Societate

articolul anterior articolul urmator

Şcoală în scenariul roşu: cine merge fizic la cursuri şi cum vor fi organizate examenele pentru anii terminali

1
6 Mar 2021 21:25:41
Autor: Melania Agiu
Foto: prefectura hunedoara
Foto: prefectura hunedoara

Preşcolarii şi elevii din învăţământul primar, precum şi până la jumătate din elevii din clasele terminale vor putea participa fizic la ore deoarece rata de infectare cu noul coronavirus este sub 6 la mia de locuitori, potrivit unui ordin comun al ministerelor Educaţiei şi Sănătăţii, adoptat sâmbătă.

”Ordinul comun al Ministrului Educaţiei şi Ministrului Sănătăţii nr. 3459/280/06.03.2021 modifică măsurile de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2”, informează un comunicat al Ministerului Educaţiei.
 
Modificările incluse în noul ordin comun sunt:
 
1. Scenariul de funcţionare al unităţii/instituţiei de învăţământ pe parcursul anului şcolar/universitar se va actualiza săptămânal, cu referinţă la fiecare zi de vineri, în funcţie de evoluţia epidemiologică, cu excepţia depăşirii pragului de 6/1000, unde intrarea în carantină se aplică imediat.
 
2. În situaţia în care incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 3/1.000 de locuitori dar mai mică de 6/1000 de locuitori participarea la ore este cu prezenţă fizică în unitatea de învăţământ pentru:
 
- toţi  preşcolarii şi elevii din învăţământul primar,
 
- elevii din clasele a VIII-a, a XII-a, a XIII-a şi elevii din anii terminali din învăţământul profesional şi postliceal, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie, până la jumătate din numărul total de elevi înmatriculaţi în  respectivele clase terminale;â
 
3. La nivelul localităţilor unde este instituită măsura carantinei zonale nu sunt permise activităţile care impun prezenţa fizică a preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ şi activitatea didactică se desfăşoară exclusiv online.
 
4. Este permisă organizarea cu prezenţa fizică, în unităţile de învăţământ din localităţile în care incidenţa cumulată în ultimele 14 zile este mai mică de 6/1000 de locuitori a:
 
- simulărilor examenelor naţionale şi a examenelor pentru anii terminali;
 
- evaluărilor naţionale;
 
- orelor remediale pentru toate clasele.
 
5. Masca de protecţie este obligatorie pentru elevii din învăţământul primar, gimnazial şi liceal şi pentru studenţi şi va fi purtată în sălile de clasă, în timpul deplasării în incinta unităţii de învăţământ şi în timpul pauzelor, atât în interior, cât şi în exterior. La orele de specialitate din învăţământul vocaţional este obligatorie purtarea măştii de protecţie, cu excepţia orelor de studiu ale instrumentelor de suflat. În acest caz este necesară asigurarea de spaţii individuale pentru exersare.
 
6. Masca de protecţie nu este obligatorie în cazul preşcolarilor, indiferent de vârstă, precum şi în timpul tuturor orelor de educaţie fizică desfăşurate în spaţii exterioare.
 
Documentul urmează să fie publicat în Monitorul Oficial.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Alexandru Preda
6.03.2021, 23:02:30

E de-a râsu'-plânsu' Ministrul Educației evita cu abilitate termenul "hibrid", amintindu-și desigur cât a denigrat (și pe drept cuvânt) acest scenariu. Deci elevii din clasele terminale vor învata tot online în general, întrucât mulți părinți nu sunt de acord sa își lase copiii din ani terminali la scoala.Acești elevi se vor alătura săptămână de săptămâna, jumătății care sta acasa. Atata agitație pentru nimic!

Modifică Setările