Societate

articolul anterior articolul urmator

Academicianul Laurenţiu Popescu, medicul care a descoperit telocitele, a murit la vârsta de 71 de ani

3
3 Aug 2015 14:21:13
Autor: Mihaela Cojocariu
Academicianul Lucian Popescu a murit la vârsta de 71 de ani FOTO Eduard Enea
Academicianul Lucian Popescu a murit la vârsta de 71 de ani FOTO Eduard Enea

Academicianul Laurenţiu Popescu, care din 1993 era director al Institutului Naţional de Patologie „Victor Babeş” din Bucureşti, a murit la vârsta de 71 de ani. Medicul a devenit celebru după ce a descoperit telocitele, un tip de celule umane cu rol regenerativ, capabile să vindece inima pacienţilor care au suferit un infart miocardic.

Potrivit unui comunicat emis luni de Institutul Naţional „Victor Babeş”, unul dintre cei mai exponenţiali profesionişti ai cercetării ştiinţifice medicale mondiale, directorul general al Institutului Naţional „Victor Babeş”, academicianul Laurenţiu Popescu, a încetat din viaţă, arată Mediafax.
 
Trupul neînsufleţit al academicianului a fost depus la Biserica Icoanei din Parcul Icoanei din Bucureşti, iar înmormântarea va avea loc miercuri, la Cimitirul Ghencea Civil.
 
Laurenţiu Popescu, directorul Institutului „Victor Babeş” din 1993
 
Laurenţiu Popescu a fost rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti (1992-2004), preşedinte al Academiei de Ştiinţe Medicale (2006-2011), preşedinte al Secţiei de Ştiinţe Medicale a Academiei Române (2006-2014) şi, din 1993, director general al Institutului Naţional „Victor Babeş” din Bucureşti.
 
Academicianul Laurentiu Popescu este cel care a descoperit telocitele, un tip de celule umane cu rol regenerativ, capabile să vindece inima pacienţilor care au suferit un infart miocardic. 
 
Anul trecut, Popescu a fost distins cu premiul „Magnolia Albă” acordat de Guvernul Municipalităţii Shanghai, ca o recunoaştere din partea oamenilor de ştiinţă chinezi pentru descoperirea noilor celule umane - telocitele -, dar şi pentru întreaga cooperare ştiinţifică în domeniul telocitelor pe care directorul general al Institutului „Victor Babeş” a dezvoltat-o în ultmii ani. 
 
În 2012, el a fost premiat cu medalia de aur de către Academia Internaţională de Cercetări Cardiovasculare cu sediul în SUA.
 
În prezent, telocitele sunt recunoscute în mai mult de 40 de laboratoare de pe cele cinci continente. Cele mai active ţări în cercetarea telocitelor sunt: China, Germania, Belgia, Italia şi Statele Unite ale Americii (SUA). De altfel, în laboratoarele din Guangzhou-China, unde a fost prezentă şi o echipă de cercetători români, a fost realizat primul transplant de telocite pe animale de laborator.
 
Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:
 
INTERVIU Acad. Laurenţiu M. Popescu, descoperitorul telocitelor: „Mulţumesc aviaţiei SUA. Exist datorită erorilor ei“
 
Laurenţiu M. Popescu, directorul Institutului „Victor Babeş“ din Capitală, e recunoscător aviaţiei SUA pentru că bombardierele acesteia au ratat adăpostul în care se afla mama sa, gravidă în luna a noua. Acesta este doar unul dintre hazardurile care l-au plasat pe academician pe harta internaţională a succesului.
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Vasilică
3.08.2015, 18:31:06

Cateva opinii: Din punct de vedere stiintific, al publicatiilor, omul a fost la ani lumina fata de majoritatea profesorilor universitari din Romania! Managerial, a fost un om al sistemului de la inceput pana la sfarsit, prin sistem intelegand intelegerea aia tacita din universitati, "io cu rahatul meu tu cu al tau, nu te bagi in treaba mea nu ma bag in a ta". Ca rector, in mandatul sau s-a facut profesor universitar alde Sorinel Oprescu, colosal primare al capitalei si s-a facut cu niste fitzuici de articole publicate la plezneala intr-o revista de buzunar, Chirurgia se numeste! N-a luat pozitie in fata niciunei jigodii dornice de avansare prin plagiat si bambiliciuri publicate in reviste de doi bani! Enough said! Sorin Oprescu a ajuns si membru al Academiei de Stiinte Medicale, ii de noaptea mintii! De ani de zile Oprescu nu opereaza decat pe bugetul capitalei :-) Ca sef al academiei de stiinte medicale, a acceptat ca membrii o gramada de pitecantropi a caror contributie stiintifica este sublima, superba dar lipseste cu desavarsire. A scos Journal of Cellular and Molecular Medicine, care pana acum cativa ani era cel mai tare jurnal medical din fostul bloc comunist. Acum cativa ani avea factor de impact de aproape 6, acum este ceva peste 3 si ii pe trend in jos. De ce a scazut? Fiindca a inceput sa publice (revizuirea articolului se rezolva cu in telefon) chestiile cu telocite ale pretinilor chinezi si ale celor romani! Telocitele nu prea au prins la comunitatea medicala internationala, cu exceptia chinezilor! Dar in China toate functioneaza dar nu pot fi reproduse in alte laboratoare! Deh, o parte din cercetarile chinezilor se fac cu fotoshopu! Si bune si rele! Dumnezeu sa-l odihneasca!

+2 (2 voturi)
Tăunu
3.08.2015, 18:37:16

Sincere condoleanţe familiei. Ca la români, există şi opinii ale unor frusţraţi !

-2 (2 voturi)
Vasilică
3.08.2015, 19:00:11

Ete nah', ca la romani! Invata-te cu diversitatea opiniilor! Tipul nu fost un Arsenie Boca al lumii medicale, multi o sa jubileze ca a dat ortu' popi lemeu' si pe motive intemeiate! Adicatelea tu te tii om de stiinta cu staif si il faci academician pe pitiponcu' de Oprescu? UMF Bucuresti ii altceva decat o institutie inmocirlita in impostura, mediocritate, nepotism, servilism, mai adauga si tu! Sau te pomeni ca colcaie de nobelisti? Idem Cacademia de Stiinte Medicale, cu Oprescu membru, institutii pe care le-a condus ani multi!

+2 (2 voturi)
Modifică Setările