Abuzuri greu de imaginat la Secţia de psihiatrie din Gura Văii

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialişti şi ONG-uri din domeniul social cer conducerii Spitalului Judeţean de Urgenţă din Drobeta-Turnu Severin, Consiliului Judeţean şi Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Mehedinţi să adopte de urgenţă măsuri pentru accesul la servicii în comunitate al celor 50 de persoane cu dizabilităţi intelectuale şi cu probleme de sănătate mintală închise în secţia din Gura Văii.

Gura Văii este doar un alt exemplu dramatic din sistemul de asistenţă socială din România. Gura Văii, Măciuca, Bragadiru şi alte locuri vizitate de Centrul de Resurse Juridice sunt de fapt variaţiuni ale aceluiaşi film, cu acelaşi scenariu, dar cu actori diferiţi. În ultimii 5 ani, în România au murit aproape 5000 de persoane aflate în sistemul rezidenţial. În multe cazuri, cei care se află încă în viaţă trăiesc în condiţii mizerabile, greu de imaginat.

Ceea ce au găsit experţii CRJ în monitorizarea de la Gura Văii este halucinant şi puteţi vedea în clipul de mai jos.

Şi mai halucinant este însă răspunsul managerului spitalului de care aparţine secţia de psihiatrie Gura Văii. Acesta afirmă că „... în incinta secţiei există două cluburi dotate cu televizor, CD player audio, jocuri ... o încăpere dotată cu aparatură pentru gimnastică medicală, iar în afara secţiei se află curtea cu spaţii verzi. Unitatea asigură în permanenţă apă caldă ... pentru a asigura condiţii optime de igiena şi confort termic pacienţilor... Pacienţii din secţia de psihiatrie cronici sunt trataţi fără discriminare în condiţii de viaţă decente... nu se îngrădesc drepturile acestora...” Într-un cinism feroce, managerul concluzionează apoteotic: „Pacienţii noştri sunt trataţi ca oameni de către oameni”. (răspunsul complet îl puteţi găsi aici

Cel mai important şi urgent lucru ce trebuie făcut pentru pacienţi este mutarea acestora în alt serviciu şi închiderea acestei văgăuni. Tocmai de aceea, vă rugăm să acordaţi un minut pentru semnarea petiţiei care solicită aceste măsuri! Puteţi semna petiţia aici!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite