Societate

articolul anterior articolul urmator

Aceştia nu sunt bunicii noştri

33
12 Aug 2014 18:32:15
Iulia Roşu
Andrei Pleşu:„Trebuie să ne obişnuim cu gândul că bătrâneţea e inevitabilă, că din clipa când ne naştem acumulăm procente de bătrâneţe.“ FOTO Răzvan Băltăreţu / Adevărul
Andrei Pleşu:„Trebuie să ne obişnuim cu gândul că bătrâneţea e inevitabilă, că din clipa când ne naştem acumulăm procente de bătrâneţe.“ FOTO Răzvan Băltăreţu / Adevărul

Sau poate sunt. Sunt ei, torţionari, securişti, oameni cu chipuri blânde care le cumpără ciocolată nepoţilor din pensia de 350 de lei, sunt bătrânii pe lângă care trecem în fiecare zi, de cele mai multe ori, cu indiferenţă. Cei mai mulţi sunt săraci, uitaţi, abandonaţi, neglijaţi, înfometaţi, frustraţi, înfuriaţi, degradaţi, înrăiţi.

Sunt bunicii care, în loc să se plimbe în parc, cu nepoţii, într-o după-amiază de duminică, au ales să-i ţină isonul unui infractor. Un „protest“ împotriva democraţiei, a legii şi a bunului-simţ, care ne-a furat imaginea bucolică a bunicilor.

S-a scris deja despre aceşti bunici pe site-uri şi pe bloguri, au fost arătaţi la aproape toate televiziunile de ştiri, acolo unde li s-a văzut violenţa şi mâhnirea. Nu poţi să nu ai sentimente echivoce despre aceşti oameni. Am dat şi noi cu pietre, am scuipat şi noi pe pereţii reţelelor sociale, dar gustul neputinţei rămâne în continuare unul amar. Pentru că bătrâneţea ar trebui să arate altfel pentru ei. Pentru copiii şi nepoţii lor, pentru noi, cei care am rămas fără mâinile calde ale bunicilor. Dar au avut grijă Antenele şi guvernul Ponta să agite minţile tulburi, să le alimenteze cu minciuni care, repetate în fiecare noapte, le-au devenit adevăruri. Totuşi, nici sărăcia, nici sistemul, nici prostia şi nici comunismul nu-i absolvă pe aceşti oameni de vina de a-i urma, în spiritul gregar, pe pastorul Mihai Gâdea sau pe „apostolul“ Mircea Badea.

Alexandru Paleologu spunea că nu e nimic mai frumos pe lume decât să fii bătrân. Şi că există avantaje reale la bătrâneţe, unul dintre ele este să fii bunic. Dar mai ai loc să fii bunicul de poveste când lumea în jurul tău s-a întors cu fundu-n sus? Nu vrem ca oamenii aceşia să fie bunicii noştri, dar ei sunt. Poate nu au fost mereu plini de venin şi de vrajbă, poate n-au ştiut niciodată cum să iubească libertatea sau poate le-a fost teamă că vor rămâne, pe veci, singuri. Şi-atunci s-au aşezat în fotoliile cârpite, cu miros de medicamente, au apăsat butonul ON al telecomenzii şi au mutat pe postul tv care le-a fost mereu aproape. Pentru că a ştiut să-i prindă pe cei mai vulnerabili, mai nesiguri, mai părăsiţi. Nu sunt ei singurii vinovaţi. O să înjuraţi şi o să blestemaţi la fel cum o fac şi ei – până la urmă suntem toţi creaţia unei ţări care a ajuns să te lase fără nădejde.

N-au fost mulţi cei care s-au dus să se plimbe pentru „libertate“, dar cred că sunt mulţi care stau încă ascunşi şi care vor ieşi din scorburi atunci când va fi cazul să pună ştampila pe cel care trebuie, pe cel care le-a fost propovăduit de către maşinăria antenistă. Mi-e teamă mai mult de bătrânii violenţi decât de tinerii agresivi: pentru că un bătrân care-ţi trage un şut un cur este un om care a trăit degeaba. Poate fi declarat nul.

Îmi plac bătrânii, poveştile lor, frunţile zbârcite, zâmbetele ştirbe, dar ochii vii şi joviali. Bătrânii sunt cei care ar trebui să ne ţină de mână pe aleile copilăriei, să ne deschidă primele uşi în viaţă, aşa cum numai ei ştiu, să ne spună poveşti cu poveţe şi să ne ocrotească. Nu să dea cu piciorul, nu să scuipe, nu să mintă, să instige, să urască. Nici frica de Dumnezeu nu-i mai potoleşte.   

Plimbarea asta pentru libertate a mânjit bătrâneţea. Sau poate doar ne-a arătat cum este ea în realitatea României noastre. Mie îmi place senectutea despre care ne povestea filosoful Andrei Pleşu, acum un an, în cetatea de la Alba-Iulia, în cadrul Festivalului „Dilema Veche“. Vă las doar cu câteva citate, dar pentru un pansament pe rănile de după duminică, vă invit să ascultaţi întreaga prelegere „Despre bătrâneţe: întrebări, nelinişti, bucurii“.

Andrei Pleşu despre bătrâneţe în conferinţa de deschidere a Festivalului Dilema Veche

„Trebuie să ne obişnuim cu gândul că bătrâneţea e inevitabilă, că din clipa când ne naştem acumulăm procente de bătrâneţe.“

„Când te plictiseşti într-o societate, când un program ţi se pare prea încărcat, poţi să faci pe senilul, poţi să spui prostii, şi imediat eşti scuzat. Poţi să te pătezi pe o cravată, nu se supără nimeni. Capeţi libertăţi pe care nu le aveai“.
(Andrei Pleşu, parafrazându-l pe Alexandru Paleologu

„Bătrâneţea este o eliberare formidabilă în vederea creativităţii. Scapi de dinţi, 32 de dinţi, 32 de duşmani, când ai scăpat de ei, te poţi ocupa liniştit de filosofie. Este o vârstă a creativităţii.”
(Andrei Pleşu, parafrazându-l pe Constantin Noica

Există şi varianta proastă a bătrâneţii. Există oamenii care se lamentează, oamenii care colecţionează defectele, viciile, necazurile, neputinţele bătrâneţii. În Roma Antică exista un slogan care spunea aşa: „Cei de 60 de ani să fie aruncaţi de pe pod”. Acest lucru s-a menţinut în istoria europeană.

„Există şi ideea că bătrâneţea e un fel de boală, de infirmitate, e ceva care trebuie cumva evitat, e un rezultat al existenţei răului, al păcatului originar, spun sfinţii părinţi.(...)”

Se spune că tinereţea este irosită pe tineri, dar nici bătrâneţea nu este preţuită aşa cum ar trebui de bătrâni. Se întâmpla ca într-o zi, într-un autobuz din Bucureşti, amica mea Andreea să găsească ceva amuzant şi să rădă. Nici prea tare, dar nici „pe interior“. Andreea râdea în spatele unui bătrân. Bătrânul s-a întors la ea şi a scuipat-o. Aşa, pur şi simplu, apoi i-a spus, cu scârbă şi salivă pe buze: „Cum îţi permiţi să râzi când eu sunt trist?“   

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

33 Comentarii

Aurel Paun
12.08.2014, 20:04:22

Niste zeci pensionari bosorogi, spalati pe creier de Antena3, care au marsaluit la instigarea Antenei 3, nu reprezinta bunicii acestei tari. Daca acesti indivizi ar fi fost bunici nu aveau ce cauta la acel protest, fie ar fi stat si ingrijit nepotii, fie ar fi fost sfatuiti de nepotii mai mari sa stea in banca lor, pe caldurile astea.

+3 (13 voturi)
Secan Ionel-viorel
12.08.2014, 21:48:56

Pensii de 350 RON nu mai exista nici de de la fostele CAP-uri date de iliescu celor care n-au atins o sapa in viata lor. Daca mai primesc (nemeritat) cate un oltean de asta de-al lu" dragnea, a avut grija mariana campeanu sa-i mai cumuleze si una de urmas, invalid, veteran de la lovitura de stat din 2012, ceva..... Dar "plimbaretii pentru libertatea varanului " de duminica sunt crema pensionarilor: cei cu pensii de la armata sau de la securitate. Sub 1000 RON pensie n-avea niciunul !!!! Eu am salariul de 1100 RON in sideurgie....

-1 (9 voturi)
George Pumnea
12.08.2014, 20:29:51

Asa este, Iulia. Acesti batrani si-au facut datoria. Ne-au crescut pe noi, alaturi de parintii nostri. Dar si-au pierdut valoarea. In urma cu cativa ani romanii spuneau: "cine nu are batrani sa-si cumpere". Ei erau mandria cozilor la paine, lapte, branza, carne, zahar si ulei. Apoi s-au pomenit brusc, inutili, in tranzitia (interminabila) catre o lume straina, nebuloasa, fara iubitul conducator in frunte care sa le vorbeasca pe intelesul lor despre datorie, respect si patrie, toate multilateral dezvoltate. Au napadit bisericile, parcurile, si cluburile politice pestrite, au participat la jocurile caritas/gerard ... si au ramas fara sperante, lipsiti de agoniseli. Pensiile au fost sfartecate de inflatie, escrocii i-au gonit din apartamente, doctorii i-au neglijat. Tinerii in acest timp se umpleau de bani, isi cumparau masini zgomotoase si parcau pe locurile lor de parcare. S-au simtit, din nou, sacrificati si indepartati si, incrancenati, s-au razbunat cu votul lor pe viitorul nostru. Na-ti-o franta ca ti-am dres-o. E greu e sa imbatranesti frumos. Sa simti ca poti trece stafeta grijilor, frustrarilor, neintelegerilor generatiei tinere. Sa ai incredere in viitorul pe care l-ai visat, citit, pregatit si pentru care te-ai luptat. Cel pentru care ti-ai crescut copiii si nepotii. Unde e acest viitor? Cine mai are grija de acesti batrani deprimati?

+3 (11 voturi)
Vanatorul/d.c.
12.08.2014, 21:07:47

Nu, zau..? Ia stai oleaca do'nsoara Iulia Rosu..! Ca nu-i chiar asa simpla chestia cu"Sunt bunicii care, în loc să se plimbe în parc, cu nepoţii, într-o după-amiază de duminică"..Nu..nu..nu nu..! Paregzampl, eu am doi..Nepoti, zic. Ei bine, nepoata-mea, care trece in clasa a 3-a, se vede de pe-acum ca va ajunge o scorpie, la fel ca bunica-asa. Ba cred ca o si intrece..! Da, da..! De cate ori ajung la ea in oras, ma plimba si ma scobeste in portofel intr-o singura zi, mai ceva decat bunica-sa intr-o luna ..! Si nici macar nu pot comenta, avand in vedere sanatatea mea..Pentru, dupa ce imi trage un pupic, 7 ani nu mai am probleme cu vreo boala..! Nepotu-meu a ajuns la ticaloasa varsta de 1 an si 3 luni..! E mai..cainos la suflet si mai expert in tortura decat jihadistii aia din Irak..! Nu-i tremura nici un muschi al fetei, atunci cand, fara pic de mila, ma trage de bidineaua de sub nas (cunoscuta indeobste sub denumirea de "musteta moldovenesca"..Si, culmea ticalosiei unui nepot, a invatat sa faca asta inca de cand mergeam amandoi de-a busilea..Ca si fiica-mea isi facea cruce si spunea"Mai tata, pe nepotu-tau si pe Jimmy ii inteleg de ce merg in 4 labe, da pe tine, nu.." Ce era sa fac..? Cum sa nu ma supun..? Mai ales ca-i iesisera si vreo doi dintisori si riscam sa ma faca..carne tocata cand il luam in brate..! Pana si Jimmy (ponei pentru bomba aia atomica mititica agatata de musta mea si golden retrieverul meu) imi plangea de mila..! De aia zic,.Ca pe langa mujahedinii astia de nepoti, toti niste criminali sentimentali, dom' Voiculescu e doar un mic..infractoras si merita sa iesim la o plimbare pentru el..! Traiasca dom' profesor Voiculescu si televiziunea Antena 3, care zice numai adevarul si ne invita la plimbare, ceea ce inseamna ca le pasa de bunicii..! Ura..!!! Semnat: Vanatorul/d.c, bunic antenist, inca nepensionat..!

0 (12 voturi)
Vlad Tepes
13.08.2014, 01:24:05

Si eu am 2 nepoti. Niste gunoaie de caractere au cei 2!

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (33)