Nouă iniţiativă anti-fumat în Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO 123 RF
FOTO 123 RF

Un pericol din ce în ce mai mare pentru adolescenţi, ţigările şi dispozitivele electronice ar putea fi interzise în spaţiile publice închise, la fel ca şi ţigările clasice.

Cu toate că are un caracter preventiv, iniţiativa legislativă, care apariţine senatorului USR Cristian Ghica, a primit un aviz negativ de la Comisia pentru drepturile omului pe 17 septembrie. Chiar şi aşa, parlamentarul spune că aşteaptă cu interes votul de la Comisia de sănătate din Senat şi că speră ca acesta să nu fie unul negativ. 

„E important să asimilăm ţigările cu tutun încălzit şi ţigările electronice celor obişnuite şi să nu mai fie permis ca ele să fie folosite în spaţii publice închise”, a explicat Ghica. 

Specialiştii din domeniu susţin această iniţiativă, mai ales că dispozitivele cu tutun încălzit dar şi ţigările electronice au început să fie din ce în ce mai utilizate de elevi, chiar şi în incinta şcolii. 

„Orice conţine nicotină trebuie interzis. Deşi nu putem interzice total tutunul, nu văd de ce ţigările electronice ar trebui să aibă un regim diferit. Motivul pentru care s-a interzis fumatul în spaţiile publice închise ţine şi de protecţia celor din jur dar legea a fost dată pentru a descuraja fumatul. Iar cifrele au demonstrat că în România efectele au fost similare cu cele din străinătate”, a explicat medicul Magdalena Ciobanu, coordonatorul programului Stop Fumat, pentru „Adevărul”. 

De ce se fumează cu astfel de dispozitive în licee

Medicul susţine că atât ţigările electronice sau cele cu tutun încălzit cât şi ţigările obişnuite împart acelaşi atribut: au nicotină, care este toxică pentru sistemul cardiovascular. 

„În licee se fumează cu astfel de dispozitive deşi ele nu ar trebui să ajungă la minori pentru că legea prevede interzicerea comercializării la cei sub 18 ani. După ce legea antifumat a intrat în vigoare, s-a demonstrat că numărul de spitalizări la copiii cu astm bronşic a scăzut, la fel şi numărul de infarcte. O astfel de iniţiativă, prin care aceste dispozitive sunt interzise, e binevenită”, a completat medicul pneumolog. 

Câţi români fumează zilnic

O altă problemă, arată specialiştii, e faptul că nu există cercetări care să evidenţieze cât de nocive sunt, de fapt, ţigările electronice şi cele cu tutun încălzit. 

„Nu există motive întemeiate ca în acest moment statul român să trateze diferenţiat ţigaretele clasice şi dispozitivele de fumat nou lansate pe piaţă. Pericolul consumului de tutun nu este exclusiv personal, ci şi unul social şi la adresa sănătăţii publice”, susţin medicii. 

Datele oficiale ale Eurostat şi Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii potrivit cărora în ţara noastră o cincime din populaţie fumează zilnic, iar 30% dintre aceste persoane au vârsta cuprinsă între 15-18 ani, dar şi că fumatul este responsabil pentru 26% din decesele bărbaţilor şi 9% din decesele femeilor din ţările în curs de dezvoltare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite