Şeful Secţiei ATI din Spitalul Militar Central: La Spitalul Militar ROL 2 Aslan opt pacienţi au primit tratament cu plasmă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful Secţiei ATI din Spitalul Militar Central, Dan Corneci, a anunţat luni, că la Spitalul Militar ROL 2 Aslan activitatea se desfăşoară pe mai multe paliere şi direcţii şi nu rezidă doar în tratamentul insuficienţei respiratorii acute severe a virusului. El a mai precizat că în secţia de ATI de la Spitalul ROL 2 au beneficiat de ventilaţie mecanică 52 de pacienţi, iar opt au primit tratament cu plasmă.

El a mai precizat că în secţia de ATI de la SPitalul ROL 2 au beneficiat de ventilaţie mecanică 52 de pacienţi, iar opt au primit tratament cu plasmă.

“Secţia ATI ROL 2 este amplasată în clădirea Institutului Ana Aslan şi a fost reconfigurată şi renovată conform standardelor naţionale pentru o unitate ATI grad I avansat. Secţia dispune de 23 de paturi (16 paturi în zona roşie şi şapte paturi în zona galbenă) reprezentând 33% din numărul total de paturi ATI din spitalele de linia I şi II din Bucureşti. Fiecare pat dispune de monitorizare complexă invazivă şi non-invazivă, aparat de ventilaţie mecanică avansată, staţie cu 4-6 pompe automate de infuzie, aparatură diversă specifică terapiei intensive”, a precizat Dan Corneci.

“Activitatea medicală în Secţia Terapia Intensivă a Spitalului Militar ROL 2 Aslan se desfăşoară pe foarte multe paliere şi direcţii, nu rezidă doar în tratamentul insuficienţei respiratorii acute severe virusului. Majoritatea pacienţilor prezintă şi patologii asociate, unele preexistente episodului acut şi care se decompensează, iar altele sunt induse de afectarea pluriorganică, cauzată de virusul SARS-CoV-2. În consecinţă, avem de-a face cu pacienţi care necesită colaborare multidisciplinară şi abordare în echipă, alături de colegi cardiologi, neurologi, ORL-işti, chirurgi generalişti, pneumologi, gastroenterologi şi, nu în ultimul rând, specialişti în radiologie şi imagistică medicală”, a adăugat şeful Secţiei ATI din Spitalul Militar Central.

Acesta a relatat şi care au fost cele mai complicate cazuri tratate la această unitate.

“Marea majoritate a pacienţilor internaţi în secţia ATI a Spitalului Militar ROL 2 Aslan au ca diagnostic asociat maladiei COVID 19 şi ARDS (acute respiratory distress syndrome), aceasta fiind o formă deosebit de gravă de insuficienta respiratorie. Aproape toţi pacienţii internaţi în unitatea noastră de profil au beneficiat de manevre şi proceduri medicale minim invazive de tip bronhoscopie diagnostică şi terapeutică, endoscopie digestivă superioară diagnostică şi terapeutică, tehnici de dializă renală etc. iar toate acestea s-au realizat cu aparatura medicală de înaltă performanţă, aparatură pusă la dispoziţie de către Spitalul Militar Central. De asemenea, precizăm faptul că au fost cazuri în care pacienţii au fost transferaţi, în regim de urgenţă, către Spitalul Militar, în vederea realizării intervenţiei chirurgicale salvatoare, ulterior aceştia revenind în campusul militar ROL 2 Aslan, pentru continuarea tratamentului medical şi supraveghere Postoperatorie”, a explicat Dan Corneci.

Medicul a oferit şi câteva date statistice legate de activitatea secţiei ATI ROL 2.

“În ceea ce priveşte statistica activităţii secţiei ATI ROL 2, în perioada 30 aprilie

– 30 iulie, putem pune la dispoziţie următoarele cifre care arată indicatorii de

performanţă medicală, indicatori analizaţi comparativ cu cei raportaţi de secţiile

de profil din întreaga lume: 79 pacienţi cu forme severe – critice, cu o rată a

mortalităţii de 21,5% (17 decese). Rata mortalităţii în secţiile ATI din România

este de aproximativ 45-47%,  în Germania 53%. Toţi pacienţii au beneficiat de terapie antivirală, tratament cu plasmă convalescentă  (8 pacienţi), terapie intensivă de suport pentru difuncţii multiple de organe (ventilaţie mecanică – 52 de pacienţi, suport hemodinamic, tehnici de epurare renală etc. S-au realizat aproximativ 40 consulturi interdisciplinare: imagistică, chirurgie generală, cardiologie, ORL (pacienţi traheostomizaţi), gastroenterologie (endoscopii digestive), pneumologie (bronhoscopii)”, a mai declarat medicul Dan Corneci.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite