Societate

articolul anterior articolul urmator

Ţara în care şi-a băgat Dracul coada

14
17 Jan 2018 07:36:21
Doru Pop
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea / 15 ian 2018
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea / 15 ian 2018

Noi, românii, nu suntem niciodată de vină. Ne place să dăm vina pe alţii. Responsabilitatea este mereu a altora. Istoria nedreaptă, invaziile străine, Soros sau multinaţionalele, puteri malefice ori conspiraţii din umbră. Toţi ceilalţi sunt de vină, numai noi nu.

Aşa se explică de ce, dacă România este marcată de o instabilitate guvernamentală specifică democraţiilor lumii a treia, nu este vina partidului de guvernământ. Pentru că, după cum spunea secretarul general adjunct al celui mai mare partid autohton, Codrin Ştefănescu, responsabilitatea aparţine unui drac care „şi-a băgat coada în PSD”. Preşedintele aceluiaşi partid, anunţând căderea celui de-al doilea premier din ultima jumătate de an, a reluat ideea intervenţiei misterioase. Un „personaj veninos”, care a otrăvit fântâna minunilor din partidul social-democrat, a făcut „mult rău”. Cine este acest şarpe veninos, această fiinţă ocultă, nu ştim.

La noi Răul nu este niciodată intern, nu le aparţine celor care îl produc, ci unor forţe obscure. Deculpabilizarea şi derobarea de vinovăţie sunt practici care arată infantilismul vieţii noastre publice.

Aidoma copiilor care dau vina pe câinele familiei pentru dispariţia temei de casă, responsabilii politici de la noi nu sunt, de fapt, răspunzători pentru nimic. De vină sunt ba multinaţionalele, după cum credea ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, care acuza firmele occidentale că dezvoltă fabrici doar în vestul ţării, proiectând imaginea unui complot al multinaţionalelor împotriva cetăţenilor din unele regiuni ale României. Ba de vină este Soros sau ocultele străine, după cum afirma Preşedintele Senatului, care enunţa mesaje cu iz naţional-socialist despre modul cum „diplomaţii străini” intervin în România pentru a „promova firmele şi interesele lor”.

Sunetul vocii lui Nicolae Ceauşescu, clamând în ultimele ore ale regimului său autocratic principiul „neintervenţiei în treburile interne” şi prezenţa agenturilor, răsună încă în politica românească. Plecarea premierului României, economul public cu banii ţinuţi la ciorap, nu face decât să confirme paranoia cu iz misticoid. Cineva răuvoitor bagă zâzanie şi pune la cale planuri malefice. Cine e de vină pentru toate aiurelile care afectează România de la preluarea puterii de către PSD, pentru prăbuşirea leului şi scăderea puterii de cumpărare, pentru eşecul proiectelor de infrastructură sau pentru incapacitatea de a atrage fonduri europene? Dracul e de vină!

Incapacitatea de a ne asuma responsabilităţi, de a ne accepta vinovăţia şi de a ne recunoaşte public greşelile e de fapt problema psihicului nostru colectiv.

Nu noi am fost de vină pentru că regimul Ceauşescu a rămas la putere mult după ce socialismul de stat se prăbuşise în Est, la fel cum nu noi am fost de vină că am ales un partid retrograd să conducă România la ultimele alegeri. Nimeni nu e de vină un ministru ia decizii greşite, când instituţiile publice au randamente zero, nimeni nu e de vină când oameni nevinovaţi sunt târâţi prin justiţie, nimeni nu e de vină dacă dispar bani din instituţiile publice, nimeni nu e de vină că în ţara aceasta totul merge de-a-ndoaselea.

Dacă există un Aghiuţă malefic, un mic demon cu specific naţional, atunci el este iresponsabilitatea şi incapacitatea de a ne asuma vinovăţia. Când vor merge bine lucrurile în România? Dracul ştie!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

catalin toader
17.01.2018, 08:11:52

Daca facut prostia sa-si bage coada in PSD, Dracul poate fi sigur ca ramane fara ea. Daca precedenta criza guvernamentala avea accente care frizau absurdul si care ne-au lasat cu gura cascata, de data asta, nici macar sa injur nu mai am puterea. Pai bine, ba, iresponsabililor, nu puteati sa aveti rabdare, macar pana pleca omul ala? (vorbesc de premierul japonez, evident).

+7 (7 voturi)
Octavian Serban
17.01.2018, 09:28:24

Nu prieteni! Dracul asta este foarte bine definit. Su. nt partidele de opozitie incapabile de un program altrnativ. Doar sa tipi in parlament ce rau e PSD-ul fapt alminteri adevarat fara sa propui ceva altceva nu va scoate oamenii la vot. Fara un program alternativ ne batem gura degeaba nu se va schimba nimic iar cetatenii nu pot propune programe alternative decat prin intermediul partidelor. Iar astea dorm. Cum at fi daca un partid at propune modificarea legilor justitieii in sensul copierii modelului Danez considerat cel mai bun din lume. Insumarii pedepselor in locul comasarii lor. Inasprii pedepselor pentru coruptie in locul imblanzirii acestora.

+4 (4 voturi)
Radu Mircea
17.01.2018, 09:31:07

# Domnu' Pop , ori ati gresit dvs. ori si-a schimbat Dragnea numele . Pai Dracul ala care amesteca apele in PSD cu coada lui cea virtoasa , este chiar Dragnea care ar face orice sa scape de pirnaie .

+7 (9 voturi)
Paun_Al
17.01.2018, 10:09:42

Dragnea face ce vrea muschii lui ...pentru ca i se permite ... de gasca lui de oportunisti , si de populatia incapabila sa faca ceva pentru tara asa .

+6 (6 voturi)
Paun_Al
17.01.2018, 10:07:37

Responsabilitatea pentru ce spunem si ce facem se obtine prin educatie ... Nu ne pica din cer . "Persoanele incompetente apreciază eronat competența lor ca fiind mult mai mare decât în realitate. Acest comportament se datorează incapacității persoanelor respective de a-și recunoaște nivelul lor, tocmai din cauza lipsei lor de cunoștințe în domeniu.".... Iar daca ceva iese prost ...de vina sunt altii .

+5 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (14)

Modifică Setările