Societate

articolul anterior articolul urmator

„A gândi cu mintea ta“

4
30 Mar 2020 09:49:08
Ancelin Roseti

Sunt convins că, în România, dacă ar putea fi adus, din morţi, oricare dintre marile spirite ale omenirii, iar acesta ar spune, din prag, "nu fac cumetrii cu nimeni, nu aduc laude nimănui, nu ader la găşti, partide, haite etc.”, imensa majoritate a românilor nu ar da doi bani pe el.

De la replici de genul "Dar cine e Shakespeare?", "Şi ce dacă e Kant?", "Nu mai pot eu de Einstein!", de pildă, şi până la a fi "combătuţi" de tot felul de mediocri, s-ar întâmpla totul. Aşa cum şi Isus, dacă ar veni, n-ar fi tocmai pus în fruntea Bisericii, fiind, probabil, "expirat", "neînţelegându-şi" suficient de adânc propriile învăţături. I s-ar da "lecţii" ― culminând, fireşte, cu repironirea. Mari, cinstiţi, drepţi, genii sunt acei care spun despre "noi" că suntem mari, cinstiţi, drepţi, genii, sunt acei care ne fac avantaje, acei de pe urma cărora putem profita, acei care acceptă să ne fie cârje sociale, nu orice "expirat" din cultura şi civilizaţia lumii.

Mulţi cred că îndemnul "gândeşte cu mintea ta!", pe care îl auzim adesea, înseamnă a ignora ex catedra, a anula obraznic părerile marilor spirite ale omenirii, luând de bună "prostia din capul tău", cum ar spune personajul ”Ţugurlan”, din celebrul roman ”Moromeţii” al lui Marin Preda ― de aici şi valul tsunamic de ignoranţă, din ultimii 20 de ani.

Marii filosofi ai lumii, marile ei spirite (pe care nu puţini pun ferm ştampila "expirat" ― ca şi cum ai spune despre cineva că e mort, fiindcă nu este îmbrăcat în linia modei, are haine demodate) s-au ocupat de esenţele lucrurilor, nu de glazura lor, de superficialitatea ornamentală a ambalajului. Ei au fost preocupaţi de propulsia, adâncurile şi principiile "Mariei", şi nu de pălăria ei. Deci nu te poţi fandosi pe lângă forme, crezând că redescoperi şi controlezi fondul ― chiar şi coada la matură, gaura covrigului sau "după-colţ"- ul au fost "inventate" de alţii.

"A gândi cu mintea ta" înseamnă a trece prin filtrul gândirii tale un lucru, ţinând cont de ceea ce au spus marile minţi ale omenirii despre el; aşadar, să nu preiei mecanic opiniile livrate de unul sau de altul şi nici să nu te ai pe tine însuţi ca reper. Să nu te laşi manipulat, influenţat, "îndoctrinat" ― adică să nu fii prada prostiei altora şi nici a propriei tale prostii. Între a o face pe deşteptul şi a fi deştept e totuşi o mică diferenţă, cel puţin egală cu distanţa de la cer la pământ ― dacă lucrurile ar fi stat altfel, de mult am fi adus cerul printre noi.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Melos Negros6
30.03.2020, 14:29:11

La așa un text rarisim (felicitări Ancelin!), se cuvine un comment așișderea: vă voi povesti cum citea duhovnicul meu Cezar Mititelu (vezi google): - mutându-se din anul 2 de la geografie din Iași (anii 60), la filosofie în București, deja dupe primul an de filosofie, omul s-a lămurit că nu prea e nimic de înțeles din toți filosofii de la Aristotel și până la Hegel, care toți erau buchisiți pur și simplu în stilul Trăsnea, adică...pe dinafară: „am încercat o singură dată Organon-ul lui Aristotel, și dupe prima pagină, am pus punct - pe veci! Nu ai cum să înțelegi așa ceva. Punct. - ceea ce omul a zis să citească exclusiv ce poate înțelege, astfel că în câțiva ani a epuizat cea mai mare literatură universală, cea rusă, de la Gogol la Leonov. - dar nu citea de-a-mboulea ci așa: - nota la sfârșitul cărții cu creionul fiștecare cuvânt sau expresie neînțeleasă, - doi la mână - atenție! - se oprea la fiecare afirmație tare (în sensul lui Thomas Kuhn), cum ar fi: „copiii din familiile dezorganizate sunt mai precoci ca ceilalți”, se ridica de-și aprindea o țigare, și se gândea la toate cazurile similare din experiența lui personală, astfel că omul a ajuns la cea mai teribilă experiență, bașca la...7 pachete de țigări pe zi. „Eu nu mă pretind nici mai deștept dar nici mai prost decât orice autor, care o fi el mai bun dar la scris, nu și la cunoaștere care e universală” spunea Cezar. Cam asta înseamnă să gândești cu capul tău (în fond o tautologie). - mai departe: dacă era întrerupt din cititul unei cărți (termina un volum de Cehov într-o zi), când se întorcea, fie și dupe o lună (lucra enorm cu oamenii fiind cel mai mare maestru) relua lectura exact de la pagina și rândul unde o întrerupsese: și asta pentru că ținea minte totul, taman ca un pianist care are nu doar memoria ochilor ci și memoria degetelor, dupe un asemenea citit activ, viu, pasional, total. - astfel că omul însuma tot ce citea, dar nu mecanic, ci organic, sesizând contradicțiile aceluiași autor ca să nu mai zic de cele dintre autori, - apoi, era atent la stil, însușindu-și limba de aur a literaturii tradiționale, fie și în traduceri care nu erau ale orișicui, ci ale celor mai mari scriitori d-ai noștri... Cam atât momentan...

+2 (2 voturi)
Franz Kafka
31.03.2020, 01:19:22

Si ajungem de unde am plecat. La teoriile cu untermenschenii. Nimic nou sub soare. Schema asta functioneaza la oameni...adica la cei injestrati cu ratiune, compasiune,intelegere, empatie. La animale nu functioneaza. Nu inteleg de ce tot timpul redescoperim asta. Animalele se organizeaza in turme.Peste tot vezi turme. Nu ti se aprinde nici un bec?

Melos Negros6
31.03.2020, 09:30:56

Serios?! Da' cu deosebirea ca de la cer la pământ dintre Über Menschen-ul japonez și Untermenschen-ul dâmbovițean, cum rămâne?! Nu ți se aprinde niciun bec?...

Nelu Barbaru
31.03.2020, 02:10:41

indeed

Modifică Setările