Societate

articolul urmator

Ţara spectatorilor binevoitori

12
26 Nov 2017 08:14:38
Adrian Hatos

Lecţia tulburătorului incident medical al Stelei Popescu nu este, în primul rând, una de morală personală, ci una de politică publică, în măsura în care cele două domenii pot fi separate. Utopia mea românească este una educaţională, care ar produce generaţii de cetăţeni activi, capabili să înţeleagă problemele lumii în care trăiesc şi să acţioneze eficient pentru soluţionarea lor.

În urmă cu câteva săptămâni, ne miram la scenele filmate de nişte gură-cască la un accident auto urmat de incendiu în care s-a văzut bine cum pompierii, ajunşi oricum cu mare întârziere, se străduiau să stingă o maşină în flăcări în timp ce la câţiva metri mai încolo două femei rănite grav se zbăteau în chinuri. Tot în zilele acelea auzisem o ştire despre intervenţia echipajului unei ambulanţe private în urma căreia o persoană a murit: personalul de pe maşina de urgenţă nu ştia să execute nici măcar manevrele minime de prim ajutor.

Dacă înşişi oamenii în uniformă nu ştiu ce să facă în situaţii de urgenţă, de ce ne revoltăm de lipsa de reacţie a publicului de la Gala Femeilor de Succes din Bucureşti la simptomele de atac vascular cerebral manifestate pe scenă de Stela Popescu?

Spaţiul public este inundat în aceste zile triste de concluzii moralizatoare pripite, la fel de inoportune ca şi multe dintre intervenţiile stângace şi panicate ale autorităţilor pe care le vedem dând greş de prea multe ori.

Au vrut pompierii să lase femeile accidentate care se zvârcoleau în stradă să moară? Au ignorat, cu un cinism înfiorător, doamnele şi domnii de succes de la gala unde a vorbit incoerent răposata Stela Popescu suferinţa acesteia? Pirotehniştii de la ultimul spectacol Goodbye to Gravity au intenţionat să producă dezastrul, aşa cum insinuează unele minţi rătăcite? Copiii de la maternitatea Giuleşti au murit victime ale unui complot monstruos ţesut de asistente şi de personalul administrativ? 

Rezultatul acţiunii colective şi al celei organizaţionale nu depinde doar de bunăvoinţa participanţilor.

Nici vorbă.

Fiecare dintre oamenii la care am făcut referire, şi mai toţi ceilalţi prinşi în nefericite situaţii similare, au avut şi vor avea în majoritatea cazurilor cele mai bune intenţii. Lecţia tulburătorului incident medical al Stelei Popescu nu este, în primul rând, una de morală personală ci una de politică publică, în măsura în care cele două domenii pot fi separate.

Din păcate, aşa cum arată şi situaţiile enumerate, rezultatul acţiunii colective şi al celei organizaţionale nu depinde doar de bunăvoinţa participanţilor. Pentru a acţiona eficient oamenii cuprinşi sau necuprinşi în organizaţii, au nevoie şi de alte ingrediente.

În primul rând, de competenţe practice, de viaţă, dar şi de competenţe civice şi socio-emoţionale. Un cetăţean mediu ar trebui să ştie să recunoască situaţiile care necesită intervenţii de urgenţă, ar trebui să cunoască manevre de prim-ajutor dar şi să înţeleagă şi să practice responsabilităţile sale cetăţeneşti şi să fie capabil să înţeleagă şi să depăşească costurile psihosociologice pe care acţiunea în grup le presupune. Să exprime punctul propriu de vedere, dacă i se pare important, chiar dacă riscă să se facă de râs. În rândul competenţelor fundamentale, funciarmente deficiente acum, intră şi gândirea critică - spiritul alert, sceptic -reflexiv, care ar trebui să îl ferească pe fiecare de manipulările ideologice şi de marketing, sau de aberaţiile ştirilor false şi ale pseudo-ştiinţei de exemplu.

În al doilea rând, e nevoie de o conducere eficientă. Softurile performante, elicopterele şi procedurile nu folosesc prea mult dacă în continuare în diverse posturi publice ajung oameni incompetenţi sau iresponsabili. Fiecare funcţionar corupt sau incompetent este un pericol în plus pentru siguranţa cetăţeanului - iar avizele date pe ochi frumoşi unui bar care apoi arde ca o torţă cu clienţi cu tot sunt exemple-şcoală. Funcţionarii publici bine pregătiţi şi cu simţul datoriei publice vor face instituţiile să funcţioneze corect atât prin exemplu şi coordonare personală cât şi prin angajarea altor funcţionari potriviţi.

Scenariul optimist pentru varianta nereformării voluntare a statului, după ce am decontat pierderile umane pe care actuala situaţie le provoacă prin emigraţie, este cel a societăţii care se educă şi se auto-organizează ignorând statul cu inerţiile şi pudorile sale.

Sunt sceptic că aceste ingrediente vor fi furnizate în mod organic în timpul vieţilor noastre. Ar fi nevoie nu doar de un stat reformat care ar promova în vârf lideri politici strălucitori şi dedicaţi interesului public dar şi de o educaţie radical transformată. Utopia mea românească este una educaţională, care ar produce generaţii de cetăţeni activi, capabili să înţeleagă problemele lumii în care trăiesc şi să acţioneze eficient pentru soluţionarea lor. Şi care ar fi, evident, independenţi ideologic de stat şi de diversele lui aparate (mass media, biserică etc.).

Scenariul optimist pentru varianta nereformării voluntare a statului, după ce am decontat pierderile umane pe care actuala situaţie le provoacă prin emigraţie, este cel a societăţii care se educă şi se auto-organizează ignorând statul cu inerţiile şi pudorile sale. Istoria SMURD, a reţelei citostaticelor dar şi evenimentele din februarie-martie acest an au arătat că, în marile oraşe universitare mai ales, există o masă critică de oameni dispuşi şi capabili să participe la furnizarea de bunuri publice, inclusiv la influenţarea politicilor publice în forme care se opun mecanismelor adeseori osificate şi corupte ale statului.

Abia când această parte a societăţii va fi suficient de puternică, iar la galele în care se celebrează poveştile de succes vor fi mai puţine personaje mondene sau clienţi ai statului şi mai mulţi oameni capabili să recunoască un atac vascular cerebral vom putea vorbi cu temei de stat paralel. Şi ne vom dori să fim cât mai aproape de el când ne va fi greu şi, dacă se poate, să înlocuiască statul actual.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

Iulian Arion
26.11.2017, 08:37:07

"Softurile performante, elicopterele şi procedurile nu folosesc prea mult dacă în continuare în diverse posturi publice ajung oameni incompetenţi sau iresponsabili." Asa este! Domnul Busoi este cercetat penal pentru practici de tip mafiot comise in perioada cand era seful casei nationale de sanatate. Eu nu cred ca omul a comis ceva constient fiind de consecintele actului sau. Nu cred ca era constient pentru ca nu avea profesia necesara si codul etic al acesteia, pe vremea cand detinea functia respectiva. Asta nu-l absolva de raspunderea penala si financiara. Domnul Busoi a tinut o cuvantare la congresul tineretului PNL. Spunea: "Inainte de a fi pe afisul electoral, trebuie sa lipsti afise electorale" Asa se face procesul de selectie in toate partidele din Romania: Intrecerea intre cei care lipesc afise electorale!

+6 (6 voturi)
piatidesiatitri
26.11.2017, 09:02:03

Iulian Arion " Asa este! Domnul Busoi" Tare asta, dar totusi domnul Busoi participa la emisiuni la Antena 3 deci nu cred ca ar trebui sa aibe probleme cu DNA.

+1 (3 voturi)
Utilizator Adevărul
26.11.2017, 09:09:35

Comentariu considerat abuziv.

Iulian Arion
26.11.2017, 09:29:32

Una din manipularile promovate in mass media, de catre elementele declasate ale fostei securitati si nomenclaturi de partid, este aceea ca parlamentul este suveran. Este singurul for legiuitor, dar parlamentarii nu sunt suverani! Parlamentarii se considera si actioneaza ca niste suverani, votandu-si privilegii si imunitati. Vor raspunde pentru uzurparea suveranitatii cetatenilor. Suveranitatea apartine cetatenilor. In virtutea acestei suveranitati, care nu este transferabila celor alesi, poporul iii investesc cu responsabilitatea adoptarii legilor. Legile trebuie sa fie morale (echitabile) pentru ca daca sunt inechitabile, legimeaza crima. Izvorul de drept al suveranitatii cetatenilor este constitutia Romaniei. Suveranitatea ARTICOLUL 2 (1) Suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum. (2) Nici un grup şi nici o persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu. Este lesne de observat cum suveranitatea este exercitata in Romania de catre parlamentari si prim ministru, in nume propriu, in dispretul Constitutiei si al cetatenilor.

+4 (4 voturi)
Radu Mircea
26.11.2017, 10:13:40

# lulian Arion Eiiii ... Ce frumos suna Constitutia cind o citesti mata Nene lulian . Nu stiu cum dracu insa , in viata de toate zilele , lupii au ajuns paznici la oi . Si nu numai ca le pazesc ( sanchi ) da' ei stabilesc si regulile turmei in virtutea faptului ca TURMA I-A ALES . Pai sa nu-ti dai cu tesla-n oaie ??? Ca proasta a mai fost oaia cind a ales , sau a refuzat sa aleaga ???

+2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările