Şpaga primarului trecea pe la nevastă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O familie descurcăreaţă: Monica şi Sorin Apostu
O familie descurcăreaţă: Monica şi Sorin Apostu

Avocata Monica Apostu, soţia primarului din Cluj-Napoca, a primit în trei ani 94.000 de euro sub forma unor comisioane de consultanţă plătite lunar de trei companii care aveau contracte cu municipalitatea. Primarul PDL Sorin Apostu, reţinut miercuri pentru luare de mită în formă continuată, şi-a folosit nevasta ca pion esenţial în acţiunea ilegală, susţin procurorii DNA.

Potrivit anchetatorilor, edilul a pretins şi a primit, din 2009 şi până în 2011, sume de bani totalizând 94.000 de euro în schimbul încheierii unor contracte cu municipalitatea. Procurorii susţin că banii au fost plătiţi soţiei lui Apostu, învinuită şi ea în acelaşi dosar, pe baza unor contracte de consultanţă juridică fictive.

Procurorii nu au menţio­nat numele firmelor, însă, miercuri seară, la audierile de la DNA în dosarul Apostu, au fost chemaţi trei reprezentanţi ai unor companii care au contracte cu primăria. Este vorba despre Simion Mureşan, proprietarul Electrogrup - firma care a montat 225 de camere de supraveghere în oraş, Mustafa Bekar, asociat la Kiat Group, firma care a câştigat licitaţia pentru reabilitarea străzilor din Cluj-Napoca, şi Călin Stoia, acţionar la compania Brantner-Vereş, care deţine contractul de salubrizare a străzilor din oraş. Acesta din urmă a fost şi el reţinut.

Citeşte şi

SABIN ORCAN: Edilii pedelişti, în topul DNA. Sunt ei mai corupţi decât alţii?

Comision de 3.000 de euro lunar

Din declaraţia de avere a lui Sorin Apostu rezultă că, în 2008, soţia sa a câştigat 240.562 de lei (circa 55.000 de euro), pentru ca un an mai târziu suma să ajungă la 403.613 lei (93.000 de euro). Surse din cadrul anchetei au declarat pentru „Adevărul" că firma de salubritate Brantner Servicii Ecologice plătea 3.000 de euro pe lună soţiei lui Apostu pentru servicii de consultanţă. Sumele plătite de celelalte firme nu sunt încă cunoscute. Brantner Servicii Ecologice desfăşoară, de patru ani, servicii de curăţenie şi deszăpezire pe jumătate din străzile Clujului, împărţind contractul cu firma Rosal, ce aparţine omului de afaceri Silviu Prigonă.

„Brantner Servicii Ecologice are contracte cu primăria de patru ani, dar habar n-am valoarea lor. Nu ştiu dacă există şi contracte de asistenţă juridică, aceste date le are numai patronul austriac", a declarat Dan Ruşcă, directorul Brantner Servicii Ecologice. Oficialii primăriei nu au dorit să precizeze valoarea contractului cu Brantner Servicii Ecologice. Fostul secretar al municipalităţii, Mircea Jorj, susţine că este vorba despre un contract de 2,5 milioane de euro pe an.

Mustafa Bekar, administratorul Kiat Construct, a fost audiat şi el de procurorii anticorupţie. Primăria a încheiat, în 2010, un contract cu Kiat, în asocierea cu Diferit SRL, în valoare de 600 de milioane de lei. În perioada 2011-2013, cele două firme trebuiau să modernizeze şi să reabiliteze 120 de străzi din municipiu. Valoarea totală a contractului este de 600 de milioane de lei şi încă e în derulare. KIAT a câştigat şi înainte de acest contract lucrări cu municipalitetea clujeană. În perioada 2008-2009, firma a primit, din contractele cu primăria, aproape şase milioane de lei.

În atenţia procurorilor anticorupţie este şi contractul de circa 500.000 de lei pe an dintre Primăria Cluj-Napoca şi firma Electrogrup. Proprietarul societăţii, Simion Mureşan, a fost audiat şi el miercuri seară în cazul mitei lui Sorin Apostu. Contractul prevede închirierea a 225 de camere de supraveghere pentru primărie, timp de şapte ani.

Judecătorii fug de dosar

Primul avocat care şi-a făcut apariţia ieri-dimineaţă la Curtea de Apel Cluj a fost Sergiu Bogdan, apărătorul lui Călin Stoia, directorul Brantner România. „Clientul meu îşi susţine nevinovăţia. Mai vinovat este un funcţionar public decât el", a spus Sergiu Bogdan.

Primarul Apostu (mijloc) a fost dus ieri în faţa Instanţei   Foto: mediafax



Până în jurul orei 14.00, primarul Clujului, Sorin Apostu, a fost în arestul Poliţiei Cluj. El a ajuns în Palatul de Justiţie în jurul orei 16.00, odată cu sosirea dosarului la Curtea de Apel Cluj. Iniţial, şedinţa în care Sorin Apostu şi Călin Stoia ar fi trebuit să fie prezentaţi instanţei cu propunerea de arestare preventivă urma să fie judecată la ora 17.00. Şedinţa, însă, s-a amânat, deoarece magistratul care trebuia să judece cauza, Monica Rodină, a făcut o cerere de abţinere, care a fost aprobată.

Dosarul a ajuns la judecătoarea Ioana Morar, care, deşi îşi face lucrarea de doctorat cu avocatul Gheorghiţă Mateuţ, apărătorul lui Sorin Apostu, aceasta a preluat cazul. La ora 17.30, avocaţii au intrat în sala de judecată pentru a studia dosarul. Ordonanţa de reţinere emisă de procurori pentru Sorin Apostu expira la ora 21.00. La închiderea ediţiei, instanţa nu a luat o decizie.

"Nu ştiu dacă există şi contracte de asistenţă juridică, aceste date le are numai patronul austriac."
Dan Ruşcă
directorul Brantner Servicii Ecologice

Cadouri şi vacanţe

Surse apropiate anchetei spun că afaceristul Simion Mureşan ar fi fost în concediu în Austria împreună cu Apostu şi i-ar fi plătit primarului şi o altă vacanţă în Dubai. Mustafa Bekar i-ar fi plătit Monicăi Apostu mai multe haine luate din mall.

Averea lui Sorin Apostu

Cele mai multe proprietăţi imobiliare pe care le deţine Sorin Apostu au fost obţinute prin moştenire. Acesta are o casă de 185 de metri pătraţi în Cluj-Napoca, moştenită de soţia sa, Monica Apostu, dobândită în 1996. Apostu mai are o casă de 100 de metri pătraţi în Focşani, judeţul Vrancea, primită ca donaţie. În 2003, Sorin Apostu a dobândit un apartament de 35 de metri pătraţi în Cluj-Napoca şi în 2008 şi-a construit o cabană de 98 de metri pătraţi în Câmpeneşti, comuna Apahida, judeţul Cluj. În plus, primarul mai are un teren agricol în extravilanul comunei Cristeşti, judeţul Mureş, de 6,03 hectare, şi au autoturism Audi A4 cumpărat în 2008. Potrivit ultimei declaraţii de avere postată la 6 iunie 2011, Sorin Apostu a obţinut anul trecut  43.847 de lei de la Primăria Cluj-Napoca şi un venit de  32.849 de lei ca profesor universitar la USAMV. Soţia sa, Monica Apostu, avocat, a obţinut un venit de  269.475 de lei în anul 2010.

Cristian Preda: „Să fie suspendat din partid"

Valentina Deleanu

Europarlamentarul PDL Cristian Preda a cerut suspendarea din partid a primarului Clujului, Sorin Apostu, considerând că „toate amânările şi scuzele sunt total neproductive pentru partid". „Este evident că astăzi se întâmplă lucruri de neimaginat sub alte guvernări, cum ar fi cea pesedistă, când toţi erau protejaţi. Trebuie însă să demonstrăm şi noi, în partid, că avem încredere în Justiţie. Apostu ar trebui să fie suspendat, iar, în cazul în care suspiciunile se adeveresc, ar trebui să fie exclus din partid. Asta dacă nu vrem să ne asemănăm cu Adrian Năstase", a declarat Cristian Preda pentru „Adevărul".

Primarul Apostu (mijloc) a fost dus ieri în faţa Instanţei   Foto: mediafax

Cristian Preda, un critic obişnuit al conducerii PDL



Ceilalţi democrat-liberali au fost însă mai rezervaţi în ceea ce-l priveşte pe Apostu, chiar dacă recent a fost adoptat un Cod etic cu pedepse aspre pentru cei care „calcă strâmb". Singurul care a mai vorbit despre posibilitatea suspendării a fost şeful deputaţilor PDL, Mircea Toader. În opinia sa, cazul Apostu afectează PDL din punct de vedere al imaginii.

Traseul politic

Primarul Clujului, Sorin Apostu (43 de ani), este membru al PDL din 1999, iar în perioada 1998-2001 a fost director adjunct al Direcţiei Sanitar-Veterinare Cluj. În 2004, Apostu a fost ales consilier local, funcţie din care a demisionat la scurt timp pentru a o ocupa pe cea de director tehnic în Primăria Cluj, condusă la acea vreme de Emil Boc. La alegerile din 2008, Sorin Apostu a ajuns din nou în Consiliul Local, iar în iunie a fost ales viceprimar al oraşului. În decembrie 2008, când Emil Boc a renunţat la funcţia de primar al Clujului pentru postul de premier, Sorin Apostu a preluat funcţia de primar interimar. La alegerile care au urmat, el a fost desemnat candidatul PDL pentru fotoliul de primar.

În campania electorală, el a fost susţinut intens de proaspătul prim-ministru Emil Boc. Sloganul de campanie a fost „Am început împreună, continuăm împreună". Apostu a câştigat în februarie 2009 alegerile din primul tur.

Sorin Apostu a fost, din 2007, vicepreşedinte al filialei Cluj-Napoca a PDL, iar în 2 aprilie 2011 a fost ales preşedinte al filialei, fiind singurul candidat la această funcţie. El este şi vicepreşedinte al organizaţiei judeţene Cluj a PDL.

Cristian Preda, un critic obişnuit al conducerii PDL
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite