Societate

articolul anterior articolul urmator

A cui e biserica din România şi ce interese apără

91
22 Dec 2013 10:58:35
Lacrima Andreica

Am auzit cu toţii vorba din bătrâni conform căreia „să faci ce zice popa, nu ce face el”. Cu alte cuvinte, acceptă duplicitatea, minciuna şi prostia unui om doar pentru că are sutana pe dânsul, sutană care nu poate fi atinsă de vreo critică, mustrare ori vreo îndreptare. E iarăşi Crăciun. Poate măcar acum se vor trezi şi preoţii să facă ei mai întâi ce spun şi apoi să ne ceară şi nouă să facem la fel. Crăciun fericit!

Am auzit cu toţii vorba din bătrâni conform căreia „să faci ce zice popa, nu ce face el”. Cu alte cuvinte, acceptă duplicitatea, minciuna şi prostia unui om doar pentru că are sutana pe dânsul, sutană care nu poate fi atinsă de vreo critică, mustrare ori vreo îndreptare. Crede şi nu cerceta, e tot o vorbă preferată a celor ce-şi spală creierele zilnic cu zicerile medievale ale lumii în dorinţa de a-şi păstra confortul şi pe lumea asta şi pe cealaltă, căci a gândi şi a citi singur e mare belea şi stres, iar timpul trebuie folosit mai eficient, ca de pildă: pe reţele de socializare, şmecherindu-ţi aproapele, călcând buna cuviinţă în picioare pentru te miri ce răsplată a cărei durată în timp nu depăşeşte lungimea vieţii unei muşte şi alte asemenea preocupări înălţătoare.

Când scriu aceste rânduri o fac cu revoltă, iar în faţa ochilor am chipul trist al unei femei şi în minte povestea ei din pragul Crăciunului 2010, mai precis 17 decembrie 2010. Pe doamna Greta am întâlnit-o în studioul de televiziune într-o emisiune în care apăram amândouă dreptul la viaţă şi la educaţie al unei minorităţi. Chipul ei supt ar fi fost palid, însă paloarea se ascundea sub culoarea închisă a tenului, în cearcănele profunde şi violete de sub ochi, în culoarea uşor gălbuie din „albul ochilor”. Da, e rromă.

 În urmă cu exact trei ani, într-o noapte geroasă de 17 decembrie ea şi cei patru copii ai ei au fost  treziţi de bătăi în uşă violente. Toată strada a fost pusă în picioare, oamenii scoşi din case la fel. Puţinele lor bunuri au fost încărcate în cupele maşinilor de salubritate aduse, iar oamenii încărcaţi în cabinele acestora, sau pe unde-au încăput şi duşi pe rampa de gunoi a Clujului, la Pata Rât, sau mai exact, în imediata ei vecinătate. „Am fost puşi să semnăm nişte contracte de către angajatul Primăriei. Am vrut să citesc acel contract. Acolo scria că voi locui într-o casă cu baie şi bucătărie ca încăperi separate, dar boxa în care urma să locuiesc era de 16x16 metri, avea o baie improvizată şi nici urmă de bucătărie. Am refuzat iniţial să semnez. Însă am fost şantajată spunându-mi-se că dacă nu accept vor primi alţii locuinţa. Şi erau doar 46 de boxe, dar fuseseră evacuate 76 de familii”, îşi aminteşte Greta.  O privesc siderată. Mă aştept să-mi spună că li s-a cerut să poarte o stea cusută pe braţul stâng al hainei, ori vreo căciulă galbenă ţuguiată.  Dar ce a urmat a fost mai rău decât atât.

Oamenii, de etnie rromă despre care facem vorbire, locuiau în inima unuia dintre cele mai mari cartiere ale Clujului, în imediata apropiere a Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga” şi a actualului sediu al Consiliului Judeţean, la nici 10 minute de mers pe jos de centrul istoric al oraşului. Strada Coastei era pe atunci „ţigănie” cum îi ziceau clujenii. Cu toate acestea, acolo locuiau rromi ce puteau fi consideraţi ca integraţi într-o foarte mare măsură: aveau slujbe, copii mergeau la şcoli bune din Cluj, trăiau liniştiţi.  „Cu 72 de ore înainte să fim evacuaţi am fost anunţaţi că trebuie să plecăm de acolo. Nu aveam unde să mergem. Era iarnă, era o iarnă geroasă. Ni s-a spus că ne vor fi alocate locuinţe de urgenţă. Ni s-au dat nişte boxe în care ne-am înghesuit cu vecinii noştri mai puţin norocoşi, care nu primiseră nici măcar o boxă de felul acesta. Aşa am trăit până în primăvara următoare. Mulţi şi-au pierdut slujbele, copii au avut probleme cu şcoala, unii. De unde am fost aşezaţi până la prima staţie de autobuz sunt 1,5 km de mers pe jos. Maşină care să ajungă până acolo nu era. Abia a fost introdusă şi nici acum nu ne ajută prea mult pentru că nu vine la ore fixe”, povesteşte Greta. Aşa s-a născut o nouă comunitate în vecinătatea rampei de gunoi: comunitatea „de pe Coastei”.

Pe locul de unde au fost evacuaţi aceşti oameni, Biserica Ortodoxă Română a ridicat un campus destinat studenţilor la teologie, o construcţie enormă care domină peisajul, construind un bizar dar reprezentativ triunghi al puterilor în România: Biserica, Consiliul Judeţean, Biblioteca Judeţeană, iar campusul e în vârful dealului, deci… domină.

În toţi aceşti ani, eu personal n-am auzit ca biserica să se fi delimitat în vreun fel de acest abuz îndreptat împotriva unor cetăţeni ai Clujului, chiar dacă aceştia erau rromi. N-am văzut nici biserica şi nici pe reprezentanţii ei încercând să vină cu soluţii ori cu sprijin pentru oamenii care au fost evacuaţi ca în vremea nazismului şi a comunismului cel mai abject pentru ca BOR să aibă  campus în moţul dealului. Deci se poate spune că biserica este complice acestui demers.

A cui e această biserică? Cui slujeşte şi pe cine reprezintă?

Ca un amănunt amar – La inaugurarea campusului care  a avut loc cu câteva zile în urmă, Victor Viorel Ponta s-a prezentat să taie moţul, - pardon!, - panglica. Cetăţenii Clujului n-au protestat pentru apărarea semenilor lor, ci anti-RMGC. Bine-o fi şi aşa, măcar un lucru ne face să reacţionăm, deşi important e şi care lucruri ne fac să reacţionăm. Poate chiar mai importante sunt aceste lucruri decât reacţia în sine, pentru că ele vorbesc despre noi şi generează şi modul de reacţie.  Peste urletele şi huiduielile mulţimii activiştilor, peste vaierele pământului înregistrate în ţărâna îngheţată de sub biserică, s-au ridicat triumfaliste vocile preoţilor, ale seminariştilor interpretând colinde. Pustii colinde, pustii de suflet şi simţire. Vinovate colinde, pătate cu suferinţa semenilor pe care s-a clădit trufia unei instituţii golite de scopul ei iniţial.

E iarăşi Crăciun. Poate măcar acum se vor trezi şi preoţii să fie ei mai întâi buni creştini şi apoi să ne ceară şi nouă să facem la fel. Crăciun fericit!

Nota: La remarca unora dintre dvs, cititorii mei, revin cu o sursa de documentare: http://ziuadecj.realitatea.net/Document_Files/Articole/00103535/70m6r_romania-pata-rat-report-17-dec-2012-RO.pdf - Raportul Centrului european pentru drepturile rromilor pe tema evacuarii rromilor de pe strada Coastei, in 2010.

Alte surse: http://www.observatorulurban.ro/rromii-din-str.-coastei-cluj-forai-sa-se-mute-inainte-de-craciun.html

http://www.realitatea.net/victor-ponta-huiduit-la-cluj-activistii-de-la-rosia-montana-ii-cer-demisia_1333844.html

http://www.clon.ro/raport-despre-romii-evacuati-autoritatile-din-cluj-au-incalcat-drepturile-omului-si-au-oferit-conditii-de-locuire-sub-standard/1222489

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

91 Comentarii

calu
22.12.2013, 12:01:13

Sunt un adept al credintei,al Bisericii,dar asta nu ma impiedica sa spun ca,in cazul de fata,se putea construi un bloc pentru cetateni,chiar pentru rromi,nu un campus destinat studentilor.Aici trebuia sa intervina chiar...BOR ,adica putea refuza oferta facuta de catrte autoritatile locale in favoarea unei constructii pentru cei....evacuati si ..ulterior bagati in ..."padocuri".Parerea mea este ca nu trebuie,credinciosi fiind,sa facem zid in jurul celor care,cateodata, nu sunt in stare sa renunte la cascavalul lor,al BOR in cazul asta, in favoarea celor...nevoasi.

+6 (10 voturi)
Lacrima Andreica
22.12.2013, 12:06:16

E ceea ce spun si eu aici! Credinta trebuie s-o demonstreze şi ei. Nu ajunge să poarte sutana şi să ne dea nouă lecţii despre ceea ce ei nu fac.

+4 (14 voturi)
Radu Mircea
22.12.2013, 15:12:33

# calu Calule cu tot respectul pentru credinta ta dar cum iti poti inchipui ca BOR si preafericitii ei slujitori puteau refuza ceva de pomana ??? Mai degraba eu cred ca chiar ei au dorit acel loc central si au avut si pirghiile necesare (citeste santajul electoral ordinar) obtinerii lui . Ca doar nu era sa duca fabrica de popi la dracu'-n praznic sa-si murdareasca viitorii slujitori ai domnului (citeste banului) ciubotele de noroiul periferiilor . Iar prezenta premierului la taierea buricului edificiului subliniaza inca o data cirdasia dintre BOR si conducatorii nostri , oricit de vremelnici ar fi ei si oricit de milenara ar fi biserica .

+10 (14 voturi)
calu
22.12.2013, 15:47:58

Raducule,eu zisei altceva?Pai..in ciuda faptului ca sunt credincios nu pot accepta asa ceva din partea preotilor.Ca-i apar este adevarat,dar apar partea buna ,nu cea....rea,ca doara credinta mea n-o fi in preoti,credinta mea este in Dumnezeu.

+4 (10 voturi)
Taunul 77
22.12.2013, 17:34:28

Ipocrizia si duplicitatea clerului a fost sesizata de secole de simplii credinciosi. Altfel nu s-ar fi cristalizat proverbul de mai sus. Din respect pentru cel care era slujitorul divinitatii oamenii chiar acceptau si scuzau anumite deviatii de comportament. Un mare om de cultura chiar spunea ca preotului trebuie sa-i spui "Sarut mana, parinte" chiar si daca zace beat intr-un sant cu sutana pe el. Problema e ca noile generatii nu mai procedeaza ca cele din vechime. Vor ca reprezentantii clerului sa confirme cele predicate prin insasi viata lor, vor ca acestia sa dovedeasca in primul rand prin propriul comportament realitatea celor afirmate. Din pacate nu se intampla asa. Mai ales dupa 2007 lacomia si goana dupa privilegii din partea clerului - in special al celui superior, episcopii - au atins culmi greu de conceput. Acestia se comporta nu ca niste "slujitori ai turmei" ci ca niste despoti bizantini, cautand sa reinvie timpuri de mult apuse si care nu se mai potrivesc cu realitatea cotidiana, doar pentru a acumula cat mai multe resurse si cat mai multa putere pe care sa le foloseasca in interes propriu dispunand de acestea in mod abuziv si netransparent. Desi pe termen scurt asta inseamna o viata de lux pentru ei: locuirea in palate somptuoase, calatoria in masini ultra-moderne, folosirea de vesminte si obiecte de cult luxoase, pe termen lung va insemna indepartarea a cat mai multor oameni de locasurile de cult. Degeaba se zidesc astazi tot mai multe, daca prin atitudinea clerului acestea vor trona goale intr-un viitor apropiat. Ca un exemplu de obtuzitate din partea clerului superior, plin de escroci si fosti securisti, cel mai important fiind actualul patriarh: in 2010 poporul roman suferea cel mai dur soc din cauza crizei economice, diminuarea veniturilor salariale cu 25%, impozitarea pensiilor cu 16% si un TVA crescut de la 19% la 24%. Ce face BOR in acel an? Demareaza efectiv lucrarile la proiectul faraonic al Catedralei Neamului ale carui costuri se estimeaza in prima instanta ca se vor ridica la 400 mil de euro. Protestelor din partea opiniei publice li se raspunde cu cinism ca tot timpul poporul roman a fost sarac si s-a confruntat cu greutati si totusi a construit locasuri de cult, azi adevarate monumente de patrimoniu cultural! Iar reprezentantii puterii locale si centrale, desi pe de o parte se plangeau de diminuarea resurselor bugetelor de stat si locale, pe de alta parte se intreceau sa aloce fonduri consistente din respectivele bugete publice. In numai 2 ani jumate, 2010-2012 ani cumpliti ai crizei economice mondiale ce au afectat dramatic si poporul roman, s-au ingropat doar in subsolul acestui edificiu peste 25 mil de euro. Asta e empatia de care sunt capabili reprezentantii la varf ai BOR fata de cei care se afla in lipsuri materiale!

+8 (12 voturi)

Vezi toate comentariile (91)