Societate

articolul anterior articolul urmator

Ştirile noastre cele de toate zilele

21
22 Jul 2016 17:31:06
Nicolae Manolescu

Scurt timp după Revoluţie, fiul meu mi-a relatat o întâlnire cu un ziarist american, invitat în România la abia înfiinţata Facultate de Jurnalism a Universităţii bucureştene. Fiul meu se număra printre inginerii, el fiind geolog, care ieşiseră în şomaj după ce „grămada de fier vechi”, cum numise primul-ministru al epocii industria comunistă, fusese vândută bucată cu bucată.

Pe fiul meu, proaspăt şomer, îl angajase Augustin Buzura la Fundaţia Culturală şi lucra la o revistă pentru străinătate. Ca şi majoritatea colegilor lui, nu ştia ce şi cum trebuie să scrii într-un ziar. Numărul cotidianelor şi hebdomadarelor de tot felul crescuse exponenţial cu începere din 1990, dar ziariştii, ia-i de unde nu-s. Primele promoţii de absolvenţi vor veni după patru ani. Învăţând meserie de la profesori care nu erau jurnalişti de meserie. Facultatea de profil fusese desfiinţată pe când eram eu student, la mijlocul anilor 1950, şi înlocuită, mult mai târziu, cu Academia „Ştefan Gheorghiu”, unde jurnalismul era conceput ca o ramură a ideologiei de partid.

Ce le spusese cursanţilor benevoli ziaristul american? Le spusese cum se scrie un articol sau un reportaj. Între altele, le recomandase să înceapă de fiecare dată cu o scurtă introducere care să rezume tema. Nu de alta, dar pentru ca cititorul eventual să aibă latitudinea de a citi sau nu textul, în funcţie de capacitatea autorului de a-i capta interesul. O politeţe, dar şi o indicaţie structurală. Le făcuse apoi deosebirea între informaţie şi ştire de presă. Le atrăsese atenţia asupra interpretării diferite date de către americani şi, respectiv, de către europeni raportului dintre informaţie şi comentarea ei. (Am văzut eu însumi, cu ani în urmă, rezultatul colaborării dintre câţiva jurnalişti din SUA şi tot atâţia din Franţa la un număr dintr-un hebdomadar francez pe aproximativ aceleaşi subiecte: în paginile redactate de americani, prevala informaţia, în cele datorate francezilor, comentariul!). Sunt sigur că toate aceste lucruri fac obiectul manualelor de jurnalism din întreaga lume. Nu sunt sigur, spre a nu spune dimpotrivă, că sunt şi respectate.

Unu: este evident, bunăoară, în media îndeosebi, că nu cunoaşte exact ce înseamnă o ştire de presă. Confundată de obicei cu informaţia brută şi senzaţională, ştirea poate fi orice produce rating, de la izmenele portarului Naţionalei maghiare de fotbal la datoriile restante ale unui manelist, de la Brexit la preferinţele sexuale ale unui top model cu poalele deopotrivă de scurte ca şi mintea. O problemă este şi că aceste pseudo ştiri, cele mai numeroase, sunt incorect ierarhizate, într-un talmeş-balmeş care n-are alt scop decât să ne împiedice să trecem pe alt canal. Ştirea nu e neapărat o informaţie ieşită din comun. Şi ea trebuie să intereseze pe cât mai mulţi, dar nicidecum exclusiv pe amatorii de cancanuri. Altfel spus, e de datoria redactorului să stabilească dacă ştirea prezintă sau nu un interes general. În caz contrar, nu e vorba de o ştire care merită a fi transmisă pe post. Mai exact, ea poate face obiectul unor emisiuni sau posturi consacrate acestui tip de informaţie de scandal, cancanieră, dar nu celor de ştiri.

Toată lumea îşi dă cu părerea despre toate, crainici, moderatori, invitaţi, indiferent de competenţă sau de experienţă.

Doi: tot mai des de la o vreme, buletinele de ştiri sunt concurate de talk-showuri. E vorba de lucruri diferite. Un talk-show e o reuniune de comentatori care se referă la o ştire sau la mai multe, de regulă recente. Buletinul de ştiri trebuie să ofere ştiri, nu comentarii. Amalgamul e periculos, reprezentând un pas înainte pe calea transformării televiziunii dintr-o modalitate de a informa publicul într-una de a-l manipula. Cu atât mai periculos, cu cât fiecare canal TV îşi convoacă de regulă comentatorii care îi împărtăşesc opinia politică şi transmit anchete sau sondaje care susţin această opinie. Recent, ca să facă plăcere unui lideral unui partid important aflat în studio, un post TV a prezentat un reportaj în care toţi, absolut toţi, cei chestionaţi declarau nonşalant că susţin politica partidului cu pricina. Liderul, care făcuse minunat faţă tuturor provocărilor redactorului, şi-a dat în petic, de data asta, un zâmbet de satisfacţie inundându-i obrazul şi lăsându-l fără replică. Aha, mi-am spus, degeaba am crezut că eşti cu adevărat un om politic serios! Confuzia de planuri se observă şi din faptul că nu se mai face aproape nici o deosebire între crainici şi moderatori. Aceiaşi sunt distribuiţi în ambele roluri, care sunt totuşi diferite.

Trei: mai există şi confuzia între ştire, pe de o parte, informaţie sau opinie, pe de alta. Toată lumea îşi dă cu părerea despre toate, crainici, moderatori, invitaţi, indiferent de competenţă sau de experienţă. E un mod de a extinde şi permanentiza o stare de referendum. În loc ca referendumul să fie un mod excepţional de a afla opinia generală, el devine regula unei dezbateri cotidiene, practic neîntrerupte, la care participă indivizi care se consideră eşantioane din societatea actuală, reuniţi în ideea că pot da socoteală de interesele şi dorinţele întregului popor, cu sau fără drept de vot, acum şi în vecii vecilor, amin.

Patru: în aceste condiţii, nimeni nu mai înţelege cu adevărat nimic. Din păcate, doar puţini îşi dau seama că nu înţeleg. Cei mai mulţi înţeleg ce vor aşa-zişii purtători de opinie să-i facă să înţeleagă. Ferice de cei din urmă, vai de cei dintâi!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

21 Comentarii

Bănăţanu v.2
22.07.2016, 18:28:44

Pe toate canalele media nu am avut niciodată informații, ci doar „știri” destinate să ne manipuleze opiniile, domnule Manolescu. Fiul dumneavoastră șomer (ce, „ca și majoritatea colegilor lui, nu știa ce și cum trebuie să scrii într-un ziar”) ar fi trebuit să-și caute de lucru în domeniul pentru care a fost școlit. Păcat de cariera lui: putea ajunge un geolog de ispravă, că ziarist n-a prea devenit.

0 (6 voturi)
Targeted I
22.07.2016, 18:54:12

M-au ars toata ziua in ceafa si in cap. Nu pot sa scriu, nici sa stau pe picioare, nici sa gandesc...Batjocura cat e ziua de lunga; de obicei o tin asa cat e lumina si caldura afara. Spre seara ma mai lasa pret de vreo 2-3 ore cat sa-mi amintesc de mine, sa nu innebunesc, pe urma, de la capat, pe timpul noptii se reia supliciul. N-ai ce sa ceri animalelor, sunt setati pe un singur mod, nimic nu-i poate opri. Imi da unul in cap 8, 10, 12 ore, cat i-o fi tura, iese, se duce si se odihneste, altul intra si ma ia la trei pazeste. Pe cand oboseste asta, vine altul si-l inlocuieste la randu-i. Pentru mine e mereu la fel, sunt batut in cap toata ziua prin rotatie. Asta e justitia si democratia anului 2016. Ce sa ne mai uitam in alte parti cand avem aici incalcari ale drepturilor omului cu ghiotura!

0 (2 voturi)
Tagetes
22.07.2016, 19:08:56

Stirile au trebui sa informeze nu sa manipuleze. Model de stiri nemanipulatoare: Stirea 1 (dinainte de 89) In Bucuresti se construieste un nou cartier Militari cu 82 de blocuri aproape 7000 de apartamente, se vor planat 300 de mii de arbori, arbusti si trandafiri si se vor rasadi 14 milioane de flori.... intreprinderea Zarea va livra 11 milioane sticle de suc natural de fructe si 2 milioane sticle de sampanie...La Sala Palatului va avea loc premiera fimului Padurea Spanzuratilor in regia lui Liviu Ciulei".( Magazin Isoric In Bucuresti acum 50 de ani) Stirea 2( dupa 89) Potrivit statisticilor europene, un litru de motorina costa pe 11 ianuarie un euro la pompele din România si 0,9 euro in Austria. În România, mai bine de 35% din necesarul intern de petrol este acoperit din productia interna, aproape în totalitate de Petrom, singurul producator local de petrol si gaze, controlat în proportie de 51% de austriecii de la OMV. În Austria însa, mai bine de 90% din necesarul pietei este asigurat prin importuri. Daca ar fi sa comparam în functie de salariul mediu net, un român si-ar putea face lunar, în medie, 8 plinuri la masina, în vreme ce un austriac ar alimenta de 43 de ori din banii pe care îi câstiga. Stirea 3 (concluzii): Fara economie , fara armata , fara educatie Romania are totusi "Parteneriatul strategic" si un fel de "Slugă la dârlugă" a romanilor prin lume, cata vreme mai rezista UE.

0 (4 voturi)
Paun Al
22.07.2016, 19:55:13

Stirile , comentariile , diverstismentul... intra in "rezonanta" cu mintile , cu constiintele oamenilor . Minti mai citite , mai putin citite , mai organizate , mai putin dezorganizate ,mai credule , mai ratioanle , mai manipulabile , mai putin manipulabile . Ratingul televiziuinilor , a mediei arata destul de bine cu ce rezoneaza consumatorii . Arata calitatea consumatorilor . Media , ca si comerciantul , bancherul , politicianul... are vreun interes sa educe publicul , sa-l faca sa poate alege ? Sa accepte , sau sa poata respinge "produsul " in cunostinta de cauza ? Evident ca nu , interesul lor este sa-si vanda produsul . Si vor face orice sa-l vanda . Stirea , opinia , informatia in lumea de azi trebui corelata cu profitul material , sau de alta natura a celui ce o vinde , o difuzeaza . Pescuitori in apele tulburi ale constiintei umane .

+3 (3 voturi)
Nirolf
22.07.2016, 20:00:41

Informatia bruta , decojita de balastul ce impiedica accedere imediata la miez , semnifica informatia . Stirea de presa trebuie sa tina atentia receptorului (cititorului , telespectatorului) treaza . Acesta este motivul pentru care imbraca "haina senzationalului" sau macar are ingrediente de acest fel intr-o proportie decenta . Televiziunea este principalul "raspandac" a "ideologiei" cercurilor de interese iar slujbasii nu este obligatoriu sa fie jurnalisti . Pot avea pregatire in cele mai diverse domenii : baiatul dv sau Tudor Popescu - ingineri , altii profesori , medici si chiar cu meserii exotice M Gadea - pastor Tanasescu - preot , M Badea - exchibitionist etc . Stirea este exploatata prin diverse comentarii a unor "experti" in diverse domenii astfel incat aceiasi stire bruta stand la baza demonstratiei ca albul este negru si invers , functie de interese . Acesti experti au generat meseria de invitat permanent la diverse televiziuni , M Cuvica find regele neincoronat al acestora expert in "jos Basescu!" , Hanibal Dumitrescu , Pieleanu experti in psihologie ,prof Stan expert in glumite de "Terasa Fericirii" , iar doamna TATOIU experta in orice misca sau nu misca etc Impietrit de admirtie , poporul sta cu mana la gura si cu ochii cat cepele ,avid s soarba din intelepciunea acestor titani de Ferentari . Asa se formeaza opinia sociala . Electoratul astfel format se prezinta la vot si-si exercita acest drept fundamental intr-o deplina cunostinta .

+5 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (21)

Modifică Setările