nume de cod Manole sau coana Veorica?

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările