Societate

articolul anterior articolul urmator

Calomnia stângii mai doboară un record negativ sau cum a devenit Roger Scruton ţar antisemit

3
8 Nov 2018 12:41:13
Cătălin Sturza

Sir Roger Scruton, un foarte cunoscut filozof conservator britanic, fellow al Academiei Britanice, realizator de emisiuni la BBC şi autor al peste 50 de cărţi, este atacat de publicaţia de stânga The Mirror şi acuzat de antisemitism.

Scruton este apărat de The Spectator, care arată că acuzaţiile sunt false, iar declaraţiile mai vechi ale lui Scruton sunt scoase din context. Cât de întemeiate sunt, în fapt, acuzaţiile?

Contextul:

Sir Roger Scruton a fost numit de către Partidul Conservator din UK şef al unei comisii comunitare din Camera Lorzilor. Tabloidul Daily Mirror, susţinut de Partidul Laburist (partid de stânga şi adversar de cursă lungă al conservatorilor) preia nişte declaraţii mai vechi ale lui Roger Scruton cu privire la evreii maghiari, şi titrează: „Noul Ţar pretinde că evreii maghiari fac parte din Imperiul lui Soroş“. Aşadar, Roger Scruton este asociat cu monarhia, şi chiar cu monarhia din Rusia. Iar declaraţia l-ar califica pe Scruton drept antisemit, fapt care i-ar descalifica, automat şi opiniile şi poziţionările conservatoare. Link aici la articolul din Daily Mirror. Acuzaţiile au fost aduse, iniţial, de webiste-ul Red Roar, al cărui nume s-ar traduce prin „Răgnetul Roşu“; tabloidul Daily Mirror a preluat, practic, titlul şi acuzaţiile din Red Roar.

Despre ce este vorba, dincolo de eticheta pusă de Daily Mirror şi Red Roar? 

Acum câţiva ani, Roger Scruton a ţinut la Budapesta un discurs despre naţionalism, în care a susţinut următorul lucru: că o parte din intelectualitatea maghiară de origine evreiască care susţine UE „are toate temeiurile [alături de George Soros] să privească cu suspiciune naţionalismul“, din moment ce văd naţionalismul ca fiind „cauza majoră a tragediei Europei Centrale în secolul XX“. Apoi a arătat clar că NU acesta este naţionalismul pe care îl apără el. În fapt, crezul pe care îl are în minte Scruton este loialitatea faţă de statul-naţional şi, în acelaşi paragraf, el dezaprobă vehement „anisemitismul nativ“ care „încă joacă un rol în societatea şi în politica maghiară“, deoarece acesta reprezintă „un obstacol în calea apariţiei unei loialităţi naţionale comune printre etnicii maghiari şi evrei“ – ceea ce filosoful şi-ar dori să vadă.

Aşadar, Scruton critică, în fapt, antisemitismul în discursul său. Iar referinţa la prezenţa continuă a acestuia în politicile maghiare reprezintă un atac (indirect) la adresa lui Victor Orban. Or, toate acestea sună foarte diferit de ceea ce au titrat Daily Miror şi Red Roar.

Link aici către articolul din The Spectator. The Guardian arată, de asemenea, că Scruton afirmă că antisemitismul ar reprezenta o problemă, în Ungaria zilelor noastre. Adaug şi un link către varianta completă a conferinţei lui Roger Scruton, în lmba maghiară şi în limba engleză (varianta în engleză e în a doua parte a materialului).

Pe baza acestor acuzaţii scoase din context, unii dintre parlamentarii Partidului Laburist au cerut capul lui Roger Scruton, solicitând ca Scruton să fie demis din funcţia în care a fost numit: „Nimeni care împărtăşeşte astfel de viziuni nu are un loc într-o democraţie modernă“. În plus, aceşti parlamentari au cerut pornirea unei anchete, care să investigheze cum cineva ca Roger Scruton a putut fi numit într-o astfel de funcţie. Roger Scruton este autorul a numeroase cărţi şi eseuri despre arhitectură şi artă, şi a fost numit şeful unei comisii care are ca obiect estetica arhitectonică a unor noi proiecte de urbanism.  

La asta s-a redus stânga din această ţară“, scrie editorialistul Toby Young. „Detectoare online de metale care caută pe Internet după materiale care le pot oferi pretextul de a pretinde că sunt şocaţi. Sir Roger Scruton este unul dintre marii intelectuali ai epocii noastre, iar aceşti comisari ai corectitudinii politice nu sunt vrednici nici măcar să-i lege şireturile“. 

Astfel de atacuri riscă să compromită, din păcate, însăşi tema antisemitismului, care este o temă foarte importantă. În acest timp, laburiştii înşişi se confruntă cu acuzaţii de antisemitism, aduse liderului Jeremy Corbyn

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

semisottritativosemi
8.11.2018, 13:07:39

Comentariu considerat abuziv.

Jorj
9.11.2018, 00:50:05

Am citit recent cartea lui Scruton despre globalizare - "West and the Rest: Globalization and the Terrorist Threat" - si am fost placut surprins de calitatea prozei sale. E usor de citit si persuasiv fara sa para un partizan disperat. Acum am pe kindle "How to be a Conservative". Trebuie sa recunosc ca nu ma atrage ideea de a-l citi pe subiectul artei. Problema lui este ca genul lui de nationalism civic bland este posibil si dezirabil pt Estul Europei, dar nu mai este aplicabil in Vest. E chiar desuet, din cauza transformarilor demografice, a managerialismului (stil Burnham) si a dependentei structurale de identity politics. E filosoful de care ar fi avut nevoie britanicii acum cateva decenii sa puna carne pe oasele argumentului lui Enoch Powell. Astazi, felul in care pune problema il desemneaza mai degraba drept "cuckservative" si inspiratie pentru o generatie de fraieri care sa-si dedice energiile perpetuarii sistemului in locul solutionarii problemelor fundamentale. Munca de rob fiscal care nu doar ca nu va fi rasplatita de noua societate europeana, ci va fi activ dispretuita dar si exploatata. Nu stiu care este solutia pt aceste probleme si nici nu ne putem pune de acord asupra problemelor, dincolo de liniile generale, dar ethosul conservatorilor europeni este de a evita problema.

+1 (1 vot)
sestisotsoroc
9.11.2018, 05:17:29

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările