Abuzurile autorităţilor înfloresc în tăcerea românilor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

La ghişeele de la Finanţe şi de la Serviciul de Înmatriculări din Cluj cozile şi nervii n-au lipsit. Clujenii care achitaseră taxa auto după reglementările vechii legi s-au pomenit în situaţia de a fi obligaţi să plătească "diferenţa" şi să-şi asume pe propria semnătura abuzul autorităţilor.

Clujenii care au achitat taxa de înmatriculare auto înainte de 15 martie şi s-au prezentat la ghişee pentru definitivarea documentelor s-au pomenit cu începere din 15 martie  în situaţia în care funcţionarii i-au anunţat sec că nu se eliberează nici un fel de document. Ulterior, la protestele oamenilor s-a revenit cu precizarea că până când nu se achită diferenţa dintre taxa de mediu şi timbrul de mediu, respectiv până când nu se face recalcularea, nu se va trece la înmatricularea autoturismelor. 

În Cluj, eliberarea deciziilor de impunere se face la 48 de ore de la solicitare. Deşi solicitată decizia de impunere înainte de 15 martie, în baza vechii legi, autorităţile clujene refuză să elibereze aceste decizii. Vineri, oamenii care aveau deciziile eliberate în baza vechii legi, dar şi cei care aveau plata taxei de mediu făcută au fost respinşi la ghişeele Serviciului de Înmatriculări pe motiv că suma plătită trebuie recalculată. 

Telenovela statului roman fata in fata cu populaţiunea a continuat luni şi marţi cu adăugiri. Oamenii au fost anunţaţi că vor completa o cerere de calculare a diferenţei dintre taxa de mediu şi timbrul de mediu, iar la ghişeu au primit direct Anexa 2 a ordonanţei care reglementează plata timbrului de mediu.  Diferenţele de bani pleacă de la câteva zeci de euro şi pot ajunge la câteva mii de euro. Oamenii  ridică din umeri şi plătesc, sperând că va începe o nouă procesomanie naţională. 

Ping-pong cu nervii şi banii oamenilor

Pentru că clujenii n-au reacţionat prompt şi dur la abuzuri, n-au protestat în faţa minciunii de la ghişee sunt în situaţia de a scoate banii, de a fi plimbaţi la nesfârşit între Serviciul de Înmatriculări şi Finanţe. Majoritatea preferă să ridice din umeri şi să scoată banii. Avocaţii adună informaţii. Statul român va fi bun de plată cu siguranţă într-o nouă "procesoniadă a păgubiţilor", într-un sport al incapacităţii naţiunii de a se apăra. 

Pe la cozi, oamenii vorbesc despre "favorizaţii pilelor", cei care şi-au înmatriculat maşinile pe baza taxei vechi într-o singură zi, cu plata taxei cu tot. Avocaţii cer numărul celor aflaţi în diferite situaţii în baza legii liberului acces la informaţii. 

De câştigat are de câştigat doar statul şi bugetarii săi, angajaţi fideli puterii căreia pare-se îi datorează prea mult. Probabil aceeaşi bugetari speră în primirea unor prime, ori în menţinerea locului de muncă cu orice preţ. În acest joc al puterii şi al oamenilor ei, cetăţeanul de rând şi banul său este doar o minge de ping-pong. Şi totuşi, de ce din buzunarul nostru trebuie plătit excesul abuziv de zel, lăcomia şi prostia autorităţilor? De ce răspundem noi, cei mulţi şi abuzaţi cu banii noştri şi nu răspund ei? 

Probabil că la aceste întrebări vom începe să ne răspundem abia atunci când nu vom mai spera să moară vecinul pentru a-i lua...capra. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite