A început sezonul gripal. Cinci cazuri de gripă au fost confirmate în perioada 30 septembrie-6 octombrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gripa - raceala - FOTO 123 RF

Cinci cazuri de gripă cu virus gripal AH3 şi virus de tip B au fost confirmate în săptămâna 30 septembrie - 6 octombrie, conform Centrului Naţional de Supraveghere şi Control din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică.

„În săptămâna 30 septembrie - 6 octombrie 2019 au fost raportate la nivel naţional 17 cazuri de gripă clinică comparativ cu 5 cazuri înregistrate în săptămâna 40/2018. S-au înregistrat 5 cazuri confirmate de gripă (4 cazuri cu virus gripal AH3, în municipiul Bucureşti şi 1 caz cu virus tip B, în judeţul Iaşi), morbiditatea prin infecţii respiratorii acute încadrându-se în intervalul aşteptat în această săptămână", se arată în informarea instituţiei. 

La nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, infecţii acute ale căilor respiratorii superioare şi pneumonii) a fost de 69.899, comparabil cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a anului trecut (70.914). Până la data de 6 octombrie au fost vaccinate antigripal 29.945 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii. 

Virusul gripal din acest sezon va fi mai periculos, aşa că medicii recomandă ca vaccinarea să fie făcută cât mai din timp, înaintea de începerea epidemiei.  

Medicii americani avertizează că iarna aceasta, epidemia va fi mult mai puternică, aşadar au început deja campania de vaccinare.  Alerta vine şi ca urmare a faptului că gripa a făcut deja o victimă: un copil în vârstă de patru ani din Statele Unite a fost ucis de tulpina H3N2 a virusului gripal. La rândul lor, autorităţile din România au anunţat că o parte dintre stocurile de vaccin sunt pregătite, iar medicii de familie îi aşteaptă pe cei cu risc ridicat de îmbolnăvire, să se vaccineze. Ministrul Sănătăţii a anunţat că alte 450.000 de doze de vaccin antigripal din cele 1,5 milioane achiziţionate de Ministerul Sănătăţii vor ajunge în România începând din 10 octombrie, iar 500.000 urmează să fie distribuite în noiembrie. Sorina Pintea a mai precizat că vaccinurile cumpărate de minister sunt destinate, la fel ca şi anii trecuţi, categoriilor considerate de risc, respectiv bolnavi cronici, personal sanitar, persoane peste 65 de ani. 

Perioada optimă pentru vaccinare este începând cu luna octombrie, până la sfârşitul lui noiembrie, spun specialiştii. „Începând cu luna septembrie, au apărut virozele şi deja vin mulţi oameni bolnavi la cabinet. Vaccinul antigripal întăreşte imunitatea şi apără organismul de răceli şi virusul gripal. Persoanele care se vaccinează sunt mult mai protejate iar în caz de îmbolnăvire nu mai fac temperaturi peste 39 grade Celsius, nu mai au frisoane sau dureri grave de cap. Vaccinul trebuie repetat anual pentru a întări imunitatea şi a combate mutaţiile virusului, dacă este cazul. Recomand vaccinarea pentru că protejează şi împotriva virozelor, bronşitelor. În ceea ce priveşte efectele adverse ale administrării vaccinului, acestea sunt minore. Persoanele alergice trebuie să fie atente însă, pentru că vaccinul antigripal conţine şi mucegai, aşadar acestora nu le este indicat”, explică asistentul medicină familie, Marusiea Gheablău. Vaccinarea reduce riscul îmbolnăvirii cu 60%.   

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite