Ţara în care bolnavii de cancer nu au acces la radioterapie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO România nu dispune nici de suficienţi medici specializaţi în radioterapie
FOTO România nu dispune nici de suficienţi medici specializaţi în radioterapie

Deşi 80.000 de români află anual că suferă de cancer şi două treimi din ei au nevoie să facă radioterapie pentru a supravieţui, jumătate nu ajung să facă tratamentul care să îi ţină în viaţă.

Asta pentru că în România există doar 41 de aparate de radioterapie, mai mult de jumătate din ele fiind concentrate în Bucureşti-Ilfov şi Cluj. Alte cinci aparate se găsesc în sud-estul ţării. 

Însă pe lângă distribuţia inegală a aparaturii, nu de puţine ori curele de terapie au fost întrerupte pe motiv că acceleratoarele (aparate de radioterapie, n.red.) s-au stricat. 

„Pacienţii cu cancer sunt condamnaţi la moarte în România. Bugetul pentru radioterapie s-a diminuat considerabil, iar o parte din pacienţii care au început tratamentul anul trecut nici măcar nu îl pot continua. În toate centrele de radioterapie sunt bani mai puţini pentru că s-a mers pe un istoric, deşi numărul de pacienţi care au nevoie de astfel de terapii creşte de la an la an”, a declarat, pentru „Adevărul”, Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC). 

Doar în judeţele Constanţa, Călăraşi, Ialomiţa şi Tulcea s-au înregistrat, la nivelul anului 2017, 4.141 de cazuri noi de cancer, iar în primele două luni din 2018, pe aceeaşi rază au fost confirmate peste 2.000 de cazuri, potrivit Centrului de Cercetare şi Evaluare a Serviciilor de Sănătate. În ciuda numărul mare de cazuri nou-confirmate, Constanţa întâmpină probleme majore din perspectiva tratării pacienţilor oncologici.

Un singur aparat pentru toată zona Dobrogei  

Asta pentru că, în zona Dobrogei, centrul de radioterapie de stat de la Galaţi este închis temporar, iar cel de la Spitalul Judeţean Constanţa nu mai funcţionează de la începutul anului 2016, o alternativă pentru bolnavi fiind singurul centru de radioterapie din Constanţa, care deserveşte şi judeţele limitrofe. 

„În prezent, pe lista de aşteptare sunt 100 de persoane”, spune medicul radioterapeut Ovidiu Păguţe, care atrage atenţia asupra consecinţelor pentru pacienţii care nu beneficiază în timp util de terapie.

„Dacă pacientul este diagnosticat iniţial, în stadiu precoce, o întârziere a acestui tratament duce la creşterea tumorii, la metastaze, la afectarea ganglionilor regionali şi, ulterior, la afectarea organelor învecinate. Astfel, ajungem de la o viză curativă la una paliativă”, a explicat medicul. 

Centrele de radioterapie din ţară, care oferă servicii decontate prin sistemul de asigurări de sănătate, se află în Bucureşti, Iaşi, Cluj, Sibiu, Braşov şi Timişoara, şi au liste de aşteptare de câteva luni. 

„Din punctul meu de vedere, România acoperă în momentul de faţă 30% din necesarul de radioterapie. Mai sunt pacienţi care merg în străinătate şi achită din buzunar aceste cure de radioterapie sau pleacă pe formular E112”, a conchis Cezar Irimia.

500 de pacienţi trataţi anual de un aparat 

Studiile de specialitate apreciază că un aparat performant, utilizat cu respectarea condiţiilor şi a protocoalelor terapeutice, nu poate trata mai mult de 500 de pacienţi anual. Prin urmare, România ar avea nevoie, în momentul acesta, de 80 de accelaratoare performante, fără să ne gândim la aspecte tehnice care le pot indisponibiliza temporar. 

Cifrele arată că în ţara noastră sunt autorizate 41 de aparate de radioterapie, dintre care opt sunt de ultimă generaţie, 26 sunt noi, dar nu cu performanţe similare primei categorii, iar şapte sunt aparate vechi. Alte două sunt în curs de montare sau în procedură de autorizare.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite